Raymon Mens
Raymon Mens HomeKit 7 augustus 2018

HomeKit werkt straks mogelijk met Nest, Somfy, Samsung, meer

Apple is na een korte periode van stilstand weer volop bezig met HomeKit. In iOS 11 werd softwarematige versleuteling toegevoegd en het protocol deels opengesteld. Daardoor kunnen fabrikanten hun apparaten nu makkelijker van HomeKit voorzien, zonder een nieuwe chip in te hoeven bouwen.

Daar lijkt het niet bij te blijven, want Apple heeft zich onlangs aangesloten bij het Thread-consortium. Dit is een groep bedrijven die zich committeert aan één standaard voor smarthome-verbindingen. Praktisch alle belangrijke spelers zoals Nest (Google), SmartThings (Samsung), Amazon, Somfy en Legrand.

HomeKit en Thread

Apple heeft nooit aangekondigd in deze standaard te stappen. Apple’s naam is spontaan verschenen op de pagina met leden van de groep. Apple heeft dus duidelijk interesse in de Thread-standaard die al door andere, grote fabrikanten wordt gebruikt. Apple’s deelname aan de groep opent de deur voor interoperabiliteit tussen HomeKit en andere ecosystemen voor een slim huis. Zo bouwt Google aan zijn eigen ecosysteem onder Nest en heeft Samsung onlangs SmartThings gekocht. Hoewel het concurrenten zijn, hebben ze één ding gemeen: ze ondersteunen allemaal de Thread-standaard.

Nest
Klik/tap voor groter.

De laatste keer dat Apple lid werd van een dergelijk consortium, was het een belangrijke stap voorwaarts. Zeven maanden na zijn toetreding tot het Wireless Power Consortium, kondigde Apple ondersteuning aan voor de Qi-standaard voor draadloos opladen. De iPhone 8 en iPhone X konden draadloos laden en Apple bouwde bovendien verder op de standaard voor draadloze laders. Binnenkort zien we namelijk AirPower, dat is een draadloze 3-in-1-lader van Apple die veel nadelen van traditioneel draadloos laden wegneemt. Als de iPhone-maker iets soortgelijks met HomeKit en Thread kan doen, wordt Apple’s ecosysteem voor een slim huis een stuk nuttiger.

macOS 10.14 woning-app
Ondersteuning voor HomeKit komt met macOS Mojave ook naar de Mac – Klik/tap voor groter.

Steeds meer HomeKit-accessoires

Er komen tegenwoordig steeds meer HomeKit-accessoires op de markt. Wat dacht je van een slimme spiegel of een systeem voor het besproeien van de tuin?

Reageer op artikel:
HomeKit werkt straks mogelijk met Nest, Somfy, Samsung, meer
Sluiten