Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 5 augustus 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Computervirus speelt productie iPhone 2018 parten’

De productie van de nieuwe iPhone, die in september 2018 door Apple wordt onthuld, heeft soms wel wat weg van een spannend boek. Ieder jaar is er in de zomer even paniek (?!!!). Om wat voor reden dan ook blijkt de productie van de iPhone altijd wel even in gevaar te komen.

Vorig jaar waren het problemen met Face ID die de productie zouden vertragen, maar dit jaar is het heel anders. TSMC, de onderaannemer die Apple inschakelt voor het maken van chips voor zijn smartphone, heeft diverse productielijnen moeten stilleggen als gevolg van een gerichte virusaanval.

Slecht nieuws voor Apple

De aanval op Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, zoals het bedrijf officieel heet, komt Apple erg slecht uit. Het Taiwanese bedrijf draait nu net op topcapaciteit om de A12-chips voor de iPhone 9, iPhone X2, en iPhone X Plus te kunnen leveren. Dit essentiële component dient ruim voordat de toestellen in september hun debuut maken in grote hoeveelheden gereed te liggen.

TSMC is er inmiddels in geslaagd het virus te isoleren. Enkele productielijnen zijn weer in bedrijf genomen, maar een groot deel zal in ieder geval enkele dagen offline blijven. Het maken van computerchips is geen proces dat je even stop kan zetten, om daarna weer verder te gaan. Een onderbreking kan zelfs weken achterstand in de productie veroorzaken.

Hoewel het een gerichte aanval lijkt, verklaarde TSMC dat het niet ging om een inbraak op hun netwerk. “TSMC is wel vaker getroffen door een virus, maar dit is de eerste keer dat een aanval onze productielijnen heeft lamgelegd,” verklaarde financieel directeur Lora Ho tegenover de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg. TSMC heeft verder geen commentaar gegeven in hoeverre de productiecapaciteit is aangetast en welke klanten hier direct last van hebben.

Apple A12 chip iPhone XS
De levering van Apple’s A12 processor kan mogelijk vertraging oplopen

A12-chip voor iPhone 9, X2, en X Plus

Apple leunt voor de levering van onderdelen van de komende smartphones op verschillende leveranciers. TSMC is echter de enige fabrikant van de A-serie chips. Voor de iPhone 8, 8 Plus en X was dat de A11 Bionic processor. De opvolger, de A12 chip, wordt verwacht in de komende iPhone 2018.

Het overgrote deel van de productiecapaciteit van TSMC was vorig jaar gericht op het vervaardigen van de A11-chip voor de smartphone van Apple. Dit geldt waarschijnlijk ook voor de A12-chip die in de iPhone 9, X2 en X Plus zit. De kans deze virusaanval Apple parten speelt is dan ook zeer reëel.

Vertraging levering iPhone 2018

Voorlopig hopen we dat Apple voldoende voorraad heeft om de uitlevering geen vertraging op te laten lopen. Dan kan TSMC zijn achterstand geleidelijk weer inlopen. Komt er door dit virus helemaal geen nieuwe iPhone in september? Zo’n vaart zal het niet lopen. Er zijn ieder jaar wel horrorverhalen over hoe de productie van de nieuwe toestellen vertraging op kan lopen, maar uiteindelijk komt Apple in september toch weer met nieuwe toestellen op de proppen. Mogelijk zijn er wel minder toestellen gereed dan gehoopt. (Zie ook → iPhone 2018: tekort aan OLED-schermen dreigt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Computervirus speelt productie iPhone 2018 parten’
Sluiten