Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 augustus 2018

‘Google blijft gebruikers volgen na uitzetten locatiegeschiedenis’

Google blijft de locatie van iOS- en Android-gebruikers bijhouden, zelfs als de functie voor het verzamelen van je locatiegeschiedenis is uitgeschakeld. Dat hebben onderzoekers van de Princeton-universiteit ontdekt. Ze deelden hun bevindingen met persbureau AP.

Zelfs als een gebruiker het volgen van de locatie uitzet of pauzeert, blijft de zoekgigant met apps en andere diensten gegevens over waar de gebruiker is, opslaan. Deze informatie moet vervolgens handmatig door een gebruiker verwijderd worden en die optie zit diep in een dashboard verstopt.

Tracking via Maps en Weer-app

Google blijkt de locatiegegevens te verzamelen bij het gebruik van diensten en apps waarbij met een Google-account ingelogd moet worden. Je locatie wordt meteen opgeslagen wanneer je Google Maps op iOS opent. Op Android wordt de Weer-app gebruikt om bij te houden waar een gebruiker is. Deze data wordt niet eenmalig gebruikt, maar ook opgeslagen. In de browser Chrome wordt ook bij zoekopdrachten die niet gerelateerd zijn aan een plaats de locatie van de gebruiker opgehaald en opgeslagen. De zoekgigant gebruikt die verzamelde data vervolgens voor onder andere targetting van advertenties.

Klik/tap voor groter.

Het uitschakelen van de locatiegeschiedenis zorgt er dus alleen voor dat er geen tijdslijn wordt gemaakt, maar je locatie wordt nog op allerlei manieren bijgehouden. De enige manier om dit helemaal te voorkomen is om de functie ‘web- en app-activiteit’ uit te schakelen. Dit is een overkoepelende functie die data uit allerlei diensten verzamelt en losstaat van de locatiegeschiedenis. Google gebruikt deze functie om onder andere persoonlijke zoeksuggesties te geven. Veel diensten -zoals Google Assistant- werken niet goed als deze functie uitgeschakeld is, maar het is de enige manier om te voorkomen dat je locatie wordt opgeslagen.

Reactie Google

De zoekgigant heeft inmiddels gereageerd en zegt dat er niets aan de hand is. Het bedrijf claimt erg transparant te zijn over het verzamelen van data en dat niet alleen de locatiegeschiedens, maar ook de functie web- en app-activiteit door iedereen uit te schakelen is. Wil je dit ook doen? Log dan in op myaccount.google.com en ga vervolgens naar Mijn activiteit en klik door naar Activiteitsopties. Vervolgens kun je web- en app-activiteit uitschakelen.

google web en app activiteit
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
‘Google blijft gebruikers volgen na uitzetten locatiegeschiedenis’
Sluiten