20 jaar iMac 🎉 Apple’s iconische computer veranderde alles

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De iMac is jarig! Apple introduceerde zijn alles-in-een-desktop op 6 mei 1998, maar bracht ‘m pas op 15 augustus van dat jaar uit. De computer is dus precies 20 jaar verkrijgbaar. De kleurige Mac was op meerdere manieren bijzonder. Het was het begin van een nieuw tijdperk voor Apple en had een grote impact op de hele industrie.

De iMac was de eerste computer die Steve Jobs onthulde na zijn terugkeer naar Apple. De Apple-oprichter verliet het bedrijf in 1985, maar kwam in 1997 terug. Hij liet Apple-ontwerper Jony -Jonatan- Ive vrij en die maakte met het ontwerp van de iMac meteen indruk.

Een kleurige nieuwkomer (1998)

De allereerste iMac lijkt vandaag de dag niet zo bijzonder. Hij had een 15-inch CRT-scherm, een processor van 233MHz en een een harde schijf van 4 GB. De computer veroorzaakte echter een kleine revolutie op bijna ieder gebied. Het was een van de eerste computers die niet uit een grijze, vierkante kast bestond. Met zijn transparante ‘bondi blue’ behuizing paste de iMac perfect in de jaren 90-esthetiek en werd het een geliefd ontwerp. Apple zette een echte trend en het duurde niet lang voordat allerlei andere apparaten ook in het kenmerkende blauw verkrijgbaar waren.

iMac G3
Klik/tap voor groter.

De iMac was ontworpen voor internet (daar staat de “i” in de naam voor), dat destijds nog niet zo vanzelfsprekend was. Door een ingebouwd modem kom je meteen online. Iets dat op andere computers vaak onmogelijk was zonder schroeven. De iMac heeft ook geholpen het USB-tijdperk in te luiden. Apple forceerde dit min of meer door alle oude poorten (zoals de SCSI-interface) te schrappen. Dat heeft ertoe geleid dat veel bedrijven USB-randapparatuur gingen bouwen. Misschien destijds wel de meest gewaagde keuze ooit: het diskettestation was niet langer aanwezig.

Het is geen geheim dat de iMac de comeback van Apple inluidde. Het commerciële succes van de opvallende alles-in-een zorgde ervoor dat Apple na veel zakelijke blunders weer financiële ruimte kreeg. Het bedrijf had onder leiding van Steve Jobs ook weer een duidelijke focus, namelijk gebruiksgemak, eenvoud en ontwerp. De iMac was ook de start van de carrière van de legendarische ontwerper Jonathan -Jony- Ive. Zijn reputatie voor minimalistische maar memorabele producten kreeg door deze computer écht vorm.

iMac 1998 ad
Tijdschriftadvertentie voor de iMac (1998) – Klik/tap voor groter.

iMac G4 (2002): een gewaagde stap

Apple kampte in 2002 met een lastig dilemma. De eerste iMac werd een beetje oud. Maar hoe volg je een iconische computer op die gebouwd is rondom een beeldbuis? Het antwoord voor Apple was simpel: een stap die nog radicaler is. De iMac G4 uit 2002 was geïnspireerd op een zonnebloem. Het 15-inch LCD-scherm (later kwamen er ook varianten van 17- en 20-inch) zou op een nek worden geplaatst, waardoor het scherm kon kantelen en draaien. De voet bevatte alle overige hardware. Zo bleef het een all-in-one.

De iMac G4 was niet zo’n grote hit als zijn voorganger, want het LCD-scherm zorgde voor een hoge prijs en daarnaast bleven de PowerPC-chips achter. De Mac stond echter wel centraal in de digital hub-strategie van Apple. Daarin was de Mac het middelpunt bij het afspelen van media. De Mac hielp bij het mainstream maken van bepaalde innovaties zoals digitale camera’s en het bewerken van video. Het toonde ook aan dat Ive niet bang was om nieuwe ontwerpen te maken, iets dat hij de afgelopen 20 jaar met wisselend succes is blijven doen.

iMac G4
Klik/tap voor groter.

iMac G5 (2004): Op naar Intel

In 2004 introduceerde Apple de iMac met een ontwerp dat we anno 2018 nog steeds kennen. Een echte alles-in-een met de hardware achter het scherm. De iPod was in 2004 ook net van een USB-aansluiting voorzien en begon aan zijn grote doorbraak. Apple wilde de iMac van die aandacht laten profiteren en dat was aan het ontwerp te zien. Wit en plastic voerden de boventoon bij de alles-in-een-desktop. Aan de binnenkant was een 64-bit PowerPC-chip te vinden, goed voor een broodnodige snelheidsboost. Latere modellen hadden ook een ingebouwde webcam.

Velen zullen dit ontwerp echter om een ​​andere reden kennen. Deze iMac was de eerste op Intel gebaseerde machine van Apple. De allereerste op x86 gebaseerde Mac was vrijwel identiek aan de iMac G5, maar deze was heel wat sneller. Er waren ook allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals dual-booting met Windows.

iMac G5
Klik/tap voor groter.

