Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 17 augustus 2018

Waarom de batterij van je iPhone voorlopig niet beter wordt

Het is een lang gekoesterde wens van veel iPhone-gebruikers en smartphone-bezitters in het algemeen. Een accu die nu eindelijk eens niet een beetje beter wordt, maar gewoon een hele week mee kan. Ondanks de verwoede pogingen van wetenschappers om een innovatieve batterij te realiseren, waarschuwt een deskundige voor al te positieve verwachtingen.

Voorlopig moeten we het doen met wat we hebben, aldus Steve LeVine. Hij schreef onlangs een boek over de zoektocht naar een nieuwe batterij.

De doorbraken vliegen om je oren

Ondanks de met enige regelmaat terugkerende mededeling over de zoveelste wetenschappelijke doorbraak, zal het volgens LeVine nog jaren duren voor er sprake is van een revolutionair idee voor een type batterij. Zo was er vorig jaar lichte euforie ontstaan naar aanleiding van het bericht dat de uitvinder van de lithium-ion-accu betrokken zo zijn bij de ontwikkeling van de solid-state-batterij. Veel meer dan een mededeling bleek het dus ook niet te zijn.

Massaproductie nieuwe batterij is de bottleneck

Dat het nog wel even duurt voordat er een accu is die écht revolutionair beter is, ligt niet aan het ontbreken van vorderingen op dat gebied. Het probleem zit meer aan de kant van de productie en de vraag in hoeverre een nieuw type batterij rendabel is in economisch opzicht. Een solid-state-batterij zou een perfecte vervanger kunnen zijn voor de huidige lithium-ion-accu. Voorwaarde is wel dat deze geschikt is voor massaproductie en dat zit er dus nu nog niet in. In een lab kan zo’n batterij prima werken, maar Apple moet er 80 miljoen iPhones per kwartaal mee uitrusten.

Een superbatterij hoeven we dus zeker niet te verwachten. Het gevolg is dat we het moeten doen met wat we hebben. In simpele bewoordingen komt het erop neer dat we nog wel even vast zitten aan een techniek die inmiddels al weer 40 jaar oud is. Fabrikanten zoals Apple proberen met de huidige limieten te werken. Zo kreeg de iPhone X niet een, maar twee accucellen.

Klik/tap voor groter.

Grote veranderingen binnen 10 jaar

Ondanks die teleurstellende conclusie is LeVine er wel van overtuigd dat er een doorbraak gaat komen. Wellicht niet in de eerste 5 jaar, dan toch wel in een tijdsbestek van 10 jaar. De gevolgen zullen in ieder geval groot zijn. Zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat je de batterij van je smartphone slechts eenmaal per week hoeft op te laden. Een nieuwe batterij heeft echter een veel grotere impact. Denk maar aan het toepassen van die techniek in elektrische auto’s. De mogelijkheden zullen ongetwijfeld veel groter zijn dan we op dit moment kunnen beseffen.

Reageer op artikel:
Waarom de batterij van je iPhone voorlopig niet beter wordt
Sluiten