Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Google levert fantastische diensten. De zoekmachine is de wereldwijde standaard, Gmail kent veel tevreden gebruikers en ook Google Maps wordt als beste kaartendienst gezien. Voor al dat gratis vernuft betaal je met data. De zoekgigant bouwt een uitgebreid profiel van je op om relevante advertenties te tonen. Bovendien volgt Google je praktisch overal op het web.

Behoefte aan meer privacy tijdens het gebruik van Google-diensten? Dan kun je natuurlijk terugvallen op adblockers die ook tracking blokkeren, maar er zijn meer manieren. Google heeft een aantal uitgebreide privacy-instellingen die je zelf kunt tweaken.

Geen Google-account is het beste

Deze gids gaat uit van het gebruik van een Google-account. Dat heb je nodig voor bijvoorbeeld Gmail en YouTube, maar niet voor Maps. Gebruik je alleen diensten die geen Google-account vereisen? Gebruik het dan niet of log op zoveel mogelijk plaatsen uit. Als je alleen Gmail of YouTube gebruikt, kun je in de apps van Gmail en YouTube inloggen, maar verder op het web niet. De zoekgigant heeft dan meer moeite om data te verzamelen en aan je profiel te koppelen.

Tweak de instellingen van je Google-account voor meer privacy

Gebruik je wel een Google-account en wil je graag ingelogd blijven, dan zijn er een aantal simpele instellingen die je aan kunt passen om de hoeveelheid data die het bedrijf verzamelt te minimaliseren. Zo heb je meer privacy.

Ga allereerst naar https://adssettings.google.com om advertentiepersonalisatie uit te schakelen. Dit doe je simpelweg door de knop naar uit te zetten. Log daarna uit van je Google account en open de pagina nog een keer. Zet ook hier advertenties personaliseren op internet uit. Zo houdt Google ook geen persoonlijke data bij voor advertenties als je uitgelogd bent. De laatste stap dien je overigens voor iedere browser die je gebruikt te doen.

Google privacy stap 1
Klik/tap voor groter.

Daarna is het tijd om naar https://myactivity.google.com te gaan. Klik in het menu op ‘Activiteitsopties’ en schakel alle opties uit. Zo zeg je tegen de zoekgigant dat er geen data over je web- en appgedrag, locatie, apparaten, spraak, zoekgeschiedenis op YouTube en meer bijgehouden mag worden. Ga vervolgens terug en klik in het menu op ‘Verwijderen op basis van’. Hiermee verwijder je alle activiteit die is opgeslagen. Klik onder het kopje ‘Verwijderen op basis van datum’ op ‘Onbeperkt’ en vervolgens op ‘Verwijder’. Google gaat je nu zeker drie keer vragen of je het zeker weet, natuurlijk weet je het zeker. De zoekgigant gaat je hierna bij het gebruik van apps en diensten vragen of je app- en webactiviteit of zoekgeschiedenis in wil schakelen voor een ‘betere werking’. Je had het al geraden, dat wil je niet.

Google privacy 002
Klik/tap voor groter.

Gebruik je Chrome?

Als je de Chrome-browser gebruikt, dien je nog twee additionele handelingen te doen. Allereerst is het raadzaam om uit te loggen in de browser. Zo kan Google je browsergeschiedenis niet meer direct aan je account linken. Uitloggen doe je door de instellingen te openen en bovenaan naast je account te klikken op ‘Afmelden’. Daarna dien je alle gesynchroniseerde gegevens te verwijderen door naar https://chrome.google.com/sync te gaan. Helemaal onderaan zie je de optie ‘Synchronisatie resetten’. Voer dat uit.

Google Chrome privacy 002
Klik/tap voor groter.

Tot slot is het nog verstandig om in Chrome cookies van derden te blokkeren. Deze cookies worden vaak gebruikt om je te tracken, maar beïnvloeden de werking van websites niet. Safari blokkeert deze cookies standaard, maar Chrome niet. Gelukkig kun je dit zelf vrij gemakkelijk instellen via InstellingenGeavanceerdInstellingen voor contentCookies. Als je Chrome gebruikt om dit artikel te lezen, kun je ook de link chrome://settings/content/cookies volgen. Zet hier ‘Indirecte cookies blokkeren’ aan.

Google Chrome Privacy Cookies blokkeren
Klik/tap voor groter.

