Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 19 augustus 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple Store Amsterdam ontruimd na lekkende iPad-accu

De brandweer van Amsterdam kreeg zondagmiddag een melding binnen van een mogelijk geëxplodeerde iPad-accu. De melding kwam vanuit de Apple Store aan het Leidseplein.

De winkel werd ontruimd en drie Apple-medewerkers zijn ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel. Ze hadden last van hun luchtwegen, vermoedelijk door het inhaleren van chemische dampen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was er sprake van een lekkende iPad-batterij. Apple-medewerkers kwamen snel in actie en plaatsen de tablet in een bank met zand. Door de chemische dampen moesten drie personeelsleden echter toch door ambulancepersoneel onderzocht worden.

[Update: Apple heeft inmiddels op het incident gereageerd]

Geen explosie in Apple Store

De brandweer ontkent dat er sprake was van een explosie. Ook is er nauwelijks rookontwikkeling geweest. Toch werd de Apple Store ontruimd en heeft de brandweer de winkel gelucht om eventueel aanwezige irriterende dampen uit het pand te krijgen. Berichten uit de lokale pers dat het om een explosie zou gaan en dat er sprake zou zijn van chaos en paniek, lijken nogal overdreven. Nadat pand gelucht was, kon de Apple Store gewoon weer open. Even na drieën mocht het personeel ook weer naar binnen en was het weer business as usual.

Lekkende accu

Hoewel het relatief weinig voorkomt dat een batterij van een iPad of iPhone problemen veroorzaakt, hebben zich dit jaar al eerder soortgelijke incidenten voorgedaan bij de Apple Stores in Zwitserland en Spanje. Dit is niet zo vreemd, want er worden maandelijks miljoenen accu’s geproduceerd en er kan altijd een rotte appel tussen zitten.

Als een batterij door wat voor reden dan ook gaat zwellen, is het zaak deze zo snel mogelijk te vervangen. Eenmaal bij de Apple Store moet de betreffende accu ook daadwerkelijk fysiek uit het apparaat gehaald worden. De kans dat er dan iets mis gaat wordt dan ineens een stuk groter. Dat bleek dus ook vandaag in Amsterdam.

Roep om veiligere batterijen

Dat dit incident niet op zichzelf staat en ook bij andere smartphonemakers geregeld voorkomt, sterkt de roep om betere, veiligere accu’s. Voorlopig moeten we het echter nog doen met de huidige, giftige Lithium-ion batterijen. (Zie ook ➔ Waarom de batterij van je iPhone voorlopig niet beter wordt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple Store Amsterdam ontruimd na lekkende iPad-accu
Sluiten