Nieuwe API kan Google Chrome sneller dan ooit maken

Door: Night - 9 reacties

Google Chrome is een geliefde browser, maar heeft ook zo zijn nadelen. Zo wordt de browser wel eens traag en wordt veel geheugen gebruikt, zeker als veel tabbladen open staan. In versie 68 van de browser van Google zit echter een nieuwe techniek die de potentie heeft om browsen sneller dan ooit te maken.

In deze laatste versie van Chrome zijn onderhuids veel verbeteringen aangebracht, waarvan er één in het oog springt. Achter de weinig zeggende naam Page Lifecycle API schuilt een grote verbetering in de prestaties van de browser.

Page Lifecycle API in Google Chrome

De API zorgt ervoor dat er geen onnodig RAM gebruikt wordt door de browser. Dat wordt bereikt door tabbladen die niet gebruikt worden, als het ware te bevriezen. Zo kan alle snelheid en geheugen optimaal benut worden door de pagina die wél open staat. Dat zal goed merkbaar zijn als je een paar dozijn tabbladen open hebt staan. Sommige browsers kunnen nu al pagina’s bevriezen of zelfs geheel afsluiten als er een tekort aan geheugen of capaciteit ontstaat. Met deze API gaat het echter vanzelf, vóórdat er problemen ontstaan.

Er zit echter wel een addertje onder het gras. Ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites. Een website geeft als het ware aan wanneer het laden klaar is, er geen achtergrondactiviteit meer is en Chrome de pagina veilig kan bevriezen. Aan de andere kant gaat Chrome pagina’s ook een seintje geven wanneer ze weer ‘ontdooid’ worden. De werking van websites blijft zo gegarandeerd.

Nieuw design op komst

Naast de onderhuidse verbeteringen, krijgt Google Chrome binnenkort ook een uiterlijke facelift. Het nieuwe ontwerp kenmerkt zich door onder meer het gebruik van ronde vormen en andere kleuren. De kleuren zijn een stuk minder uitgesproken en grijstinten voeren de boventoon. (Zie → Google Chrome krijgt nieuwe interface, zo test je het nu al)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  GeertGB

  Stapje voor stapje probeert Google het internet iets verder af te sluiten voor concurrentie: “ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites”.

  Het open internet is een groot goed. De titel boven dit artikel zou mijns inziens dan ook geen advertentie voor Google moeten zijn, maar eerder een signalering van een gevaarlijke trend.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Is dit niet een beetje zoals de plugin ‘The great suspender’ al doet, maar dan voor alle websites en niet alleen waar de developers zelf de code ervoor hebben geïntegreerd? Klein verschil, de bovengenoemde plugin wordt pas actief per tabblad wanneer deze X minuten niet is gebruikt en de API werkt direct na pageload. Desondanks scheelt dat ook al heel veel?

 • Profielfoto
  Chytin

  Het opstarten en inladen van sites vind ik op Safari buttery smooth gaan en dat is de reden dat ik nog altijd Safari op mijn iMac blijft gebruiken. Chrome vind ik weer wat clunky inladen.

  Op het werk op een Windows laptop gebruik ik weer liever Chrome ipv IE of Edge. Aangezien ik veel tabs open hebt staan merk je inderdaad veel vertraging dus dit is absoluut goed nieuws (indien goed geïmplementeerd).

 • Profielfoto
  Vilscon

  GeertGB op 6 augustus 2018 13:19
  Stapje voor stapje probeert Google het internet iets verder af te sluiten voor concurrentie: “ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites”.

  Het open internet is een groot goed. De titel boven dit artikel zou mijns inziens dan ook geen advertentie voor Google moeten zijn, maar eerder een signalering van een gevaarlijke trend.

  Lees anders het bericht even opnieuw en denk nog even goed na? Dit is absoluut geen gevaar, maar juist een verbetering. Iedere browser maker kan deze API straks, ongetwijfeld aldanwel voor nu een aanname, ondersteunen. Dit heeft niks met concurrentie te maken, alhoewel het Chrome (en Google) hiermee wel een kleine voorsprong biedt. Maar hey, iemand moet toch de eerste zijn?

