Waarom de batterij van je iPhone voorlopig niet beter wordt

Door: Jan de Raab - 18 reacties
iphone accu
Afbeelding: Pexels

Het is een lang gekoesterde wens van veel iPhone-gebruikers en smartphone-bezitters in het algemeen. Een accu die nu eindelijk eens niet een beetje beter wordt, maar gewoon een hele week mee kan. Ondanks de verwoede pogingen van wetenschappers om een innovatieve batterij te realiseren, waarschuwt een deskundige voor al te positieve verwachtingen.

Voorlopig moeten we het doen met wat we hebben, aldus Steve LeVine. Hij schreef onlangs een boek over de zoektocht naar een nieuwe batterij.

De doorbraken vliegen om je oren

Ondanks de met enige regelmaat terugkerende mededeling over de zoveelste wetenschappelijke doorbraak, zal het volgens LeVine nog jaren duren voor er sprake is van een revolutionair idee voor een type batterij. Zo was er vorig jaar lichte euforie ontstaan naar aanleiding van het bericht dat de uitvinder van de lithium-ion-accu betrokken zo zijn bij de ontwikkeling van de solid-state-batterij. Veel meer dan een mededeling bleek het dus ook niet te zijn.

Massaproductie nieuwe batterij is de bottleneck

Dat het nog wel even duurt voordat er een accu is die écht revolutionair beter is, ligt niet aan het ontbreken van vorderingen op dat gebied. Het probleem zit meer aan de kant van de productie en de vraag in hoeverre een nieuw type batterij rendabel is in economisch opzicht. Een solid-state-batterij zou een perfecte vervanger kunnen zijn voor de huidige lithium-ion-accu. Voorwaarde is wel dat deze geschikt is voor massaproductie en dat zit er dus nu nog niet in. In een lab kan zo’n batterij prima werken, maar Apple moet er 80 miljoen iPhones per kwartaal mee uitrusten.

Een superbatterij hoeven we dus zeker niet te verwachten. Het gevolg is dat we het moeten doen met wat we hebben. In simpele bewoordingen komt het erop neer dat we nog wel even vast zitten aan een techniek die inmiddels al weer 40 jaar oud is. Fabrikanten zoals Apple proberen met de huidige limieten te werken. Zo kreeg de iPhone X niet een, maar twee accucellen.

iphone batterij
Klik/tap voor groter.

Grote veranderingen binnen 10 jaar

Ondanks die teleurstellende conclusie is LeVine er wel van overtuigd dat er een doorbraak gaat komen. Wellicht niet in de eerste 5 jaar, dan toch wel in een tijdsbestek van 10 jaar. De gevolgen zullen in ieder geval groot zijn. Zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat je de batterij van je smartphone slechts eenmaal per week hoeft op te laden. Een nieuwe batterij heeft echter een veel grotere impact. Denk maar aan het toepassen van die techniek in elektrische auto’s. De mogelijkheden zullen ongetwijfeld veel groter zijn dan we op dit moment kunnen beseffen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Geen klachten! Ik heb al sinds 2010 een iPhone. Erg tevreden.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Wat mij verbaast is dat je nooit iets hoort over een brandstofcel in een telefoon. Zou toch ideaal zijn als je met een injectienaald weer brandstof in je telefoon injecteert (bijvoorbeeld waterstof) en dan weer een dag/week vooruit kan?
  Zal ook wel stuklopen op massaproductie.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Eén van de oorzaken van de veel te korte gebruiksduur is de kost-wat-kost-dunner-maken-ziekte. Geen mij maar een iPhone die een stukje dikker is maar waar ik tenminste heel veel in een etmaal van gebruik kan maken. Lijkt me een stuk belangrijker.

 • Profielfoto
  Maikelw

  mvmaastricht op 17 augustus 2018 21:06
  Wat mij verbaast is dat je nooit iets hoort over een brandstofcel in een telefoon. Zou toch ideaal zijn als je met een injectienaald weer brandstof in je telefoon injecteert (bijvoorbeeld waterstof) en dan weer een dag/week vooruit kan?
  Zal ook wel stuklopen op massaproductie.

  Klinkt opzich aardig, maar waterstof is best explosief. In een auto zou ik het vertrouwen, mits in een sterke, welbeschermde tank. Om dat nou in mijn broekzak te dragen met iets wat ik dagelijks van de trap laat lazeren… Ik weet niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Overigens wel een interssante kwestie om over na te denken!

 • Profielfoto
  koolenboer

  Waar blijft grafeen ? Dit is de oplossing!

 • Profielfoto
  tuuur

  Is puur een geldkwestie, zolang het nog draait met de huidige techniek houden ze de betere technology op de boekenplank en met wat mooie smoesjes houden ze de consument in toom. Zo gaat dat met alle dingen namelijk want waarom te snel overstappen als het geld nog binnenstroomt?

 • Profielfoto
  Frans

  Rene van den Abeelen op 17 augustus 2018 21:07
  Eén van de oorzaken van de veel te korte gebruiksduur is de kost-wat-kost-dunner-maken-ziekte. Geen mij maar een iPhone die een stukje dikker is maar waar ik tenminste heel veel in een etmaal van gebruik kan maken. Lijkt me een stuk belangrijker.

  +1

  Een gebruiksduur van één dag is ruim voldoende, uiteindelijk moet iedereen slapen en dan kan de iPhone gewoon aan de lader. Voor die paar gevallen die daar niet mee wegkomen zijn er powerbanks.

