Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 augustus 2018
Leestijd: 2 minuten

Galaxy Note 9: Samsung geeft alvast antwoord op iPhone X Plus

Dit najaar wordt het seizoen van grote telefoons. Niet alleen Apple heeft een 6,5-inch iPhone X Plus op de planning staan, ook Samsung doet mee met grote toestellen. De uitvinder van de ‘fablet’ en tevens Apple’s belangrijkste concurrent heeft zojuist de Galaxy Note 9 onthuld.

De Note 9 heeft een scherm van 6,4-inch en is daarmee iets groter dan zijn voorganger. De Note 8 had namelijk een schermformaat van 6,3-inch. Ook de accu is met 4000 mAh een stuk groter dan die van zijn voorganger, die had namelijk een batterijcapaciteit van 3300 mAh.

Galaxy Note 9 draait om de S Pen

De belangrijkste vernieuwing aan de Note 9 is echter een nieuwe S Pen. De meegeleverde stylus is het onderscheidende punt van de grote telefoons van Samsung. Het begon als simpele tool om te tekenen, maar is nu een stuk geavanceerder geworden. De nieuwe S Pen werkt met Bluetooth Low Energy (BLE) en kan gebruikt worden om allerlei apps te bedienen. Zo kun je de pen gebruiken om de camera te bedienen, door slides te bladeren met presentaties, video te pauzeren en meer.

Ontwikkelaars kunnen later dit jaar inhaken op de stylus en hun apps dan voorzien van allerlei opties voor bediening met de pen.

Klik/tap voor groter.

Specificaties vergeleken met iPhone X

De verdere specs zijn eigenlijk niet zo spannend. Er zijn nog steeds twee camera’s van 12 megapixels aanwezig op de achterkant. De een heeft een diafragma ƒ/1.5 en de ander ƒ/2.4. Hiermee is Samsung de iPhone X voorbij, want die heeft een diafragma van ƒ/1.8. Net als bij de Galaxy S9 is het diafragma variabel, zodat zowel overdag als in de avond goede foto’s gemaakt kunnen worden.

Samsung heeft de telefoon ook voorzien van een flinke hoeveelheid RAM-geheugen, namelijk 6GB. Dat is ook wel nodig, want Android gaat minder spaarzaam om met het geheugen dan iOS.

Ook op het gebied van 4G troeft Samsung de iPhone X af. De Note 9 ondersteunt LTE Categorie 18, wat een maximale snelheid van 1,2Gbit/s oplevert. De iPhone X ondersteunt LTE Categorie 12 met een maximale snelheid van 600 Mbit/s. Apple blijft ook op een aantal zaken vooruit lopen. Zo heeft Samsung nog steeds geen antwoord op Face ID en zijn de randen aan de boven- en onderkant nog steeds fors.

Klik/tap voor groter.

Telefoon en computer

Vorig jaar kwam Samsung met het Dex-dock. Dit stelt je in staat om je telefoon als computer te gebruiken. Apps zoals Office draaien in een virtuele Android-omgeving. Je moest het dock los kopen, maar nu is een HDMI-adapter genoeg. Je kunt de telefoon als trackpad gebruiken, maar ook een muis en toetsenbord via Bluetooth koppelen.

Galaxy Note 9 dex
Klik/tap voor groter.

Prijzen

De Galaxy Note 9 is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 128GB (€ 999) en 512GB (€ 1249). De beschikbare kleuren zijn Ocean Blue, Midnight Black en Lavender Purple. Het 512GB-model komt alleen in Midnight Black.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Galaxy Note 9: Samsung geeft alvast antwoord op iPhone X Plus
Sluiten