Jan de Raab
Jan de Raab App Store 15 augustus 2018

Flitsmeister toont nu ook matrixborden en spitsstroken

Een smartphone in het verkeer gebruiken is niet altijd een verstandige keuze. Flitsmeister probeert echter de uitzondering te zijn en waarschuwt tegenwoordig niet alleen meer voor flitsers, maar doet ook het nodige aan de verkeersveiligheid.

Onlangs is in samenwerking met Rijkswaterstaat, Be-Mobile en het Ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat informatie over matrixborden boven de weg aan de app toegevoegd. Die verschijnen nu ook op het scherm.

Informatie van matrixborden in Flitsmeister

Flitsmeister waarschuwt je nu ruim van tevoren met meldingen van afgesloten rijstroken. Matrixborden verschijnen ook in de app en worden aangevuld met een gesproken waarschuwing. Zo zie je geen waarschuwingen meer over het hoofd. Bovendien is het meteen duidelijk of het gaat om de linker- of rechterrijstrook.

Het belang van matrixborden wordt vaak onderschat. Volgens een onderzoek van Rijkswaterstaat worden de borden met rode kruizen 250.000 keer keer per jaar genegeerd of niet op tijd gezien. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Een ander punt is dat de op matrixborden aangegeven snelheid vaak wordt gezien als adviessnelheid, terwijl het juist maximumsnelheden zijn.

Klik/tap voor groter.

Hulpvoertuigen

Ambulances moeten zo snel en veilig mogelijk op hun bestemming aankomen. Flitsmeister geeft je nu ook een seintje als er een ambulance (met de sirene aan) achter je rijdt. Deze hulpvoertuigen sturen Flitsmeister een signaal waar ze rijden. Op het moment dat de app ziet dat de ambulance jouw locatie nadert, krijg je hiervan een melding op je iPhone zodat je veilig kunt uitwijken.

Flitsmeister-ambulance
Flitsmeister stuurt je nu ook een signaal als een hulpvoertuig nadert.

Onduidelijkheid bij spitsstroken

De app hoopt ook zijn steentje bij te kunnen dragen aan de doorstroming van het verkeer. Op trajecten waar een spitsstrook is, wordt nu in Flitsmeister aangegeven wanneer die open is. Ook wordt de maximumsnelheid op dat moment aangegeven. Het probleem is nu dat veel automobilisten gewoon op hun rijbaan blijven rijden en de spitsstrook niet benutten. Doordat de app doorgeeft dat de spitsstrook open is, kan dat voor minder files zorgen en hopelijk dus ook minder ergernissen.

De app van Nederlandse makelij begon ooit als simpeler ‘radar’ voor snelheidscontroles, maar is inmiddels heel veel meer. Zo zit er een complete routeplanner in en komt de app later dit jaar naar je dashboard. Apple heeft het namelijk mogelijk gemaakt om navigatie-apps naar CarPlay te brengen. (Zie → CarPlay ondersteunt met iOS 12 Google Maps, Waze en meer)

Reageer op artikel:
Flitsmeister toont nu ook matrixborden en spitsstroken
Sluiten