Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 2 augustus 2018

Apple geeft geen vergoeding meer bij linken naar apps

Apple stopt met het affiliateprogramma voor websites die linken naar apps in de App Store. De vergoeding blijft wel bestaan voor links naar films, muziek, televisieprogramma’s en iBooks. De vergoeding voor apps was al eerder verlaagd, maar wordt op 1 oktober gestopt.

Het principe is simpel. Als je op een link naar een product uit de App Store drukt en de app koopt, krijgt de eigenaar van de site een klein bedrag. Meestal 7 procent van de verkoopprijs. Een film van 10 euro, levert een website-eigenaar 70 cent op. Een app die een euro kost, levert slechts 7 cent op.

Genoeg andere manieren om apps te ontdekken

Apple zegt dat sites die apps uitlichten en reviewen niet meer nodig zijn. De nieuwe App Store, die ook dagelijks apps uitlicht, zou voldoende zijn. Maar de echte reden is ongetwijfeld anders. Inkomsten uit diensten zoals de App Store worden voor Apple steeds belangrijker en dit is een makkelijke manier om die permanent te verhogen. Er hoeft immers geen commissie meer afgedragen te worden.

Hoewel het per app om slechts een aantal cent gaat, kan de schaal van de meeste websites voor een aardige inkomstenstroom vormen. Uitgevers van websites krijgen namelijk ook een deel van de in-app-aankopen die binnen apps gedaan worden. Dit is voor sites die zich in iOS-apps specialiseren een probleem. De Amerikaanse website TouchArcade schrijft diepgaande reviews van iOS-games, maar ziet zijn belangrijkste inkomstenbron op deze manier verdampen. De uitgever zegt radeloos te zijn.

Geen invloed op OMT

OMT gebruikt sinds de laatste vernieuwing van de website het affiliateprogramma niet meer. We hebben andere inkomstenbronnen. Dit was een bewuste keuze om onszelf te dwingen om alleen over apps te schrijven als er een reden voor is. Bijvoorbeeld een nieuwe app die opvalt, of een goede app die tijdelijk gratis is. Artikelen over apps dienen op deze website niet om snel wat te verdienen. Dit werkt naar onze mening onzinnige content zoals “5 apps om Koninginnedag mee te vieren” in de hand.

Reageer op artikel:
Apple geeft geen vergoeding meer bij linken naar apps
Sluiten