Dark Mode macOS inschakelen: zo werkt het
Door: Jan de Raab - 7 reacties
Werk je vaak in een donkere ruimte met je Mac? Dan loont het om de donkere modus van je Mac aan te zetten. Dit stelt je in staat om menubalken en het dock helemaal donker te maken. Fijn voor je ogen. Gebruik je macOS Mojave? Dan kan het nóg donkerder, met de nieuwe Dark Mode maakt je de hele interface donker. Zo schakel je dat in.
Twee soorten Dark Mode
Op je Mac kun je twee soorten Dark Mode vinden. Gebruikers van macOS High Sierra hebben de mogelijkheid om de menubalk en het dock donker te maken, maar apps blijven een lichte interface houden. In macOS Mojave geldt de donkere modus bovendien voor het gehele besturingssysteem.
Met andere woorden, alles op je Mac kan in het donker worden weergegeven: de menubalk, dock en maar ook de systeemvoorkeuren, Safari, Agenda en de Berichten-app. Ontwikkelaars kunnen hun apps ook van een donkere interface voorzien die meeschakelt met het systeem.

Donkere modus inschakelen
Het inschakelen van de donkere modus gaat als volgt:
macOS High Sierra en ouder
In High Sierra kunnen de menubalken en het dock van macOS donker gemaakt worden. Ook de achtergrond van de menuās die openklappen worden donkerder en Spotlight gebruikt dan witte tekst op een donkere achtergrond.
- Ga naar Systeemvoorkeuren op de Mac.
- Klik op het onderdeel Algemeen.
- Bovenaan staat het vakje ‘Gebruik donkere menubalk en donker Dock’. Vink deze aan.

macOS MojaveĀ en nieuwer
In macOS Mojave kun je een volledige Dark Mode activeren. Dit geldt voor het hele systeem en alle apps. Het is niet mogelijk om de donkere modus per app in- of uit te schakelen.
- Ga naarĀ SysteemvoorkeurenĀ op de Mac.
- Ga daarna naar het onderdeelĀ Algemeen.
- BijĀ WeergaveĀ zie vervolgens je twee opties: de lichte en de donkere. Kies voor de donkere kleuren.

Welke Macs hebben een donkere modus?
De simpele donkere modus is beschikbaar in macOS 10.12 Sierra of nieuwer. De uitgebreide donkere modus vereist macOS 10.14 Mojave.Ā Nog sterker, dit werkt enkel op een Mac die Metal 2 ondersteunt. De grafische chip in je Mac zal dus Apple’s eigen grafische framework moeten ondersteunen. Zo kun je controleren op Metal 2-ondersteuning:
- Houd de Option toets (ā„) toets ingedrukt en klik op het -logo linksboven in de menubalk.
- Klik opĀ Systeemoverzicht.
- Onder het kopjeĀ HardwareĀ ga je naarĀ Video/beeldschermen.
- Wordt Metal 2 ondersteund? Dan zie je dit aan de tekst āOndersteund, functieset macOS GPUFamily1 v3ā of hoger.

Reacties