  Een dikkere iPhone zou overigens nog een probleem oplossen: de uit stekende camera lens. Je kan dat weliswaar oplossen met een hoesje, maar toch. Voor de liefhebbers van een ‘naakte’ iPhone is zo’n bobbel toch een smet op het verder strakke design.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Vroeger had je een verwisselbare batterij. Kan ook.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Vaak is de oorzaak daarvan dat mensen hun telefoon snacht’s doorladen en ook nog eens continu gaan opladen gedurende de dag om de batterij op 100% te houden en dat is funest voor de batterij en ook nog eens gevaarlijk omdat de meeste appende barbies en kens die een iPhone hebben geen originele lader kopen omdat hun uitkering niet hoog genoeg is om dat te bekostigen. Kortom men kiest er zelf voor om hun iPhone of iPad batterij te vernaggelen.

 • Profielfoto
  Frans

  Jamie Yang op 18 augustus 2018 02:14
  Vaak is de oorzaak daarvan dat mensen hun telefoon snacht’s doorladen en ook nog eens continu gaan opladen gedurende de dag om de batterij op 100% te houden en dat is funest voor de batterij

  Je weet blijkbaar niet hoe Li-Ion techniek werkt. Je kan een Li-Ion acu ’s nachts gewoon aan de lader laten zonder dat dit de levensduur verkort. Overladen kan niet, daar zorgt het laadcircuit in de telefoon voor. Ook gedurende de dag weer opladen is niet slecht voor de accu. Een Li-Ion accu slijt vooral door gebruik, waarbij het niet zoveel uit maakt of je in één keer 80% verbruikt of 4x 20% voor je weer gaat opladen. Wel slecht is diep ontladen tot ver onder 20%.

 • Profielfoto
  defores

  Jamie Yang op 18 augustus 2018 02:14
  Vaak is de oorzaak daarvan dat mensen hun telefoon snacht’s doorladen en ook nog eens continu gaan opladen gedurende de dag om de batterij op 100% te houden en dat is funest voor de batterij en ook nog eens gevaarlijk omdat de meeste appende barbies en kens die een iPhone hebben geen originele lader kopen omdat hun uitkering niet hoog genoeg is om dat te bekostigen. Kortom men kiest er zelf voor om hun iPhone of iPad batterij te vernaggelen.

  Welnee dat is helemaal niet funest, accu’s hebben firmware en er zijn zat technieken in electronica en software omdat in goede banen te lijden.

  Verder de enige reden dat ze niet met betere accu’s komen is geld! (ten kosten van het milieu). Apple is zo rijk dat ze met gemak een productie lijn kunnen opzetten voor betere accu’s.

 • Profielfoto
  Night

  Eigenlijk komt het gros van alle componenten van de iPhone van andere fabrikanten af en is Apple dus afhankelijk van derden. Hierdoor wordt het voor Apple wel heel moeilijk om – behalve met de software, het design en de processor – te innoveren. Als je naar Samsung kijkt: die kunnen hun eigen beeldschermtechniek bepalen, hebben een eigen 5G implementatie ontwikkeld en zijn ook bezig op het gebied van accu’s (grafeen). Het zou zomaar kunnen dat de volgende generaties Samsungs ineens veel langer met een batterij kan doen als Apple.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  mvmaastricht op 17 augustus 2018 21:06
  Wat mij verbaast is dat je nooit iets hoort over een brandstofcel in een telefoon. Zou toch ideaal zijn als je met een injectienaald weer brandstof in je telefoon injecteert (bijvoorbeeld waterstof) en dan weer een dag/week vooruit kan?
  Zal ook wel stuklopen op massaproductie.

  Hierom:

 • Profielfoto
  whaha

  tuuur op 17 augustus 2018 22:37
  Is puur een geldkwestie, zolang het nog draait met de huidige techniek houden ze de betere technology op de boekenplank en met wat mooie smoesjes houden ze de consument in toom. Zo gaat dat met alle dingen namelijk want waarom te snel overstappen als het geld nog binnenstroomt?

  Ja en bij zulke massaproductie willen ze ook nog eens geen risico lopen en nemen daarom beproefde technologie. Kapitalistisch / commercieel gezien is het inderdaad heel logisch. Het lijkt een beetje op de problemen die we hebben met de energietransitie. We kunnen wel massaal over op duurzame energie, maar de wil ontbreekt, want het gaat allemaal om de centen – uiteindelijk.

 • Profielfoto
  steveb

  elk onderdeel van elk toestel moet her bekeken worden. met 1 doel voor ogen. energie zuinigheid.

  1. de antennes lijken mij een enorme slokop. ik haal met moeite 18 u autonomie op mijn iPhone 6s zonder de telefoon te gebruiken. maar als mijn simkaart er niet in zit dan doe ik vlot 3,5 dagen.

  2. zit er in het scherm echt geen mogelijkheid om zuiniger te zijn?

  3. een verbetering kan wel. bijvoorbeeld mijn iPhone 6s. gemiddeld kan ik 10 uur zonder opladen. zonet samsung j5 getest. na 48uur nog steeds geen lege batterij. en dat met een veel eedkoper toestel

   

   

   

 • Profielfoto
  Pokerface

  Rene van den Abeelen op 17 augustus 2018 21:07
  Eén van de oorzaken van de veel te korte gebruiksduur is de kost-wat-kost-dunner-maken-ziekte. Geen mij maar een iPhone die een stukje dikker is maar waar ik tenminste heel veel in een etmaal van gebruik kan maken. Lijkt me een stuk belangrijker.

  +1