Concurrentie voor Siri: Nederlandse Google Assistant nu op iOS
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.onemorething.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F08%2FGoogle-Assistant-iOS-Nederlands-16x9-1.png)
Siri heeft er op Nederlands grondgebied een nieuwe concurrent bij, namelijk Google Assistant. De virtuele assistent van Google spreekt nu namelijk ook Nederlands. De uitrol begon op Android vorige week al, maar is nu is “De Google Assistent” (zoals de app in de App Store heet) eindelijk beschikbaar voor iPhone en iPad.
Om de assistent te gebruiken, is een Google-account verplicht. De app bestaat uit twee delen: allereerst is er het scherm waarop je vragen kunt stellen aan de assistent. Daarnaast is er ook een scherm met een dashboard met daarop de belangrijkste punten van je dag. Denk aan het weer, maar ook je Agenda-items. Ook hiervoor is een Google Account verplicht.
Google Assistant met veel Nederlandse partners
De virtuele assistent van Google kan zich op het gebied van basistaken meten aan Siri. Zo kan de assistent wekkers zetten, herinneringen maken, algemene kennisvragen beantwoorden en een route voor je plannen.
Google heeft echter ook een boel Nederlandse partners aangesloten, iets dat Apple nooit met Siri heeft gedaan. Zo kan Google Assistant met PostNL communiceren en je vertellen wanneer een pakketje binnenkomt. Ook webwinkel Bol.com haakt aan met een cadeaugids en het is mogelijk om het nieuws van Radio 538 en de NOS te beluisteren. Er is echter één vreemde beperking. Het bedienen van smart home-apparaten is nog niet mogelijk. Google gaat dit pas activeren als de Google Home speaker later dit jaar naar Nederland komt. Google zegt zijn best te hebben gedaan om zijn virtuele assistent aan de Nederlandse cultuur aan te passen. Zo snapt Google Assistant het verschil tussen de Appie en een Appje.
Google Asssitant vs. Siri
Siri krijgt vaak het verwijt een beetje dom te zijn, maar Google Assistant is ook niet altijd even slim. Het voelt soms nog een beetje als een command line die je heel specifieke vragen moet stellen. Zo werkt “Waar kun je friet eten?” niet, maar “Waar kan ik friet eten?” weer wel. Siri begrijpt alle twee de varianten. Er zijn overigens ook gevallen waarbij de assistent van Google je wel begrijpt, maar Siri weer niet.
Gebruik op iOS beperkt
Zodra de Google Assistant-app voor iOS beschikbaar is, kunnen ook bezitters van een iPhone of iPad aan de slag met Google’s assistent. Dit kan echter alleen in beperkte vorm, want Siri blijft de standaard. Het wordt dus niet mogelijk om Google Assistant vanaf je iPhone op te roepen met “Hey Google”. De assistent werkt alleen via de app of een widget op het vergrendelscherm.