Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 15 augustus 2018

Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet

Google levert fantastische diensten. De zoekmachine is de wereldwijde standaard, Gmail kent veel tevreden gebruikers en ook Google Maps wordt als beste kaartendienst gezien. Voor al dat gratis vernuft betaal je met data. De zoekgigant bouwt een uitgebreid profiel van je op om relevante advertenties te tonen. Bovendien volgt Google je praktisch overal op het web.

Behoefte aan meer privacy tijdens het gebruik van Google-diensten? Dan kun je natuurlijk terugvallen op adblockers die ook tracking blokkeren, maar er zijn meer manieren. Google heeft een aantal uitgebreide privacy-instellingen die je zelf kunt tweaken.

Geen Google-account is het beste

Deze gids gaat uit van het gebruik van een Google-account. Dat heb je nodig voor bijvoorbeeld Gmail en YouTube, maar niet voor Maps. Gebruik je alleen diensten die geen Google-account vereisen? Gebruik het dan niet of log op zoveel mogelijk plaatsen uit. Als je alleen Gmail of YouTube gebruikt, kun je in de apps van Gmail en YouTube inloggen, maar verder op het web niet. De zoekgigant heeft dan meer moeite om data te verzamelen en aan je profiel te koppelen.

Tweak de instellingen van je Google-account voor meer privacy

Gebruik je wel een Google-account en wil je graag ingelogd blijven, dan zijn er een aantal simpele instellingen die je aan kunt passen om de hoeveelheid data die het bedrijf verzamelt te minimaliseren. Zo heb je meer privacy.

Ga allereerst naar https://adssettings.google.com om advertentiepersonalisatie uit te schakelen. Dit doe je simpelweg door de knop naar uit te zetten. Log daarna uit van je Google account en open de pagina nog een keer. Zet ook hier advertenties personaliseren op internet uit. Zo houdt Google ook geen persoonlijke data bij voor advertenties als je uitgelogd bent. De laatste stap dien je overigens voor iedere browser die je gebruikt te doen.

Klik/tap voor groter.

Daarna is het tijd om naar https://myactivity.google.com te gaan. Klik in het menu op ‘Activiteitsopties’ en schakel alle opties uit. Zo zeg je tegen de zoekgigant dat er geen data over je web- en appgedrag, locatie, apparaten, spraak, zoekgeschiedenis op YouTube en meer bijgehouden mag worden. Ga vervolgens terug en klik in het menu op ‘Verwijderen op basis van’. Hiermee verwijder je alle activiteit die is opgeslagen. Klik onder het kopje ‘Verwijderen op basis van datum’ op ‘Onbeperkt’ en vervolgens op ‘Verwijder’. Google gaat je nu zeker drie keer vragen of je het zeker weet, natuurlijk weet je het zeker. De zoekgigant gaat je hierna bij het gebruik van apps en diensten vragen of je app- en webactiviteit of zoekgeschiedenis in wil schakelen voor een ‘betere werking’. Je had het al geraden, dat wil je niet.

Klik/tap voor groter.

Gebruik je Chrome?

Als je de Chrome-browser gebruikt, dien je nog twee additionele handelingen te doen. Allereerst is het raadzaam om uit te loggen in de browser. Zo kan Google je browsergeschiedenis niet meer direct aan je account linken. Uitloggen doe je door de instellingen te openen en bovenaan naast je account te klikken op ‘Afmelden’. Daarna dien je alle gesynchroniseerde gegevens te verwijderen door naar https://chrome.google.com/sync te gaan. Helemaal onderaan zie je de optie ‘Synchronisatie resetten’. Voer dat uit.

Klik/tap voor groter.

Tot slot is het nog verstandig om in Chrome cookies van derden te blokkeren. Deze cookies worden vaak gebruikt om je te tracken, maar beïnvloeden de werking van websites niet. Safari blokkeert deze cookies standaard, maar Chrome niet. Gelukkig kun je dit zelf vrij gemakkelijk instellen via InstellingenGeavanceerdInstellingen voor contentCookies. Als je Chrome gebruikt om dit artikel te lezen, kun je ook de link chrome://settings/content/cookies volgen. Zet hier ‘Indirecte cookies blokkeren’ aan.

Klik/tap voor groter.

De basis is nu op orde

Natuurlijk zijn er op individueel app-niveau nog veel meer maatregelen te nemen. Door bovenstaande stappen te doorlopen, heb je echter de basis op orde. Dat is ook wel nodig, want de zoekgigant is niet altijd even transparant over het verzamelen van gegevens. Zo kwam Google onlangs nog behoorlijk negatief in het nieuws toen bleek dat gebruikers tegen hun zin in gevolgd werden. Als je alle stappen in deze gids hebt voltooid, is dat echter niet het geval en kun je Gmail, Maps YouTube, Chrome en andere diensten met een veiliger gevoel gebruiken. (Zie → ‘Google blijft gebruikers volgen na uitzetten locatiegeschiedenis’)

Reageer op artikel:
Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet
Sluiten