Disney opent aanval op Netflix en Apple Video met peperdure serie

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Disney Netflix

Netlfix, Videoland, Film1 en binnenkort ook Apple Video. Aan streaming-videodiensten hebben we inmiddels geen gebrek meer. Toch denkt Disney het dat er nog plaats is voor zijn eigen dienst. Het entertainment-imperium zet meteen een wapen van formaat in om het Netflix en Apple Video moeilijk te maken: Star Wars.

Na een lange periode van stilte, werden fans in 2015 weer op hun wenken bediend met Star Wars: The Force Awakens. Dit was tevens het startschot voor een hele lading nieuwe films. Rogue One, The Last Jedi en Solo kwamen uit en daar blijft het niet bij. De streamingdienst van Disney wordt gelanceerd met een nieuwe en peperdure Star Wars-serie.

Veel meer budget dan Apple Video

Een streamingdienst op de kaart zetten, dat mag wat kosten. Want de nieuwe space opera gaat zo’n honderd miljoen dollar kosten. De serie zal bestaan uit tien afleveringen. Je hoeft geen wiskundig geleerde te zijn om te begrijpen dat dit tien miljoen dollar per aflevering is. Dit maakt de Star Wars-serie van Disney meteen een van de duurste producties ooit. Alleen het zesde seizoen Game of Thrones was, met ook tien afleveringen, even duur. Vergeet niet dat die serie zich op dat moment al bewezen had.

Ter vergelijking: Apple heeft 1 miljard dollar beschikbaar gesteld voor de complete lancering van zijn streamingdienst. Daarvoor worden minimaal 30 series geproduceerd. Disney steekt 10 procent van Apple’s volledige budget in één serie.

Hoge verwachtingen van Star Wars-serie Disney

Dat Disney zo belachelijk veel geld wil investeren in de nieuwe Star Wars serie is een duidelijk teken. De serie moet de streamingdienst van de entertainmentgigant op de kaart zetten. De man die voor succes moet zorgen, is Jon Favreau. Hij gaat de live-action serie, die zich zeven jaar voor Return of the Jedi afspeelt, produceren. Hij was eerder betrokken bij een hele berg Marvel-films zoals de eerste twee films van Iron Man. Ook was hij als acteur te bewonderen in de film Spider-Man Homecoming, deed hij de productie van Avengers: Infinity war en nog veel meer.

Jon Favreau Disney
Jon Favreau gaat de peperdure serie produceren – Klik/tap voor groter.

Disney vs. Netflix en Apple

Wanneer de eigen streamingdienst van Disney precies live gaat, is nog onduidelijk. Het zal ergens in 2019 zijn. Het eerste ingrediënt voor een vliegende start is al aanwezig, dus Netflix en Apple Video kunnen hun borst natmaken. Apple’s eigen dienst gaat naar verluidt ook in 2019 live en de laatste tijd heeft het bedrijf uit Cupertino talloze producers ingeschakeld om series te maken. Van cartoon tot sci-fi, het is bij Apple in productie. Wat je straks gaat betalen voor de dienst van Disney is nog onduidelijk, maar Apple broedt intussen op een bundel.

(Zie → Apple’s entertainmentbundel: ’20 euro per maand, met extraatje’)

Manners

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  kasuja

  Niet alleen meer budget….

  Disney heeft verstand van zaken en een bewezen tack record op heel veel vlakken waar Apple geen kaas van gegeten heeft. Apple kan zoveel talent inkopen als ze willen.

  Maar diep van binnen weet apple dat die aangekochte lui ook alleen maar ja zeggen voor een easy money grab. Zodra hun periode er op zit vertrekken ze met volle zakken en hun Apple aandelen.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Als straks echt alles van Disney op hun eigen streamingdienst komt inclusief content van de Disney Chanel dan ontkom je er als ouder niet aan een abonnement op de dienst te nemen. Slimme zet!

 • Profielfoto
  arno1975

  MrJvG op 7 augustus 2018 18:36
  Als straks echt alles van Disney op hun eigen streamingdienst komt inclusief content van de Disney Chanel dan ontkom je er als ouder niet aan een abonnement op de dienst te nemen. Slimme zet!

  Ik hoop dan wél dat ze met een beetje gangbare prijzen komen. Netflix vond ik in het begin wel ok, maar aanbod wordt minder interessant (vind ik persoonlijk😎). Oh ja, familie abo is ook een must. Mocht Apple dan met een combinatie komen én het aanbod is OK, dan is het ook een optie voor erbij

 • Profielfoto
  Night

  …en dat zijn geen ‘sprookjes’…;-)

 • Profielfoto
  arno1975

  Oh dat alles gezegd hebbende moet er dan ook “iets” komen voor Live sport. Will geen WK’s of EK’s, OS-en , TdF-en of Giro’s missen.

 • Profielfoto
  MrJvG

  @ARNO1975

  Apple zal wel met een Deel met gezin vorm komen, net als Apple Music. Zo’n gezin aanmaken met Apple id’s vind ik totaal niet handig. Maar goed ik wil het dan ook anders gebruiken dan dat het bedoeld is. Delen met vrienden, zoals het bij Netflix wel mag, bij spotify niet maar wel handig te doen is.

  Wat betreft content voor NL/EU vrees ik dat dat weleens tegen kan gaan vallen. Disney heeft in de VS samen met ABC een netwerk van tv kanalen en content. ESPNvalt ook onder de Disney groep. Dus in de VS hebben ze en kinder content en sport en series.

  De RTL groep is voor 50% van Disney/ABC, maar RTL wil juist met Videoland de concurrentie met Netflix is ons land aangaan.

 • Profielfoto
  arno1975

  @ MrJvG en juist hier in Nederland lopen we hier dus blijkbaar mijlenver achter. Het duurt hier zo al 3 jaar voor Ziggo of KPN om een AppleTV app in elkaar te flansen.

  En Videoland vind ik dus echt 100 keer niks

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Blijmaken met een dode mus heet dit verhaal…

  deze dienst komt eerst uit in de VS en na een jaar of 3 een uitgeklede versie voor Europa.

  de hollywood diensten zouden eens moeten overwegen om dat regiokoppeling ‘gedoe’ over de muur te gooien en mensen wereldwijd toegang te geven op de Amerikaanse diensten…

 • Profielfoto
  Odie

  Netlfix ?? 😂

 • Profielfoto
  bcgraaf

  Apple koopt Disney, 1 streamingdienst minder.