Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 augustus 2018

Google aangeklaagd voor heimelijk volgen gebruikers

Vorige week was er veel ophef over het feit dat Google de locatiegeschiedenis van iOS- en Android-gebruikers volgt, zelfs als locatiegeschiedenis uitgeschakeld is. Inmiddels is de zoekgigant ook aangeklaagd voor dit feit. Het gaat om een class action-rechtszaak in de Amerikaanse staat Californië.

Volgens persbureau Reuters is de aanklacht vrijdag ingediend. De aanklager stelt dat Google gebruikers misleidde door te melden dat het uitschakelen van locatiegeschiedenis op hun telefoon ervoor zou zorgen dat ze niet langer gevolgd werden. Dat bleek echter niet het geval. Google sloeg namelijk nog steeds de locatie op via apps zoals Google Maps en Zoeken.

Schending van privacywetgeving

Bij het gebruik van die diensten, worden nog steeds gegevens over je locatie opgeslagen, waardoor het eenvoudig is om de gebruiker in kaart te brengen. Het gaat dan niet om de functie locatiegeschiedenis, maar om app- en web-activiteit. Volgens de aanklager is dit een schending van de privacywetgeving in Californië. Hij eist dan ook een schadevergoeding voor iedere Amerikaanse smartphone-gebruiker die zijn locatiegeschiedenis bij Google heeft uitgeschakeld.

De rechtszaak is niet Google’s enige zorg. De zoekgigant ligt namelijk onder het vergrootglas van het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center (EPIC) . Deze organisatie stelt dat Google een aantal afspraken met de Federal Trade Commission (FTC) heeft overschreden. Google en de Amerikaanse waakhond spraken in 2011 onder andere af om transparant te zijn over het verzamelen van data en gebruikers de controle te geven. Het blijven volgen van de locatie van gebruikers nadat locatiegeschiedenis is uitgeschakeld, is inderdaad niet bepaald transparant.

Klik/tap voor groter.

Google past bewoording aan

Google heeft nog niet gereageerd op de aanklacht, maar heeft de teksten op zijn site wel aangepast. Op de Nederlandse pagina staat nog de tekst: “Als de locatiegeschiedenis is uitgeschakeld, worden de plaatsen waar u naartoe gaat, niet meer opgeslagen.” Op de Engelse pagina is hier inmiddels aan toegevoegd: “Sommige locatiegegevens kunnen ook opgeslagen worden als onderdeel van je activiteit in diensten zoals Zoeken en Maps.”

Door de ontstane controverse hebben wij een gids gemaakt. Die legt uit hoe je zorgt dat de zoekgigant zo min mogelijk van je weet. In onze gids lees je onder andere hoe je de locatiegeschiedenis uitschakelt. Daarnaast gaan we in op de functie web- en app-activiteit. Gebruikers van Google Chrome kunnen ten slotte nog het een en ander instellen om te zorgen dat trackers op het internet minder kans hebben. De stappen zijn het best op een tablet, laptop of desktop te doorlopen, maar op een mobiel apparaat moet het ook wel lukken. Je kunt de gids hier vinden.

Reageer op artikel:
Google aangeklaagd voor heimelijk volgen gebruikers
Sluiten