De basis is nu op orde

Natuurlijk zijn er op individueel app-niveau nog veel meer maatregelen te nemen. Door bovenstaande stappen te doorlopen, heb je echter de basis op orde. Dat is ook wel nodig, want de zoekgigant is niet altijd even transparant over het verzamelen van gegevens. Zo kwam Google onlangs nog behoorlijk negatief in het nieuws toen bleek dat gebruikers tegen hun zin in gevolgd werden. Als je alle stappen in deze gids hebt voltooid, is dat echter niet het geval en kun je Gmail, Maps YouTube, Chrome en andere diensten met een veiliger gevoel gebruiken. (Zie → ‘Google blijft gebruikers volgen na uitzetten locatiegeschiedenis’)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  haage

  Er is voor deze problematiek maar 1 oplossing. Alle cookies en tracking verbieden en een betaalde versie van Google afdwingen.  Dat hoeft met een paar miljard gebruikers voor Google geen probleem te zijn. Dat hoeft dan maar een paar euro per jaar te kosten.

   

 • Profielfoto
  Oortjes

  Er is helemaal niets mis met Google. Ze zijn eerlijk over wat ze allemaal doen, bij Apple vertellen ze allen wat ze niet doen…..

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Complimenten, zeer nuttige info, ik ga er zeker mee aan de slag.!!!

  Hulde….

 • Profielfoto
  Elduderino

  Oortjes op 15 augustus 2018 21:02
  Er is helemaal niets mis met Google. Ze zijn eerlijk over wat ze allemaal doen, bij Apple vertellen ze allen wat ze niet doen…..

  Ah ja zo kan je het ook verdraaien… Google heeft namelijk nogal een hoog aaibaarheidsfactor…. gezellig knuffelen.

  Maar als je even de moeite neemt om op de Apple site de privacy whitepapers te lezen, dan vertelt Apple ook wat ze wel of niet met je data doen.

  En Google vertelt exact wat ze wel doen? Nou ik heb in de zoektocht naar cloud opslag me wat verdiept in de privacy en dan kom je bij Google in de wereld van de vage bewoordingen.

 • Profielfoto
  whaha

  Handig artikel.

 • Profielfoto
  iDarwin

  Google is dus eigenlijk hetzelfde als Facebook

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Interessant. Kunnen ook zo’n artikel schrijven hoe ik kan beperken wat de overheid van me opslaat en van me weet?

 • Profielfoto
  monty python

  Oortjes op 15 augustus 2018 21:02
  Er is helemaal niets mis met Google. Ze zijn eerlijk over wat ze allemaal doen, bij Apple vertellen ze allen wat ze niet doen…..

  Zou wel eens een robotbericht kunnen zijn. Want ook daar zie ik google toe in staat. Dat hip imago bepalen ze immers grotendeels zelf door hun manipulatie van letterlijk alles op internet. In ieder geval, interessant artikel. Laatste google account gaan we nu ook maar wissen.

 • Profielfoto
  NapO

  Bedankt voor het artikel,…maar ik wil juist wel advertenties die mij intresseren, en daar maak ik een selectie uit wat ik koop ja of te nee….

  werkt prima dus…:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Shmoo maakt altijd een huppeltje van geluk wanneer hij ziet dat dit soort berichten maar 9 reacties krijgen na een volle dag in beeld staan.

  2 mensen begrijpen waar dit over gaat (positief)
  3 mensen vinden het informatief en gaan mogelijk zelf op onderzoek uit (positief)
  4 mensen hebben geen idee en beginnen gewoon te schreeuwen wat ze voelen in hun (onder)buik – SBS6 volk. (negatief)

   

  Als je dan ziet dat het reguliere OMT debiele-content zoals ‘iMac bestaat 20 jaar…’ en ‘Motorola fake iPhone X…’  gewoon 15 tot 20 reacties krijgen dan weet je tenminste dat er nog een grote groep mensen is dat zelfstandig kan nadenken over dit soort onderwerpen.

   

   

 • Profielfoto
  monty python

  Het moet toch fijn zijn zo dat uitzicht boven alles en iedereen

 • Profielfoto
  Facundo

  @shmoo: Heb je je laatste werkverschaffingsbaantje óók al niet kunnen volhouden?

 • Profielfoto
  Imade

  @oortjes – ik wist anders niet dat ik getracked werd…

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb ook een google account op mijn iPhone staan waar geen wachtwoord voor ingevuld is. En natuurlijk krijg ik dan bij tijd en wijlen de vraag om het wachtwoord te controleren. Maar nu valt mij op dat als ik een app verwijder diezelfde vraag ook meteen krijg. Wat moet Google met informatie over welke apps ik op mijn iPhone heb?! Gaat ze niets aan!