Concurrentie voor Siri: Nederlandse Google Assistant nu op iOS

Door: Raymon Mens - 23 reacties
Google Assistent Belgie

Siri heeft er op Nederlands grondgebied een nieuwe concurrent bij, namelijk Google Assistant. De virtuele assistent van Google spreekt nu namelijk ook Nederlands. De uitrol begon op Android vorige week al, maar is nu is “De Google Assistent” (zoals de app in de App Store heet) eindelijk beschikbaar voor iPhone en iPad.

Om de assistent te gebruiken, is een Google-account verplicht. De app bestaat uit twee delen: allereerst is er het scherm waarop je vragen kunt stellen aan de assistent. Daarnaast is er ook een scherm met een dashboard met daarop de belangrijkste punten van je dag. Denk aan het weer, maar ook je Agenda-items. Ook hiervoor is een Google Account verplicht.

Google Assistant met veel Nederlandse partners

De virtuele assistent van Google kan zich op het gebied van basistaken meten aan Siri. Zo kan de assistent wekkers zetten, herinneringen maken, algemene kennisvragen beantwoorden en een route voor je plannen.

Google heeft echter ook een boel Nederlandse partners aangesloten, iets dat Apple nooit met Siri heeft gedaan. Zo kan Google Assistant met PostNL communiceren en je vertellen wanneer een pakketje binnenkomt. Ook webwinkel Bol.com haakt aan met een cadeaugids en het is mogelijk om het nieuws van Radio 538 en de NOS te beluisteren. Er is echter één vreemde beperking. Het bedienen van smart home-apparaten is nog niet mogelijk. Google gaat dit pas activeren als de Google Home speaker later dit jaar naar Nederland komt. Google zegt zijn best te hebben gedaan om zijn virtuele assistent aan de Nederlandse cultuur aan te passen. Zo snapt Google Assistant het verschil tussen de Appie en een Appje.

google assistant
Klik/tap voor groter.

Google Asssitant vs. Siri

Siri krijgt vaak het verwijt een beetje dom te zijn, maar Google Assistant is ook niet altijd even slim. Het voelt soms nog een beetje als een command line die je heel specifieke vragen moet stellen. Zo werkt “Waar kun je friet eten?” niet, maar “Waar kan ik friet eten?” weer wel. Siri begrijpt alle twee de varianten. Er zijn overigens ook gevallen waarbij de assistent van Google je wel begrijpt, maar Siri weer niet.

Google Assistant vs. Siri
Klik/tap voor groter.

Gebruik op iOS beperkt

Zodra de Google Assistant-app voor iOS beschikbaar is, kunnen ook bezitters van een iPhone of iPad aan de slag met Google’s assistent. Dit kan echter alleen in beperkte vorm, want Siri blijft de standaard. Het wordt dus niet mogelijk om Google Assistant vanaf je iPhone op te roepen met “Hey Google”. De assistent werkt alleen via de app of een widget op het vergrendelscherm.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Cybertopian

  Dat is goed nieuws. Vanavond even kijken (luisteren) of de VoiceKit het ook doet. (https://aiyprojects.withgoogle.com/voice/)

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. Er zijn een hoop andere bedrijven die leuke dingen doen die vroeger vooral bij Apple te vinden waren.

 • Profielfoto
  MJNZ

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. Er zijn een hoop andere bedrijven die leuke dingen doen die vroeger vooral bij Apple te vinden waren.

  Als je wil dat Google jouw hele privé-leven kan zien en dat vervolgens gaat gebruiken om je op jouw telefoon reclame te laten zien, vooral doen!

  Hetzelfde geld voor Amazon.

  Of was je vergeten dat Google nu blijkbaar ook je mail scant en dat voor reclame gebruikt..

  Nee, dan blijf ik wel bij Apple, die overigens alles ondertussen qua smart house waar ik om vraag..

 • Profielfoto
  Deurkruk

  Michel Jansen op 26 juli 2018 12:10

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. Er zijn een hoop andere bedrijven die leuke dingen doen die vroeger vooral bij Apple te vinden waren.

  Als je wil dat Google jouw hele privé-leven kan zien en dat vervolgens gaat gebruiken om je op jouw telefoon reclame te laten zien, vooral doen!

