Night
Night Nieuws 22 augustus 2018

Apple wil Reseller Stores openen in India

Dat de iPhone verkoopstrategie die Apple tot nu toe heeft gevold in India niet succesvol is gebleken, mag geen nieuws meer zijn. De tech gigant wil het daarom nu over een andere boeg gaan gooien.

Volgens een rapport van The Economic Times wil Apple de verkopen in India een boost te geven. Hiertoe wil het bedrijf vijf tot zes “Flagship Apple Premium Reseller” Stores openen. India blijft een belangrijke maar tot nu toe niet met succes aangeboorde groeimarkt. Afgelopen maand bleek dat Apple slechts 1% van de smartphone markt in handen had. Oorzaak moet gezocht worden in de te hoge en, door toedoen van Indiase groothandelaren, fluctuerende prijzen.

Apple Stores en resellers

In een rapport van de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg worden de horden die Apple moet nemen uitgebreid onder de loep genomen. Het is de bedoeling dat er in eerste instantie 3 officiële Apple Stores worden geopend op prominente locaties, in New Delhi, Bengaluru en Mumbai. Deze winkels moeten de basis vormen voor het komende offensief.

Daarnaast moeten deze winkels ondersteund worden door vijf tot zes grote Reseller Stores, met vloeroppervlakten van maar liefst 500 vierkante meter. Deze winkels overschaduwen de bestaande Apple Premium Reseller winkels, die gemiddeld 140 vierkante meter tellen. Deze grote Reseller Stores moeten de verkopen ook meer gaan richten op beleving dan op korting.

iStore India

Probleem 1: minimaal 30% nationaal geproduceerde producten

Op dit moment mag Apple geen eigen winkels openen in India omdat de overheid vereist dat minimaal 30% van de aangeboden producten in het land zelf gemaakt dienen te zijn. Hoewel er al twee jaar lang sprake van is dat dit probleem bijna is opgelost, is dit nog steeds niet officieel het geval.

Probleem 2: geen management team meer

De huidige situatie wordt verder bemoeilijkt door het opstappen van drie Indiase directieleden. Door de recente aanstelling van Michel Coulomb als hoofd van de Indiase tak, hoopt Apple hier verandering in te kunnen brengen.

Probleem 3: vereiste anti-spam app is niet geïmplementeerd

Vervolgens kampt Apple nog met problemen met The India Telecom Regulatory Authority. Deze organisatie dreigt iPhones te bannen van het telecomnetwerk als Apple niet voldoet aan de eis om een door de overheid opgelegde anti-spam app in iOS te implementeren. Ook hierover is de tech gigant nog in gesprek met de Indiase overheid. Een kant en klare overeenkomst lijkt echter nog niet in zicht.

Probleem 4: Siri en Maps niet bruikbaar

Tot slot blijkt Siri niet in staat de Indiase taal en dialecten onder de knie te krijgen. Daar de meeste Indiërs slechts gebrekkig Engels spreken zal Apple’s AI weinig voet aan de bodem krijgen. Hetzelfde geldt voor Apple Maps. Door de enorm slechte prestatie van de kaarten-app wordt dit als een lachtertje gezien. Klinkt bekend, Apple is dan ook druk doende Maps compleet opnieuw uit te vinden.

Keerpunt?

Het is dan ook maar de vraag of met het openen van grote reseller winkels het tij kan keren. Hoewel Apple inmiddels de iPhone SE en de iPhone 6 in het land zelf gaat produceren en de prijzen aangepast worden aan het inkomen van de gemiddelde Indiër, blijven de iPhone waarschijnlijk nóg te duur ten opzichte van smartphones van concurrenten als Samsung en Oppo. Hoe Apple de verkopen in India verder wil stimuleren, blijft voor ons dan ook een groot vraagteken.

Reageer op artikel:
Apple wil Reseller Stores openen in India
Sluiten