Apple Store Amsterdam ontruimd na lekkende iPad-accu

Door: Night - 11 reacties
Apple Store Amsterdam
Bron: Apple

De brandweer van Amsterdam kreeg zondagmiddag een melding binnen van een mogelijk geëxplodeerde iPad-accu. De melding kwam vanuit de Apple Store aan het Leidseplein.

De winkel werd ontruimd en drie Apple-medewerkers zijn ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel. Ze hadden last van hun luchtwegen, vermoedelijk door het inhaleren van chemische dampen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was er sprake van een lekkende iPad-batterij. Apple-medewerkers kwamen snel in actie en plaatsen de tablet in een bank met zand. Door de chemische dampen moesten drie personeelsleden echter toch door ambulancepersoneel onderzocht worden.

[Update: Apple heeft inmiddels op het incident gereageerd]

Geen explosie in Apple Store

De brandweer ontkent dat er sprake was van een explosie. Ook is er nauwelijks rookontwikkeling geweest. Toch werd de Apple Store ontruimd en heeft de brandweer de winkel gelucht om eventueel aanwezige irriterende dampen uit het pand te krijgen. Berichten uit de lokale pers dat het om een explosie zou gaan en dat er sprake zou zijn van chaos en paniek, lijken nogal overdreven. Nadat pand gelucht was, kon de Apple Store gewoon weer open. Even na drieën mocht het personeel ook weer naar binnen en was het weer business as usual.

Lekkende accu

Hoewel het relatief weinig voorkomt dat een batterij van een iPad of iPhone problemen veroorzaakt, hebben zich dit jaar al eerder soortgelijke incidenten voorgedaan bij de Apple Stores in Zwitserland en Spanje. Dit is niet zo vreemd, want er worden maandelijks miljoenen accu’s geproduceerd en er kan altijd een rotte appel tussen zitten.

Als een batterij door wat voor reden dan ook gaat zwellen, is het zaak deze zo snel mogelijk te vervangen. Eenmaal bij de Apple Store moet de betreffende accu ook daadwerkelijk fysiek uit het apparaat gehaald worden. De kans dat er dan iets mis gaat wordt dan ineens een stuk groter. Dat bleek dus ook vandaag in Amsterdam.

Roep om veiligere batterijen

Dat dit incident niet op zichzelf staat en ook bij andere smartphonemakers geregeld voorkomt, sterkt de roep om betere, veiligere accu’s. Voorlopig moeten we het echter nog doen met de huidige, giftige Lithium-ion batterijen. (Zie ook ➔ Waarom de batterij van je iPhone voorlopig niet beter wordt)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  En nu is een poes haar kattenbak kwijt omdat ze er een lekkende iPad in hebben begraven. 😼

   

 • Profielfoto
  vuurvreter

  “en heeft de brandweer de winkel ontlucht

  Kan OMT dit even nader toelichten?
  Want met 36 jaar uitruk ervaring, ben ik hier niet bekend mee.
  Zal waarschijnlijk “geventileerd” zijn.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  vuurvreter op 19 augustus 2018 21:13
  “en heeft de brandweer de winkel ontlucht

  Kan OMT dit even nader toelichten?
  Want met 36 jaar uitruk ervaring, ben ik hier niet bekend mee.
  Zal waarschijnlijk “geventileerd” zijn.

  Ik denk dat ze de Store vacuüm getrokken hebben😂

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Evacueren is een Duits woord voor ontluchten (vacuüm trekken).

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Toch zorgden de uit de batterij ontsnapte chemische dampen ervoor dat drie personeelsleden van de Store door ambulancepersoneel moest worden nagekeken.

  De mogelijke reparatiekosten worden op Apple verhaald.

 • Profielfoto
  Frank Visser

  Eerste keer in de Apple store ooit. Toevallig vandaag tussen 12.45 en 13.00 zat ik daar aan de Genius bar. Na wat rook (niet veel) maar wèl stevige chemische lucht zag ik op 1.5 meter naast mij inderdaad een accu de bak ingegooid worden. Dat het ietwat schort aan kloppende feitjes is begrijpelijk. Wel hulde voor het Apple personeel! Aantal medewerkers deden er alles aan de accu achter de toonbank te krijgen in de bak. Toen er wel rook vrijkwam zag je een medewerker flink hoesten en alsnog zorgen dat het veilig verliep, voor zover dat mogelijk is. Wij werden eerst geadviseerd iets verderop te zitten met onze medewerker. Toen na 10 seconden moesten we naar de andere kant van de etage en binnen een minuut werd heel de bovenverdieping ontruimt. Beveiliging en Apple personeel deed er alles aan het zo veilig en rustig mogelijk te laten verlopen ZONDER enige paniek, heel adequaat gereageerd en top procedures/ingelicht personeel wat te doen in unieke situaties. Al met al stelde het incident weinig voor. Toch zeer vervelend dat medewerkers last gekregen hebben, beterschap.

  – geen rondvliegende brokstukken
  – wel enige rookontwikkeling geweest (van niet al te lange duur)
  – genius bar ging beneden verder waarna die later helemaal gesloten werd en in de middag gewoon weer open ging (niet alles werd dus geannuleerd)

 • Profielfoto
  Night

  Dank voor de aanvullende informatie.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat een sensatie he. Hier wordt er gesproken over een lekkende iPad batterij, bij At5 pakken ze het wat groter aan “iPad geexplodeerd”. Krijg bij de laatstgenoemde toch een beetje het gevoel dat er weinig van de wijk over is.. :s

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kan je nagaan wat een troep er in zo’n accu zit, als er drie personeelsleden onderzocht moeten worden. .:)

 • Profielfoto
  Brombeer

  En wanneer komt “iPad, the movie‘ in de bioscoop tegenover de winkel?

 • Profielfoto
  iDEOwen

  [qoute] Eenmaal bij de Apple Store moet de betreffende accu ook daadwerkelijk fysiek uit het apparaat gehaald worden. [/quote]

  Hoe komen jullie hier nou bij? als deze opgezwollen is, juist met rust laten…