  Maar wel met je voornaam en achternaam op internet, tot zover privé  ;)

  Ik heb nooit reclame gehad op een Android toestel, alleen als ik internet of een app die je moet kopen. Dat is niet anders dan op een iPhone. En voor de rest, ja Google moet het inderdaad hebben van advertenties, en wat je interesses zijn, maar dat zijn keuzes die mensen maken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MJNZ op 26 juli 2018 12:10

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. …

  …Nee, dan blijf ik wel bij Apple, die overigens alles ondertussen qua smart house waar ik om vraag.

  Voor veel minder geld draaien we rondjes om het smart-home systeem van Apple. En ruwweg alles is aan Google Home te koppelen. Bijvoorbeeld wifi-schakelaartjes van 4,50 per stuk die de ventilator inschakelen als het boven de 25°C komt, die het licht aandoen als ik thuiskom na zonsondergang, etc. Kost geen drol, en werkt perfect.

   

 • Profielfoto
  arno1975

  KarelWillem op 26 juli 2018 12:54

  MJNZ op 26 juli 2018 12:10

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. …

  …Nee, dan blijf ik wel bij Apple, die overigens alles ondertussen qua smart house waar ik om vraag.

  Voor veel minder geld draaien we rondjes om het smart-home systeem van Apple. En ruwweg alles is aan Google Home te koppelen. Bijvoorbeeld wifi-schakelaartjes van 4,50 per stuk die de ventilator inschakelen als het boven de 25°C komt, die het licht aandoen als ik thuiskom na zonsondergang, etc. Kost geen drol, en werkt perfect.

   

  “We”?

 • Profielfoto
  Vandefilm

  MJNZ op 26 juli 2018 12:10

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. Er zijn een hoop andere bedrijven die leuke dingen doen die vroeger vooral bij Apple te vinden waren.

  Als je wil dat Google jouw hele privé-leven kan zien en dat vervolgens gaat gebruiken om je op jouw telefoon reclame te laten zien, vooral doen!

  Hetzelfde geld voor Amazon.

  Of was je vergeten dat Google nu blijkbaar ook je mail scant en dat voor reclame gebruikt..

  Nee, dan blijf ik wel bij Apple, die overigens alles ondertussen qua smart house waar ik om vraag..

  Klopt, maar dit, en bouwkwaliteit van de producten, is tegenwoordig zo ongeveer het enige wat Apple nog voor heeft op concurrentie. ‘It just works’ is al lang over boord gegooid en de keynotes zijn nog nooit zo saai geweest. Dat komt niet alleen door Cook, maar ook doordat er gewoon weinig boeiends binnen Apple aan de hand is.

 • Profielfoto
  bassbug

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. Er zijn een hoop andere bedrijven die leuke dingen doen die vroeger vooral bij Apple te vinden waren.

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. Er zijn een hoop andere bedrijven die leuke dingen doen die vroeger vooral bij Apple te vinden waren.

  Vandefilm op 26 juli 2018 11:53
  Ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen om over te stappen. Er zijn een hoop andere bedrijven die leuke dingen doen die vroeger vooral bij Apple te vinden waren.

  Dit soort kreten laat zien dat de meeste mensen Apple helemaal niet kennen. Apple was nooit van als eerste innovatie op de markt. Apple doet iets als men naar hun idee/maatstaven werkt. Zo ook de hele iPhone. Apple was niet de eerste met de smartphone.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  bassbug op 26 juli 2018 16:17
  Dit soort kreten laat zien dat de meeste mensen Apple helemaal niet kennen. Apple was nooit van als eerste innovatie op de markt. Apple doet iets als men naar hun idee/maatstaven werkt. Zo ook de hele iPhone. Apple was niet de eerste met de smartphone.

  Ik ben benieuwd naar je definitie van innovatie. De iPhone was juist een heel innovatief en de eerste in zijn soort. Apple heeft het hele smartphone concept veranderd. Er is een wereld van verschil tussen toestellen van voor de iPhone en van na de iPhone. (Dit is zeggen dat een auto niet innovatief was omdat er daarvoor al koetsen bestonden met vier wielen.)

  En Apple heeft dat kunstje al heel vaak geflikt. Apple II, Mac / GUI, Powerbook, iPod. Ook allemaal apparaten die de hele markt hebben veranderd.

  Hoog tijd dat Tim Sculley wat anders gaat doen en er weer techneut met visie aan het roer staat.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  bassbug op 26 juli 2018 17:07
  Ik weet niet hoe oud je bent Cybertopian, ik schat ergens in de 20?

  Zoek maar eens op met termen ‘Apple not first but best’.