De aluminium iMac (2007): klaar voor kantoor

Tot 2007 had de iMac altijd een beetje speels en misschien wel goedkoop uiterlijk. Duidelijk een computer voor thuisgebruik. De aluminium iMac veranderde dat echter. Het ontwerp van metaal en glas deed niet alleen denken aan de iPhone, maar had een zakelijke uitstraling. De binnenkant kreeg ook een vernieuwingen met snelle dual-core-processor en nieuwe draadloze accessoires. De iMac was niet langer revolutionair, maar volwassen.

De latere modellen waren vooral een verfijning van het eerste model uit 2007. In een wereld waar laptops steeds krachtiger werden, stond de iMac langzaam maar zeker symbool voor de power user. De unibody iMac (vanaf 2009) kreeg een 27-inch beeldscherm en quad-core processors, later volgde Thunderbolt. De iMac uit 2012 symboliseerde de dood van de optische media. Apple’s boodschap was duidelijk: gebruik clouddiensten en streaming video in plaats van back-ups en films op DVD.

Alu iMac
Klik/tap voor groter.

De iMac als werkpaard (2014-2018): Retina en Pro

In 2014 leek de computermarkt in geen enkel opzicht meer op die uit 1998. De iPhone en iPad knaagden aan de computerverkopen en waar voor surfen en videobewerking ooit een desktop nodig was, kon dat prima met een draagbaar apparaat. Apple’s oplossing? Maak een werkpaard. De iMac met Retina-display bevatte een van de eerste 5K-schermen en had een relatief lage prijs. Veel losse 5K-schermen waren duurder dan de gehele iMac, waardoor het een koopje was voor creatievelingen die een onweerstaanbaar scherm zochten.

Met de iMac Pro is de rol van Apple’s alles-in-een-computer compleet veranderd. Het was 20 jaar geleden een toegankelijke computer voor thuis, maar nu is het een serieus werkstation. Het is allesbehalve een “computer voor de rest van ons”, zoals Apple zijn all-in-one altijd noemde. Dat komt ook omdat computers zelf niet langer de multifunctionele apparaten zijn die ze vroeger waren. De tablet en smartphone hebben die rol overgenomen. De vraag die rest: hoe ziet de toekomst van de iMac eruit? Bestaat de all-in-one over 20 jaar nog steeds?

iMac Pro met Speakers
Klik/tap voor groter.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Gezien de stappen van bijvoorbeeld Windows denk ik dat all-in-ones voor heel veel mensen juist de enige keuze worden. Zelf een computer bouwen is een niche, kant-en-klaar systemen zijn vaak goed afgestemd op het maximale halen uit alle hardware.

  Wel denk ik dat bijvoorbeeld iets als een NUC weer los een andere niche-markt bedient, die van de mensen die hun computer graag onzichtbaar hebben.

 • Profielfoto
  KR1275

  Er staat hier nog steeds een G4 van de eerste generatie (met Garamond lettertype) te pronken. Werkt nog uitstekend en kan zelfs opstarten in Classic. Ik gebruik hem soms nog om oude documenten om te zetten naar nieuwe formaten, zoals MacWrite, MsWorks, Aldus SuperPaint etc. Als je op een 800k begonnen bent, bouw je nogal wat op.

  De G4 vind ik nog steeds een designtopper die ook technisch qua ontwerp erg doordacht is, zoals het scherm dat steeds in dezelfde stand blijft staat, terwijl je hem verstelt.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb ook nog een Bondi Blue en een G4 “schemerlamp” staan. Die goeie ouwe tijd dat Apple nog vooruitstrevend was omdat er zo’n maniak aan het roer stond. Ik mis dat wel…

 • Profielfoto
  stopa

  Heb hier nog bijna de hele serie staan G-modellen staan namelijk G3 , G4 , G5.

  Ben daarna overgestapt naar een iMac.

  Mijn gehele Apple lijn loopt als volgt 128K , LC , Mac IIsi , G3 , G4 , Powermac G5 , Imac 21″ iMac 27″

   

 • Profielfoto
  wacon

  Ooit begonnen met een fraaie iMac G3 Beeldbuis ‘Graphite’. Was er mee in de wolken!

 • Profielfoto
  steveb

  Het valt op dat er steeds minder kleur zit in alles wat Apple maakt.

  De iMac begon in 5 kleuren. En nu? Geen keuze

  iPhone volgt. Van zwart en wit tot 5c in 5 kleuren. Naar steeds minder.

  Saai….

 • Profielfoto
  Melle

  Ja, beetje saaie kritiek – maar zo kan je elke paar maand zeggen dat de iMac 20jaar is geworden. Dit artikel stond toch in mei al op OMT?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Quadra 840av, dat was mijn eerste Apple.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Melle op 16 augustus 2018 00:50
  Ja, beetje saaie kritiek – maar zo kan je elke paar maand zeggen dat de iMac 20jaar is geworden. …

  15 augustus – 15 augustus = 20 jaar.

  Dus dat kun je niet elke paar maanden zeggen.