  Daarnaast staat er ook “Developers moeten dit zelf ondersteunen”. Het geeft developers juist zelf meer vrijheid om te bepalen wat en wanneer de API z’n gang moet gaan. Moet Chrome nooit een tab stoppen, gebruik het dan niet. Is je pagina halverwege de je code al klaar met laden, zet dan de regels voor deze functie neer. Je hebt als developer juist de vrije hand.

  Juist alleen maar goed wat Google hier doet. Als steeds meer websites deze API ondersteunen zal het internet alleen maar sneller en lichter worden. Interessant voor de kleinere telefoons en oudere computers. Iedereen heeft hier baat bij.

  En zodra Apple en Mozilla dit óók ondersteunen is er geen sprake meer van concurrentie, maar enkel verbetering van het wereldwijde net.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het probleem op OMT is vooral dat er Google staat en niet het logo van het Wereld Natuurfonds.

   

 • Profielfoto
  GeertGB

  Vilscon op 6 augustus 2018 15:12

  GeertGB op 6 augustus 2018 13:19
  Stapje voor stapje probeert Google het internet iets verder af te sluiten voor concurrentie: “ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites”.

  Het open internet is een groot goed. De titel boven dit artikel zou mijns inziens dan ook geen advertentie voor Google moeten zijn, maar eerder een signalering van een gevaarlijke trend.

  Lees anders het bericht even opnieuw en denk nog even goed na? Dit is absoluut geen gevaar, maar juist een verbetering. Iedere browser maker kan deze API straks, ongetwijfeld aldanwel voor nu een aanname, ondersteunen. Dit heeft niks met concurrentie te maken, alhoewel het Chrome (en Google) hiermee wel een kleine voorsprong biedt. Maar hey, iemand moet toch de eerste zijn?

  Daarnaast staat er ook “Developers moeten dit zelf ondersteunen”. Het geeft developers juist zelf meer vrijheid om te bepalen wat en wanneer de API z’n gang moet gaan. Moet Chrome nooit een tab stoppen, gebruik het dan niet. Is je pagina halverwege de je code al klaar met laden, zet dan de regels voor deze functie neer. Je hebt als developer juist de vrije hand.

  Juist alleen maar goed wat Google hier doet. Als steeds meer websites deze API ondersteunen zal het internet alleen maar sneller en lichter worden. Interessant voor de kleinere telefoons en oudere computers. Iedereen heeft hier baat bij.

  En zodra Apple en Mozilla dit óók ondersteunen is er geen sprake meer van concurrentie, maar enkel verbetering van het wereldwijde net.

  Daar heb je enkele goede punten inderdaad. Wat vind je van AMP? Ben oprecht benieuwd.

 • Profielfoto
  Kritiekuz

  Geertje…Geertje tsk tak tak,

  Cynisme alom!

  Triest!
  GeertGB op 6 augustus 2018 13:19
  Stapje voor stapje probeert Google het internet iets verder af te sluiten voor concurrentie: “ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites”.

  Het open internet is een groot goed. De titel boven dit artikel zou mijns inziens dan ook geen advertentie voor Google moeten zijn, maar eerder een signalering van een gevaarlijke trend.

   

 • Profielfoto
  Kritiekuz

  Geertje…Geertje, Geertje toch tsk tsk  tsk,

  Cynisme alom!

  Zeeeeeer triest!
  GeertGB op 6 augustus 2018 13:19
  Stapje voor stapje probeert Google het internet iets verder af te sluiten voor concurrentie: “ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites”.

  Het open internet is een groot goed. De titel boven dit artikel zou mijns inziens dan ook geen advertentie voor Google moeten zijn, maar eerder een signalering van een gevaarlijke trend.

   

 • Profielfoto
  GeertGB

  Kritiekuz op 6 augustus 2018 20:39
  Geertje…Geertje, Geertje toch tsk tsk  tsk,

  Cynisme alom!

  Zeeeeeer triest!
  GeertGB op 6 augustus 2018 13:19
  Stapje voor stapje probeert Google het internet iets verder af te sluiten voor concurrentie: “ontwikkelaars moeten deze API ook aan hun kant integreren op de websites”.

  Het open internet is een groot goed. De titel boven dit artikel zou mijns inziens dan ook geen advertentie voor Google moeten zijn, maar eerder een signalering van een gevaarlijke trend.

   

  Is toch echt niet zo bedoeld hoor. Maar als mijn verontschulgingingen helpen, hierbij.