‘Dual-sim iPhone 9 komt niet naar Nederland’

Door: Raymon Mens - 7 reacties
iPhone 9 sim

De vreugde was groot toen vorige week min of meer bevestigd werd dat Apple dit jaar met een dual-sim iPhone komt. Uit code in iOS 12 bleek dat de iPhone 9 niet een, maar twee simkaarten kan bevatten. Een aantal voornamelijk zakelijke gebruikers zit hier al jaren op te wachten.

De vreugde blijkt echter van korte duur, want vandaag claimt de Economic Daily Times dat de dual-sim-versie van de iPhone 9 alleen op de Chinese markt verkrijgbaar zal zijn. Europa en de Verenigde Staten zouden een versie met ondersteuning voor één simkaart krijgen.

Alleen dual-sim voor China

De iPhone 9 zou in twee versies komen. Een voor de westerse markt, en een voor de Chinese markt. Of er nog meer verschillen zijn, is onduidelijk, maar wel duidelijk is dat de Westerse versie naar verluidt geen dual-sim krijgt. China is een enorme markt en goed voor 18 procent van Apple’s omzet in het laatste kwartaal. Het is een strategisch slimme zet om een toestel dat helemaal op deze markt is afgestemd te creëren. Apple voorziet iOS al langer van functies die specifiek voor China zijn.

Aan de andere kant is het jammer dat er geen dual-sim-model op de agenda staat voor ons. Het is een erg handige functie en werd halsreikend naar uitgekeken door gebruikers die nu met twee telefoons jongleren. De optie voor twee simkaarten zou overigens alleen naar de iPhone 9 met LCD-scherm komen. De iPhone X2 en X Plus met OLED-scherm kunnen naar verluidt slechts één simkaart bevatten.

iPhone 9 met twee simkaarten of e-sim?

Er zijn nog veel vragen over hoe Apple het integreren van twee simkaarten aan gaat kappen. Aan de ene kant zal het 6,1-inch toestel genoeg ruimte hebben voor twee microsim-slots, maar er is technisch een slimmere oplossing, de e-sim. Apple kan ervoor kiezen om de tweede simkaart als virtuele sim te integreren. Je kunt dan via een software-menu een nieuwe aanbieder en abonnement kiezen. Handig, maar dit werkt natuurlijk alleen goed als alle providers aan boord zijn en daar wringt de schoen waarschijnlijk nog. (Zie ook → iPhone 9: specs, release en alle actuele verwachtingen op een rij)

dual-sim iPhone
Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  jordi99

  Dit is nu juist een van de mooie spellingpoints voor de grote X plus, gemiste kans Apple. Hier hebben ze ook intern meer ruimte voor 2 simkaarten.

 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Dat zou toch de killer iPhone zijn? Zakelijk toestel met abo op de eSIM, beheerd via MDM. Voor tweede abo de nanoSIM er in.

 • Profielfoto
  Night

  Jammer. Dat was voor mij destijds een reden om naar Android over te gaan. Nu weer gelukkig een iPhone, maar een 2e sim blijft een gemis.

  Dan maar even aan de Chinees hier op de hoek vragen of ‘ie er via familie eentje wil laten overkomen uit China;-)

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Meestal worden de iPhones naar China gesmokkeld, misschien gaat dit toestel de andere kant op 😀

 • Profielfoto
  Afplaktape

  Een primaire e-sim lijkt mij voor alle fabrikanten een betere oplossing. Je bespaart relatief flink wat ruimte in het toestel. Natuurlijk moeten alle providers mee maar Samsung en Apple kunnen dit als marktbepalers toch wel eisen van de providers. Lijkt mij sterk dat de providers het risico willen lopen om geen Samsung of Apple telefoons meer te mogen verkopen…

 • Profielfoto
  Gabriel

  Waarom ontwikkelen telecombedrijven geen dual-sim? Ik bedoel hiermee twee nummers op een simkaart.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Een gemiste kans , dat zou nog wel eens een reden geweest zijn mijn iphone te vervangen.   Momenteel zeul ik 2 telefoons rond (mijn iphone en de telefoon voor het werk). Niet zo prettig.