Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 21 augustus 2018

Elon Musk kwakkelt: “Apple kan Tesla redden”

Dat het niet zo goed gaat met Elon Musk en Tesla, zal niet als verrassing komen. Nadat Musk op 7 augustus op Twitter sprak over zijn bereidheid om het bedrijf te privatiseren (bekend als “tweet 420“), zijn investeerders bang. Dit komt bovenop de doorlopende problemen met productie van de Tesla Model 3, de eerste ‘betaalbare’ auto van het merk.

Investeerder Ross Gerber, die veel aanzien geniet, denkt dat alleen Apple het kwakkelende Tesla kan redden. Hij zegt op het Amerikaanse CNBC dat de huidige problemen van bij de autofabrikant grotendeels operationeel zijn. Laat ‘operations’ en productie nu precies een van de sterke punten van Apple en Tim Cook zijn.

Apple en Tim Cook kunnen brand Tesla blussen

Gerber zegt: “Als je kijkt naar de problemen van Tesla, zijn ze operationeel. Daarom is Tim Cook in het verleden aangenomen door Steve Jobs. Tim Cook is perfect voor deze rol. In het verleden hadden Apple en Tesla waarschijnlijk niet ingestemd omdat Elon Musk Tim Cook niet nodig had, maar het is duidelijk dat hij nu hulp nodig heeft.” Hij licht verder toe dat hij niet wil dat Tim Cook opstapt en bij Tesla aan de slag gaat, maar denkt wel dat Apple er goed aan doet om te investeren in Tesla en de automaker te helpen zijn productieproblemen onder controle te krijgen.

Voor Apple zou dit ook een kans zijn, meent de vooraanstaand investeerder. Hij vervolgt: “Mijn grootste angst is dat Apple niet meer zo vernieuwend is, ik zie niet waar het bedrijf over vijf jaar staat. Ik denk niet dat smartphones over tien jaar nog groot zullen zijn.”

Elon Musk in een Model S – Klik/tap voor groter.

Gaat Apple een belang in Tesla nemen?

Hoewel de suggestie van investeerde Ross Gerber geen onlogische gedachte is, lijkt het ons sterk dat Apple een belang in Tesla neemt. De iPhone-maker is volop bezig met de ontwikkeling software voor zelfrijdende auto’s en wil naar verluidt toch weer inzetten op het produceren van een eigen auto. Dit is een groot project dat bij Apple dat lange tijd heeft gekwakkeld. Nu twee veteranen met jarenlange ervaring bij andere divisies van Apple aan het roer staan, lijkt het weer beter te gaan.

Hoewel het financieel geen probleem voor het bedrijf uit Cupertino is om Tesla uit het slop te trekken, lijkt het alsof Apple er niet nog een unit bij kan hebben die in de problemen zit. (Zie ook → Analist legt uit: ‘Waarom Apple in 2025 tóch met eigen auto komt’)

Plan Elon Musk en problemen massaproductie

De onrust rondom Tesla is tweeledig. CEO Elon Musk heeft investeerders de stuipen op het lijf gejaagd door te zeggen zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Dit kondigde hij aan in een Tweet. Hij zei 420 dollar per aandeel te gaan bieden en had de financiering zo goed als rond. Een staatsinvesteringsfonds uit Saoedi-Arabië zou samen met een een bepaald Californisch bedrijf voor het nodige kapitaal zorgen. Later bleek het toch allemaal niet zo concreet te zijn. Een aantal investeerders wil in deze periode zijn vingers niet meer aan Tesla branden.

Het tweede probleem is de massaproductie van de Tesla Model 3. De productie van de ‘betaalbare’ elektrische sedan voor minder dan 40.000 euro komt erg moeilijk op stoom. Musk moest eerder dit jaar toegeven dat hij overmatig in had gezet op automatisering. Nu alles een beetje geregeld lijkt te zijn, komt het volgende probleem er alweer aan: leveranciers van onderdelen twijfelen of Tesla nog wel aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Een verbond van leveranciers stuurde een vragenlijst rond. Van de 22 respondenten gaven 18 leveranciers aan Tesla als financieel risico te beschouwen.

Tesla Fabriek in Fremont, Californië
Tesla Fabriek in Fremont, Californië – Klik/tap voor groter.

Wat denk jij? Een match made in heaven, of een steen om de nek van Apple…

Reageer op artikel:
Elon Musk kwakkelt: “Apple kan Tesla redden”
Sluiten