  Een paar voorbeelden:

  https://www.imore.com/tim-cook-talks-about-new-product-categories-taking-time

  http://uk.businessinsider.com/ceo-tim-cook-why-apple-doesnt-care-being-first-best-most-ai-ar-vr-2016-10?international=true&r=UK&IR=T

  http://thebasispoint.com/apple-ceo-tim-cook-best-not-first-2017-edition/

  https://www.cnbc.com/2016/10/07/the-one-great-reason-apple-ceo-tim-cook-doesnt-care-about-being-first.html

  Lekker inhoudelijk. Allemaal artikelen van de afgelopen jaren door Tim Sculley of over het tijdperk Tim Sculley. Natuurlijk zegt hij dat. Maar ik begrijp dat jij nog ver onder de 20 zit?

 • Profielfoto
  bassbug

  Apple heeft altijd uitgelegd dat het hen niet gaat om een vernieuwing of innovatie als eerste op de markt te brengen. Meestal is de markt er nog niet klaar voor of is er nog veel aan te verbeteren voordat het op de markt gebracht kan worden. Microsoft was zowat 10 jaar eerder met een TabletPC (soort stoeptegel met een printplaat erin) voordat Apple met de iPad kwam.

  Mare… het gaat toch om de inhoud of ga jij lekker af op hypes?…

 • Profielfoto
  Vandefilm

  bassbug op 26 juli 2018 19:29
  Apple heeft altijd uitgelegd dat het hen niet gaat om een vernieuwing of innovatie als eerste op de markt te brengen. Meestal is de markt er nog niet klaar voor of is er nog veel aan te verbeteren voordat het op de markt gebracht kan worden. Microsoft was zowat 10 jaar eerder met een TabletPC (soort stoeptegel met een printplaat erin) voordat Apple met de iPad kwam.

  Mare… het gaat toch om de inhoud of ga jij lekker af op hypes?…

  Ik heb het nergens over de eerste zijn. Overigens was Apple wel de eerste met een functionele computer voor de leek (macintosh), de eerst werkende smartphone (iPhone) en de eerst werkende tablet (iPad). Ook de eerste met een functionele muziekdienst als antwoord op downloads (iTunes) en de eerste met een smartwatch waar je mee mee kon dan alleen je sportactiviteiten bijhouden.
  Maar dat was niet mijn punt. Apple was niet overal het eerste mee maar wel het beste inderdaad, en dat laatste is nou juist waar ik over val, want ze zijn met heel veel zaken niet meer de beste. Siri is daar een goed voorbeeld van (was Apple overigens ook al eerste mee, een functionele AI-assistent(e)).

 • Profielfoto
  bassbug

  Nu worden er verschillende ontwikkelingen/introducties/innovaties door elkaar gehaald.

  Apple was niet de eerste computer met een GUI (computer voor de ‘leek’?…). Steve Jobs bracht een bezoek aan de R&D afdeling van Xerox en zag mogelijkheden (stelen mag ook) voor de volgende Apple computer, de Mac.

  Zie bijvoorbeeld: https://www.newsweek.com/silicon-valley-apple-steve-jobs-xerox-437972

  Eerste werkende Smartphone? Hallo, voor de lancering van de iPhone je had je al smartphones die ‘prima’ werkte: BlackBerry, verschillende Nokia’s, Palm Treo, HP met Windows Mobile.

  iTunes kwam oorspronkelijk op de Mac en later PC door de komst van de iPod (zeker niet de eerste MP3 speler destijds) om de voor toen enorme bibliotheek van muziek te beheren. En ook hier was zeker niet de eerste digitale winkel waar je muziek kon kopen/downloaden.

  iPad was zeker niet de eerste werkende tablet. Zoals ik zei was Microsoft die eerder op de markt kwam met de TabletPC (Windows wat aangepast werd om met een pen te kunnen werken).

  https://www.businessinsider.com/history-of-the-tablet-2013-5?international=true&r=US&IR=T#the-motion-computing-tablet-pc-ls800-came-out-in-the-mid-2000s-and-was-the-smallest-tablet-at-that-time-7

  Eerder waren er natuurlijk de kleine apparaten als de Palm, PocketPC, Apple Newton. Maar dit zijn in mijn ogen geen echte tablets zoals we dat nu kennen.

  Apple Watch was ook niet de eerste smartwatch die mer kon dan hartslag meten. Pebble, Samsung Galaxy Gear (android) en ik vergeet vast nog wat waren er eerder. Ook hier zie je dat Apple pas op de markt brengt als ze vinden dat het goed genoeg is (heb hier het gevoel dat ze toch niet uitontwikkeld zijn…).

