Elon Musk kwakkelt: “Apple kan Tesla redden”

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Tesla iPhone app

Dat het niet zo goed gaat met Elon Musk en Tesla, zal niet als verrassing komen. Nadat Musk op 7 augustus op Twitter sprak over zijn bereidheid om het bedrijf te privatiseren (bekend als “tweet 420“), zijn investeerders bang. Dit komt bovenop de doorlopende problemen met productie van de Tesla Model 3, de eerste ‘betaalbare’ auto van het merk.

Investeerder Ross Gerber, die veel aanzien geniet, denkt dat alleen Apple het kwakkelende Tesla kan redden. Hij zegt op het Amerikaanse CNBC dat de huidige problemen van bij de autofabrikant grotendeels operationeel zijn. Laat ‘operations’ en productie nu precies een van de sterke punten van Apple en Tim Cook zijn.

Apple en Tim Cook kunnen brand Tesla blussen

Gerber zegt: “Als je kijkt naar de problemen van Tesla, zijn ze operationeel. Daarom is Tim Cook in het verleden aangenomen door Steve Jobs. Tim Cook is perfect voor deze rol. In het verleden hadden Apple en Tesla waarschijnlijk niet ingestemd omdat Elon Musk Tim Cook niet nodig had, maar het is duidelijk dat hij nu hulp nodig heeft.” Hij licht verder toe dat hij niet wil dat Tim Cook opstapt en bij Tesla aan de slag gaat, maar denkt wel dat Apple er goed aan doet om te investeren in Tesla en de automaker te helpen zijn productieproblemen onder controle te krijgen.

Voor Apple zou dit ook een kans zijn, meent de vooraanstaand investeerder. Hij vervolgt: “Mijn grootste angst is dat Apple niet meer zo vernieuwend is, ik zie niet waar het bedrijf over vijf jaar staat. Ik denk niet dat smartphones over tien jaar nog groot zullen zijn.”

Tesla Elon Musk
Elon Musk in een Model S – Klik/tap voor groter.

Gaat Apple een belang in Tesla nemen?

Hoewel de suggestie van investeerde Ross Gerber geen onlogische gedachte is, lijkt het ons sterk dat Apple een belang in Tesla neemt. De iPhone-maker is volop bezig met de ontwikkeling software voor zelfrijdende auto’s en wil naar verluidt toch weer inzetten op het produceren van een eigen auto. Dit is een groot project dat bij Apple dat lange tijd heeft gekwakkeld. Nu twee veteranen met jarenlange ervaring bij andere divisies van Apple aan het roer staan, lijkt het weer beter te gaan.

Hoewel het financieel geen probleem voor het bedrijf uit Cupertino is om Tesla uit het slop te trekken, lijkt het alsof Apple er niet nog een unit bij kan hebben die in de problemen zit. (Zie ook → Analist legt uit: ‘Waarom Apple in 2025 tóch met eigen auto komt’)

Plan Elon Musk en problemen massaproductie

De onrust rondom Tesla is tweeledig. CEO Elon Musk heeft investeerders de stuipen op het lijf gejaagd door te zeggen zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Dit kondigde hij aan in een Tweet. Hij zei 420 dollar per aandeel te gaan bieden en had de financiering zo goed als rond. Een staatsinvesteringsfonds uit Saoedi-Arabië zou samen met een een bepaald Californisch bedrijf voor het nodige kapitaal zorgen. Later bleek het toch allemaal niet zo concreet te zijn. Een aantal investeerders wil in deze periode zijn vingers niet meer aan Tesla branden.

Het tweede probleem is de massaproductie van de Tesla Model 3. De productie van de ‘betaalbare’ elektrische sedan voor minder dan 40.000 euro komt erg moeilijk op stoom. Musk moest eerder dit jaar toegeven dat hij overmatig in had gezet op automatisering. Nu alles een beetje geregeld lijkt te zijn, komt het volgende probleem er alweer aan: leveranciers van onderdelen twijfelen of Tesla nog wel aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Een verbond van leveranciers stuurde een vragenlijst rond. Van de 22 respondenten gaven 18 leveranciers aan Tesla als financieel risico te beschouwen.

Tesla Fabriek in Fremont, Californië
Tesla Fabriek in Fremont, Californië – Klik/tap voor groter.

Wat denk jij? Een match made in heaven, of een steen om de nek van Apple…

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Nou, kom maar op dan, met die AppleCar-‘grapjes’… ?

 • Profielfoto
  Night

  Grapjes? Ik zie het wel als een ‘match, made in heaven’.

  Waarom?

