Night
Night App Store 6 augustus 2018

Nieuwe API kan Google Chrome sneller dan ooit maken

Google Chrome is een geliefde browser, maar heeft ook zo zijn nadelen. Zo wordt de browser wel eens traag en wordt veel geheugen gebruikt, zeker als veel tabbladen open staan. In versie 68 van de browser van Google zit echter een nieuwe techniek die de potentie heeft om browsen sneller dan ooit te maken.

In deze laatste versie van Chrome zijn onderhuids veel verbeteringen aangebracht, waarvan er één in het oog springt. Achter de weinig zeggende naam Page Lifecycle API schuilt een grote verbetering in de prestaties van de browser.

Page Lifecycle API in Google Chrome

De API zorgt ervoor dat er geen onnodig RAM gebruikt wordt door de browser. Dat wordt bereikt door tabbladen die niet gebruikt worden, als het ware te bevriezen. Zo kan alle snelheid en geheugen optimaal benut worden door de pagina die wél open staat. Dat zal goed merkbaar zijn als je een paar dozijn tabbladen open hebt staan. Sommige browsers kunnen nu al pagina’s bevriezen of zelfs geheel afsluiten als er een tekort aan geheugen of capaciteit ontstaat. Met deze API gaat het echter vanzelf, vóórdat er problemen ontstaan.

Er zit echter wel een addertje onder het gras. Ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites. Een website geeft als het ware aan wanneer het laden klaar is, er geen achtergrondactiviteit meer is en Chrome de pagina veilig kan bevriezen. Aan de andere kant gaat Chrome pagina’s ook een seintje geven wanneer ze weer ‘ontdooid’ worden. De werking van websites blijft zo gegarandeerd.

Nieuw design op komst

Naast de onderhuidse verbeteringen, krijgt Google Chrome binnenkort ook een uiterlijke facelift. Het nieuwe ontwerp kenmerkt zich door onder meer het gebruik van ronde vormen en andere kleuren. De kleuren zijn een stuk minder uitgesproken en grijstinten voeren de boventoon. (Zie → Google Chrome krijgt nieuwe interface, zo test je het nu al)

Reageer op artikel:
Nieuwe API kan Google Chrome sneller dan ooit maken
Sluiten