‘Apple wil AR ook in voorruit van auto’s toepassen’

Door: Night - 6 reacties
AR

We hebben al diverse malen bericht over Apple’s stappen op het vlak van zelfrijdende auto’s. Het bedrijf is daar druk mee doende en heeft hiervoor zelfs kopstukken uit de industrie aangenomen. Desondanks lijkt Apple tegen een nauwelijks in te halen achterstand op de concurrentie aan te hikken.

Een van de vermoedens was dan ook, dat Apple zich meer op de softwarekant zou gaan richten. De hieruit voortvloeiende technieken zouden dan door de auto-industrie toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan Apple CarPlay, dat nu al door diverse automerken wordt aangeboden. Nu dient het vooral voor audio en navigatie, maar het zou best uit kunnen groeien tot een allesomvattend auto-systeem.

AR in de auto
Augmented Reality straks ook in de auto? – klik/tap voor groter

Patent

Dat deze suggestie best wel eens juist kan zijn, blijkt uit een onlangs verschenen patent, waarin staat dat Apple AR wil gaan toepassen in de voorruit van de auto. Dat het techbedrijf dat groots aan wil pakken blijkt wel uit de patentomschrijving. Hierin wordt melding gemaakt van het gebruik van een breed assortiment aan interne en externe sensors en camera’s, zo meldt website Patently Apple. Apple’s AR systeem zou in de auto dan het ultieme HUD (Heads Up Display) systeem kunnen worden.

Dit zou wel de veiligheid ten goede komen. Alle belangrijke informatie is zichtbaar terwijl je op de weg let. Nu al is handsfree bellen een onderdeel van Apple CarPlay. Samen met Siri kan met AR (Augmented Reality) ook genavigeerd worden zonder maar een seconde je blik van de weg te halen.

AR in de auto - sensors
De site Patently Apple maakt melding van een flink aantal sensors voor het AR systeem. (klik/tap voor groter) – klik/tap voor groter

Door toepassing van sensortechnieken kan dan tevens de verkeersveiligheid verbeterd worden. Denk aan de afstand tot de voorligger, het automatisch herkennen van overstekende voetgangers of signalering van medeweggebruikers in de dode hoek.

Daarnaast kan het voor zowel chauffeur als passagier informatief zijn doordat het AR systeem informatie kan tonen over objecten langs de route. Voor de passagiers kan AR daarnaast ook nog gebruikt worden als infotainment systeem.

Is Apple van richting veranderd?

Betekent dit dat Apple zijn doelstelling om een autonome auto te maken, heeft laten varen? Het is zeer zeker veel te vroeg om hier een uitspraak over te doen. Of de ‘AR voorruit’ haalbaar is, moet ook nog blijken. Apple vraagt regelmatig patenten aan op een breed vlak aan technieken. De meesten hiervan zullen het R&D stadium nooit verlaten. Desondanks laat het wel enigszins zien hoe het bedrijf denkt over de richting die de technologie voor autonome voertuigen en aanverwante technieken in de toekomst zou kunnen nemen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Weer zo’n patent waar alleen de advocaten blij van gaan worden.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Lijkt me een erg gave uitvinding. Hoop dat, als dit komt, ze niet het Tesla business model gaan hanteren; kan je nooit meer je auto ergens anders laten repareren.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Gewoon met je auto naar de Genius Bar….

 • Profielfoto
  Maikelw

  Lijkt me gezien de gespannen situatie vandaag de ga met auto’s en busjes niet een geheel goede oplossing om de auto naast de Genius Bar te parkeren:) Heb je wel een krantenkopje te pakken denk :’)

 • Profielfoto
  Bart119

  Een Apple store op snelwegparkings dan maar ?

 • Profielfoto
  Koezel

  Gewoon op diverse plekken een drive inn bouwen.