   

 • Profielfoto
  Remko

  Mooie tijdlijn zo.
  Mag Steve trots op zijn.
  Ik heb ze allemaal. (Begonnen met Preforma5200)
  De eerste iMac heb ik omgebouwd top katte-mand. Maar de rest werkt nog prima.

 • Profielfoto
  René Wissink

  Mooi overzicht inderdaad. Heb de Bondi Blue en wat opvolgers in andere kleuren. Mijn kids zijn er mee opgegroeid. Later nog een G5 met. Intel gekocht. En nog vele anderen. Heb nog een SE uit 1988 staan. Werkt ook nog! Ooit mee begonnen in 1986 op de academie voor beeldende kunst.

 • Profielfoto
  queenfan

  De iMac was ook mijn eerste ervaring met de Mac, de G5 met Intel was ook de eerste die ik kocht en heb hem nog steeds.

  Enige wat er aan gedaan is het vergroten van het geheugen naar maximaal (2Gb) en het vervangen van de harde schijf.

  Tegenwoordig gebruik ik naast een MacBook Pro uit 2017 ook een iMac uit 2013, heerlijke machine vooral voor videobewerken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De iMac G4 was inderdaad een revolutie. Een pronkstuk in je kamer. Ik had een speciaal model, geschikt voor ‘sneller’ werken op internet. Weet niet meer hoe dat heette. De G3 was volgens mij de laatste (en misschien ook wel de eerste) Mac / Apple product waarvoor Apple zélf reclame maakte. Bij elke bushalte hing zo’n beetje een poster. Misschien was het ook wel de eerste computer (op de 20th Anniversary Mac na) waarmee CD’s en CD-Roms konden worden gedraaid. En waar speaker in zaten.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  De iMac G3 was toendertijd eigenlijk alleen bij de Primafoonwinkels van KPN te koop (in elk geval bij mij in de buurt), en die adverteerden met dat ze ook te huur waren. Dus ik dacht: laat ik dat eens voor een paar weken of zo doen, om te kijken of Mac OS iets voor mij is. Bij de winkel aangekomen bleek dat ze bedoelden: een constructie waarbij je de computer voor langere tijd huurt, waarna hij na zoveel maanden (12 of 18 of 24 of iets in die richting) van jou wordt — dus feitelijk kopen op afbetaling, maar zo, dat je veel meer betaalt dan wanneer je hem gelijk zou kopen …

  Dus werd m’n volgende computer toch weer een zelfbouw Windows-/Linux-machine. Toen ik jaren later een iMac G5 gekocht had, bedacht ik al snel dat als de KPN ze wél echt verhuurd had, ze er waarschijnlijk ook wel eentje aan mij verkocht zouden hebben. Helaas (voor hen en voor mij).

 • Profielfoto
  johvdbroek

  1978 mij eerst computer een Apple 2+ staat nog opgeborgen. (ik zou hem toch eens moeten proberen of hij nog opstart)?

  Basic code  via de radio opnemen op cassette en inlezen via de ingang audiopoort. In basiccode geprogrammeerd met  etiketten sorteren voor een voetbalclub krantje. Uitprinten met een matrix printer van Epson.

  Later een Powermac G3, G4, G5, Nu iMac 27 inch i7 op naar een nieuwe iMac in Oktober?

  Hopende op een redelijke prijs en een flinke stap kwa snelheid.

   

 • Profielfoto
  johvdbroek

  johvdbroek op 16 augustus 2018 12:03
  1978 mijn eerste computer een Apple 2+ staat nog opgeborgen. (ik zou hem toch eens moeten proberen of hij nog opstart)?

  Basic code  via de radio opnemen op cassette en inlezen via de ingang audiopoort. In basiccode geprogrammeerd met  etiketten sorteren voor een voetbalclub krantje. Uitprinten met een matrix printer van Epson. Het programmeren is er niet meer bij alles is al gedaan.

  Later een Powermac G3, G4, G5, Nu iMac 27 inch i7 op naar een nieuwe iMac in Oktober?

  Hopende op een redelijke prijs en een flinke stap kwa snelheid.

   

   

 • Profielfoto
  Hermanko

  Jammer dat  de Mac in de pauze stand qua ontwikkeling en verkoop aantallen laat komen. Zojuist lees ik de 6e plaats voor de Mac wereldwijd tendens dalend.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Zelf heb ik een groene iMac gehad maar ben in 1997 begonnen met een tweede hands PowerBook 5300ce. Nieuw waren die onbetaalbaar (±$6500).

  Nog steeds heb ik de opvolger van de groene iMac, een iMac Graphite DV SE uit 2001. In 2005 de harde schijf van 60 Gb. vervangen door een van 120 Gb. en de CD brander door een DVD-speler zodat m’n kinderen er films op konden kijken. Hij doet het nog steeds uitstekend en draait nog zowel Mac OS 9 (razendsnel, en met WordPerfect 3.2 for Mac) als Mac OS X. Recent nog gebruikt omdat het de enige computer was waarmee ik 15 uur aan oude DV-tapes kon inlezen.