Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 17 augustus 2018

Feit of fabel? Facebook-app luistert je gesprekken af

In onze nieuwe rubriek feit of fabel lichten we iedere week een veelgehoorde wijsheid over Apple, iOS, iPhone, iPad of de Mac toe. Deze week een veelgehoorde complottheorie: het lijkt wel alsof de Facebook-app op iPhone of iPad je gesprekken afluistert om relevante advertenties te tonen. Luistert Mark Zuckerberg je af?

Facebook luistert mee, veel anekdotisch bewijs

Bijna iedereen kent het fenomeen wel. Je ziet ineens een advertentie op Facebook over een onderwerp waar je het onlangs nog met iemand over had, Er zijn talloze gebruikers van de Facebook-app die beweren dat dit geen toeval kan zijn. En geef ze eens ongelijk, het is wel erg toevallig. Er is veel anekdotisch bewijs en we kennen allemaal wel iemand die het heeft meegemaakt.

Facebook zelf is ook al eens op deze controverse ingegaan. Een topman zei toen duidelijk geërgerd op Twitter dat het bedrijf van Mark Zuckerberg zoiets nooit zou doen. Gek genoeg is deze Tweet inmiddels verwijderd. Het verdwijnen van deze Tweet wordt wel eens aangehaald als extra bewijs dat Facebook je wel degelijk afluistert.

Facebook privacy

Feit of fabel? Luistert Facebook echt mee?

Dit is een fabel en er zijn meerdere bewijzen die in het voordeel van Facebook spreken. Allereerst is er de technische kant. Om je gesprekken af te luisteren, zou Facebook doorlopend de microfoon open moet hebben staan, gesprekken opnemen en die bestanden naar hun eigen servers moeten sturen. Daar kan spraak dan omgezet worden naar tekst. Een dergelijke stream zou enorm veel data gebruiken en de batterij van je smartphone zou zo leeg zijn. Bovendien geeft iOS aan wanneer een app de microfoon gebruikt. Dit zou dan permanent zichtbaar moeten zijn.


Fabel

Het is technisch niet mogelijk voor Facebook om je via je smartphone af te luisteren.

Dit is ook gebleken uit een uitgebreid onderzoek van de Northeastern University.


Je bent niet voor één gat te vangen? Okay. Misschien heeft het sociale newerk wel een technisch slimme manier om die beperkingen te omzeilen. Wat als ze het op je telefoon zelf doen en niet naar hun eigen servers sturen, of de audio stiekem sturen als Wi-Fi ingeschakeld is en je telefoon aan de lader hangt? Dan zou de opname nog steeds zichtbaar moeten zijn. In iOS is gebakken dat apps die de microfoon gebruiken altijd zichtbaar zijn. De opname kan dus nooit heimelijk gebeuren.

Daarnaast hebben academici van de Northeastern University deze controverse nog dit jaar onder de loep genomen. De onderzoekers hebben een jaar lang maar liefst 9.000 apps die toegang tot de microfoon en camera hebben gevolgd. De smartphones (allemaal Android) werden met een speciaal netwerk verbonden dat ieder pakketje data in kaart bracht. Geen van de apps, waaronder die van Facebook, ging in overtreding.

Smartphones die gebruikt werden voor het onderzoek – Klik/tap voor groter.

Hoe Facebook advertenties relevant maakt

Dat Facebook advertenties weet te tonen die zo relevant zijn dat ze op je gesprekken aan lijken te sluiten, is best noemenswaardig. Het is echter ook niet zo vreemd als je je bedenkt dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heel veel informatie verzamelt. Veel sites gebruiken like-knoppen of een pixel van Facebook om te meten of bezoekers via het sociale netwerk ook terugkeren. De voelsprieten van Zuckerberg en co. zitten dus diep in het internet geworteld.

Dit alles wordt niet alleen van jou gemeten, maar ook van al je vrienden. Heb je het met een kennis over een onderwerp, dan is de kans aanwezig dat het voor een van jullie in je leven speelt. Misschien heeft die kennis er wel naar gezocht of een site bezocht die over dat onderwerp gaat. Als jullie alle twee je Facebook-app open hebben en bij elkaar in de buurt waren, of van hetzelfde Wi-Fi-netwerk gebruik hebben gemaakt (dat meet Facebook), kan het onderwerp voor jullie beiden relevant zijn en krijg je advertenties die aansluiten op het gesprek met je kennis.

En dat is maar één voorbeeld van de data die het sociale netwerk verzamelt. Het bedrijf van Mark Zuckerberg koopt ook bestanden met credit card-transacties op om profielen aan te vullen. Facebook verzamelt dus een berg data, maar dat ze je afluisteren via de Facebook-app op je iPhone, iPad of andere smartphone is een fabel. Zuckerberg luistert niet mee. [→ Eerder in deze serie: Feit of fabel? Alle apps afsluiten maakt je iPhone sneller]

Reageer op artikel:
Feit of fabel? Facebook-app luistert je gesprekken af
Sluiten