Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 augustus 2018

Goede camera? Samsung en Huawei flessen de boel

De camera is misschien wel het belangrijkste element van een moderne smartphone. Iedere fabrikant wil je overtuigen van het feit dat hun nieuwste telefoon prima foto’s maakt. Samsung en Huawei gaan daar echter wel heel ver in en flessen de boel.

De fabrikanten hebben foto’s die met professionele camera’s zijn gemaakt, aangeprezen als foto’s die met hun toestellen zijn gemaakt. Samsung ging met een Tweet de fout in, terwijl Huawei in een advertentie de boel fleste. Het is niet de eerste keer dat Huawei op het faken van smartphone-foto’s wordt betrapt.

Samsung gebruikt stockfoto

Onlangs heeft Samsung, om de Galaxy A8 in Brazilië te promoten, op Twitter twee leuke selfies gepubliceerd die met dit toestel zijn gemaakt. In werkelijkheid zijn de foto’s niet gemaakt met een Galaxy A8, ze komen van Getty Images. Dat is een beeldbank met veel stockfoto’s. Samsung heeft de foto een beetje geretoucheerd en er zijn eigen logo op geplakt. Het duurde niet lang voordat dit door een alerte Twitter-gebruiker opgemerkt werd.

De foto die Samsung op Twitter gebruikte – Klik/tap voor groter.
De foto is gewoon bij Getty Images te koop – Klik/tap voor groter.

Samsung verontschuldigde zich en antwoordde dat “de meeste foto’s die we plaatsen wel met smartphones worden gemaakt. Sommige beelden, zoals deze, zijn meer om de houding van het doelpubliek uit te drukken.”

Huawei gaat ook over de streep

Huawei ging onlangs ook over de streep. In een Egyptische videoadvertentie neemt een koppel een selfie met de Nova 3-smartphone van het merk. Nu, zoals te zien is aan een making-of-afbeelding die is gepost door de actrice van de clip, is het eigenlijk een foto van een spiegelreflex-camera.

De foto uit de advertentie – Klik/tap voor groter.
Achter de schermen… – Klik/tap voor groter.

Dit is niet Huawei’s eerste misleiding. In 2016 blunderde de fabrikant in een filmpje voor de P9-telefoon. In de ruit van een auto was te zien dat een video die met de smartphone gemaakt zou zijn, gewoon door een spiegelreflexcamera werd geschoten. Het probleem van dit soort bedrog is niet dat het alleen Samsung en Huawei in diskrediet brengt, maar we aan alle foto’s van alle smartphone-fabrikanten gaan twijfelen.

Reageer op artikel:
Goede camera? Samsung en Huawei flessen de boel
Sluiten