Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 augustus 2018
Leestijd: 5 minuten

20 jaar iMac ? Apple’s iconische computer veranderde alles

De iMac is jarig! Apple introduceerde zijn alles-in-een-desktop op 6 mei 1998, maar bracht ‘m pas op 15 augustus van dat jaar uit. De computer is dus precies 20 jaar verkrijgbaar. De kleurige Mac was op meerdere manieren bijzonder. Het was het begin van een nieuw tijdperk voor Apple en had een grote impact op de hele industrie.

De iMac was de eerste computer die Steve Jobs onthulde na zijn terugkeer naar Apple. De Apple-oprichter verliet het bedrijf in 1985, maar kwam in 1997 terug. Hij liet Apple-ontwerper Jony -Jonatan- Ive vrij en die maakte met het ontwerp van de iMac meteen indruk.

Een kleurige nieuwkomer (1998)

De allereerste iMac lijkt vandaag de dag niet zo bijzonder. Hij had een 15-inch CRT-scherm, een processor van 233MHz en een een harde schijf van 4 GB. De computer veroorzaakte echter een kleine revolutie op bijna ieder gebied. Het was een van de eerste computers die niet uit een grijze, vierkante kast bestond. Met zijn transparante ‘bondi blue’ behuizing paste de iMac perfect in de jaren 90-esthetiek en werd het een geliefd ontwerp. Apple zette een echte trend en het duurde niet lang voordat allerlei andere apparaten ook in het kenmerkende blauw verkrijgbaar waren.

iMac G3
Klik/tap voor groter.

De iMac was ontworpen voor internet (daar staat de “i” in de naam voor), dat destijds nog niet zo vanzelfsprekend was. Door een ingebouwd modem kom je meteen online. Iets dat op andere computers vaak onmogelijk was zonder schroeven. De iMac heeft ook geholpen het USB-tijdperk in te luiden. Apple forceerde dit min of meer door alle oude poorten (zoals de SCSI-interface) te schrappen. Dat heeft ertoe geleid dat veel bedrijven USB-randapparatuur gingen bouwen. Misschien destijds wel de meest gewaagde keuze ooit: het diskettestation was niet langer aanwezig.

Het is geen geheim dat de iMac de comeback van Apple inluidde. Het commerciële succes van de opvallende alles-in-een zorgde ervoor dat Apple na veel zakelijke blunders weer financiële ruimte kreeg. Het bedrijf had onder leiding van Steve Jobs ook weer een duidelijke focus, namelijk gebruiksgemak, eenvoud en ontwerp. De iMac was ook de start van de carrière van de legendarische ontwerper Jonathan -Jony- Ive. Zijn reputatie voor minimalistische maar memorabele producten kreeg door deze computer écht vorm.

Tijdschriftadvertentie voor de iMac (1998) – Klik/tap voor groter.

iMac G4 (2002): een gewaagde stap

Apple kampte in 2002 met een lastig dilemma. De eerste iMac werd een beetje oud. Maar hoe volg je een iconische computer op die gebouwd is rondom een beeldbuis? Het antwoord voor Apple was simpel: een stap die nog radicaler is. De iMac G4 uit 2002 was geïnspireerd op een zonnebloem. Het 15-inch LCD-scherm (later kwamen er ook varianten van 17- en 20-inch) zou op een nek worden geplaatst, waardoor het scherm kon kantelen en draaien. De voet bevatte alle overige hardware. Zo bleef het een all-in-one.

De iMac G4 was niet zo’n grote hit als zijn voorganger, want het LCD-scherm zorgde voor een hoge prijs en daarnaast bleven de PowerPC-chips achter. De Mac stond echter wel centraal in de digital hub-strategie van Apple. Daarin was de Mac het middelpunt bij het afspelen van media. De Mac hielp bij het mainstream maken van bepaalde innovaties zoals digitale camera’s en het bewerken van video. Het toonde ook aan dat Ive niet bang was om nieuwe ontwerpen te maken, iets dat hij de afgelopen 20 jaar met wisselend succes is blijven doen.

Klik/tap voor groter.

iMac G5 (2004): Op naar Intel

In 2004 introduceerde Apple de iMac met een ontwerp dat we anno 2018 nog steeds kennen. Een echte alles-in-een met de hardware achter het scherm. De iPod was in 2004 ook net van een USB-aansluiting voorzien en begon aan zijn grote doorbraak. Apple wilde de iMac van die aandacht laten profiteren en dat was aan het ontwerp te zien. Wit en plastic voerden de boventoon bij de alles-in-een-desktop. Aan de binnenkant was een 64-bit PowerPC-chip te vinden, goed voor een broodnodige snelheidsboost. Latere modellen hadden ook een ingebouwde webcam.

Velen zullen dit ontwerp echter om een ​​andere reden kennen. Deze iMac was de eerste op Intel gebaseerde machine van Apple. De allereerste op x86 gebaseerde Mac was vrijwel identiek aan de iMac G5, maar deze was heel wat sneller. Er waren ook allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals dual-booting met Windows.

Klik/tap voor groter.

De aluminium iMac (2007): klaar voor kantoor

Tot 2007 had de iMac altijd een beetje speels en misschien wel goedkoop uiterlijk. Duidelijk een computer voor thuisgebruik. De aluminium iMac veranderde dat echter. Het ontwerp van metaal en glas deed niet alleen denken aan de iPhone, maar had een zakelijke uitstraling. De binnenkant kreeg ook een vernieuwingen met snelle dual-core-processor en nieuwe draadloze accessoires. De iMac was niet langer revolutionair, maar volwassen.

De latere modellen waren vooral een verfijning van het eerste model uit 2007. In een wereld waar laptops steeds krachtiger werden, stond de iMac langzaam maar zeker symbool voor de power user. De unibody iMac (vanaf 2009) kreeg een 27-inch beeldscherm en quad-core processors, later volgde Thunderbolt. De iMac uit 2012 symboliseerde de dood van de optische media. Apple’s boodschap was duidelijk: gebruik clouddiensten en streaming video in plaats van back-ups en films op DVD.

Klik/tap voor groter.

De iMac als werkpaard (2014-2018): Retina en Pro

In 2014 leek de computermarkt in geen enkel opzicht meer op die uit 1998. De iPhone en iPad knaagden aan de computerverkopen en waar voor surfen en videobewerking ooit een desktop nodig was, kon dat prima met een draagbaar apparaat. Apple’s oplossing? Maak een werkpaard. De iMac met Retina-display bevatte een van de eerste 5K-schermen en had een relatief lage prijs. Veel losse 5K-schermen waren duurder dan de gehele iMac, waardoor het een koopje was voor creatievelingen die een onweerstaanbaar scherm zochten.

Met de iMac Pro is de rol van Apple’s alles-in-een-computer compleet veranderd. Het was 20 jaar geleden een toegankelijke computer voor thuis, maar nu is het een serieus werkstation. Het is allesbehalve een “computer voor de rest van ons”, zoals Apple zijn all-in-one altijd noemde. Dat komt ook omdat computers zelf niet langer de multifunctionele apparaten zijn die ze vroeger waren. De tablet en smartphone hebben die rol overgenomen. De vraag die rest: hoe ziet de toekomst van de iMac eruit? Bestaat de all-in-one over 20 jaar nog steeds?

iMac Pro
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
20 jaar iMac ? Apple’s iconische computer veranderde alles
Sluiten