  Project Titan staat nu weer wat steviger in zijn schoenen en ik kan me voorstellen dat ze nu een grondig plan hebben voor de implementatie van AR, gevolgd door autonomie in auto’s. Door een meerderheidsbelang in Tesla te nemen, kunnen ze die kennis daarin toepassen en geleidelijk op de markt brengen. Het werd al eerder duidelijk dat er voorlopig alleen naar softwarematige toepassingen gekeken wordt bij Apple. Maar als alles dan goed verloopt, pakken ze de rest van de aandelen en plakken een Apple logo op de grille. Zo kan Apple met minimale investering toch de langverwachte Apple Car uitbrengen.

  Het is maar goed dat ik er geen verstand van heb;-)

 • Profielfoto
  wensink

  Dit zie ik niet gebeuren hoor. Elon Musk redt zich wel, al die mensen moeten zich niet zo ontzettend opwinden over niks. Het duurt allemaal wat langer dan gepland misschien, maar die Model 3 productie komt heus wel op gang. Elon Musk gaat niet nu opgeven, vlak voordat het echte succes van Tesla gaat beginnen.

  Als Apple Tesla over gaat nemen kunnen we het hele concept ‘”betaalbare” elektrische auto’ ook wel uit ons hoofd zetten.

   

 • Profielfoto
  Peter1980

  Prima investeringsoptie. Apple medewerkers kan je extra ervaring oplaten doen in massaproductie van auto’s en tegelijkertijd kan je de productie optimaliseren. Ik denk dat je die investering echt wel weer terugverdiend.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Een Model 4 die alleen leverbaar is in Spacegray, niet meer reageert op de bediening als je een broodje achter het stuur hebt gegeten en de kruimels uit je hipster-baard hebt veegt. Dat in combinatie met firmware die de snelheid na 3 minuut 17 seconde throttled naar 40kmh als de zon schijnt. De instapprijs is 1,5x over de kop en de maxed out ruimschoots 2x.

  Als Apple de enige is die Tesla kan redden, is het reddeloos verloren.

 • Profielfoto
  IGBA

  Tesla is hoe dan ook reddeloos verloren, want die Musk is zo gek als een bos uien.

 • Profielfoto
  Spinozo

  71 miljard dollar is voor Apple natuurlijk een schijntje, dat is de winst van 6 kwartalen. En ze hebben 250 miljard in de kas. Opslokken dus die handel voordat Facebook of Google het doet want Tesla is een juweeltje. Dat gaat over een paar jaar lopen als de brandweer en dan gaat het zo richting de 200 miljard.

 • Profielfoto
  Chytin

  Musk staat stijf van de slaappillen en schijnt ook recreatieve drugs te gebruiken. Hij oogt wat minder fris, zie de interview en tour in het Tesla fabriek met Marques Brownlee. Hij praat heel gepassioneerd maar je ziet aan hem dat hij niet zo fris en fruitig is. Zijn collega’s in de industrie maken terecht zorgen om hem.

  Ik hou van Apple producten en ik droom van een Tesla Model S, het zou een match made in heaven zijn, maar denk dat zowel Apple als Tesla niet met elkaar in zee zullen gaan. Apple gaat from scratch iets uit de grond stampen verwacht ik.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  IGBA op 21 augustus 2018 22:28

  Tesla is hoe dan ook reddeloos verloren, want die Musk is zo gek als een bos uien.

  “Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers — the round pegs in the square holes. The ones who see things differently.”

 • Profielfoto
  Hermanko

  Apple kan rust in de Tesla tent brengen, nu Elon Musk overspannen lijkt te zijn. Tesla overnemen kan $$ maar of zo een project er beter door wordt ..?.. IK zou het mooi vinden.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  100% Match!

 • Profielfoto
  IGBA

  Pete.Z op 22 augustus 2018 00:15

  IGBA op 21 augustus 2018 22:28
  Tesla is hoe dan ook reddeloos verloren, want die Musk is zo gek als een bos uien.

  “Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers — the round pegs in the square holes. The ones who see things differently.”

  Zou Apple die hippie-onzin ook verspreid hebben als Donald Trump toen president was geweest? We leven inmiddels in een heel andere wereld.

 • Profielfoto
  Frans

  IGBA op 22 augustus 2018 19:30

  Pete.Z op 22 augustus 2018 00:15

  IGBA op 21 augustus 2018 22:28
  Tesla is hoe dan ook reddeloos verloren, want die Musk is zo gek als een bos uien.

  “Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers — the round pegs in the square holes. The ones who see things differently.”

  Zou Apple die hippie-onzin ook verspreid hebben als Donald Trump toen president was geweest? We leven inmiddels in een heel andere wereld.

  Jazeker! Die ‘crazy ones’ laten zich gelukkig niet tegenhouden door die conservatieven zoals Trump en jij. Juist daarom leven we nu in een heel andere wereld.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Tesla is al te groot en vooral te eigenzinnig. Apple wil zich onderscheiden, op zijn manier. Zoals Musk dat ook wil, alleen is Musk geen Steve Jobs type. Musk heeft zijn hand overspeelt. Ach er is vast nog wel een olie prins met geld te veel. Of een Chinees.