  Roepen dat Apple’s oplossingen altijd best-in-class zijn is natuurlijk onzin. Ook Apple slaat de plank wel eens (finaal) mis.  En wat is nou de beste? Android vs iPhone in gebruik of geld verdienen? Daar is Apple al jaren met enorme voorsprong koploper.

   

  Eerst feiten kennen en dan roepen…

 • Profielfoto
  bassbug

  Oh ja, ITunes en Siri zijn niet door Apple zelf bedacht. Ze zijn opgekocht door Apple van de oorspronkelijke bedenkers en verder ontwikkeld.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  bassbug op 27 juli 2018 14:31
  Oh ja, ITunes en Siri zijn niet door Apple zelf bedacht. Ze zijn opgekocht door Apple van de oorspronkelijke bedenkers en verder ontwikkeld.

  Ja, dat zeg ik, Siri werkte nergens voor Apple. De iPad was de eerst werkende tablet. Windows had er eerder een, maar die ‘werkte’ niet in de zin dat geen hond ze gebruikte op wat zakelijke mensen na. Hetzelfde geldt voor de smartphone. Geen hond gebruikte die dingen op wat techgeile mensen na.

  Bij Xerox hadden ze die GUI ja, maar geen hond gebruikte het omdat Xerox niet wist wat ze ermee konden, dat zag Jobs wel. Daarom zeg ik, Apple was vaak de eerste die met iets kwam wat werkte voor de massa. Net zoals de Apple watch. Ik begrijp niet dat mensen die dingen kopen, maar feit is dat Apple mijlenver voorloopt op de concurrentie.
  En iTunes heeft als eerste een echt alternatief geboden voor het illigale downloaden.
  En je kunt dan met alles zeggen dat Apple niet de eerste was, maar dat is een beetje hetzelfde als zeggen dat Ford niet de eerste was met een auto omdat er ook al rijtuigen bestonden met 4 wielen en een ‘motor’ (paard).

  Maar de apple watch was al ‘minder’ wat dat betreft vond ik dan bijvoorbeeld de iPad en de iPhone en het wordt steeds minder. Dat is een trend die ik waarneem. Ik denk dat Apple nog heel lang bestaat omdat ze een aantal goudmijntjes in handen hebben. Maar echt nieuwe goudmijnen aanboren gaan ze denk ik niet doen.

 • Profielfoto
  Frans

  Zo werkt “Waar kun je friet eten?” niet, maar “Waar kan ik friet eten?” weer wel.

  Logisch, dat eerste zinnetje is geen Nederlands.;-)

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Typisch Google. Je moet eerst een Google account aanmaken anders kun je hem niet gebruiken (anders kunnen ze je niet in de gaten houden)

  wordt hem niet voor mij.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ach laat maar. Doorgaans stap je over naar Google omdat het goedkoper of schijnbaar ‘gratis’ is. Goedkoop is beterkoop. Waarmee ik niet zeg dat Apple zo heel goed bezig is en niet veel te duur wordt, behalve voor de top notch ( sorry hiervoor) van de bevolking.

 • Profielfoto
  pruus

  bassbug op 26 juli 2018 19:29
  Apple heeft altijd uitgelegd dat het hen niet gaat om een vernieuwing of innovatie als eerste op de markt te brengen. Meestal is de markt er nog niet klaar voor of is er nog veel aan te verbeteren voordat het op de markt gebracht kan worden. Microsoft was zowat 10 jaar eerder met een TabletPC (soort stoeptegel met een printplaat erin) voordat Apple met de iPad kwam.

  Mare… het gaat toch om de inhoud of ga jij lekker af op hypes?…

  Oh.. dus de eerste iPhone was geen hype. Dank.

 • Profielfoto
  pruus

  Apple maakt een hele mantel voor jou, waarbij alles goed met elkaar kan werken. Echter alleen met de nieuwste apparatuur. Forwards maar niet Backwards. Ben er tevreden over. Als de apparatuur minder goed was, zou je ook eerder moeten vervangen. Het kost wel wat tijd voordat het goed is. Google Home, met mini en apparatuur is wat meer DIY en TIY ( Try it Yourself). Werkt, maar de mooie integratie is er nog niet. Mijn lampen etc worden allemaal aangestuurd door Google Home Mini, die op een paar plekken staat. En voor de kosten kun je daar ook lekker mee stoeien en rommelen.

 • Profielfoto
  icegodd

  Geweldig, echt .. werkt veel beter dan siri(NL).