Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 augustus 2018

Apple rekent af met privacy­verslinder Facebook Protect

Vorig jaar kwam een app van Facebook in opspraak. Het ging om de dienst Facebook Protect, die eerder gemaakt leek te zijn om gebruikers te volgen dan om ze te beschermen. Volgens Apple is dit niet toegestaan en de app is op last van de iPhone-maker uit de App Store verdwenen.

Hoewel de dienst als ‘Facebook Protect’ werd aangeprezen aan gebruikers, ging het om een VPN-app van Onavo. Dit bedrijf werd in 2013 door Facebook overgenomen. Een gratis VPN klinkt nobel. De VPN-verbinding versleutelt immers niet alleen al je internetverkeer, maar zorgt ook voor bescherming tegen kwaadwillende websites en phishing.

Facebook krijgt tik op de vingers

In werkelijkheid kon de app gebruikers echter overal volgen. Dat komt omdat al je internetverkeer door het VPN van Facebook gaat. Zo kan het bedrijf precies analyseren wat je op het internet doet en welke apps je gebruikt. Dat stond ook klip en klaar in de voorwaarden van de app. Volgens The Wall Street Journal is het sociale netwerk eerder deze maand door Apple op de vingers getikt. De app is in strijd met de voorwaarden van de App Store en moest verwijderd worden. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft daar gehoor aan gegeven.

Klik/tap voor groter.

Er zijn meerdere apps die gebruikers tracken via een gratis VPN-verbinding. Die zijn gek genoeg nog niet door Apple verwijderd. Het is echter aannemelijk dat die ook geen lang leven meer beschoren zijn.

Onavo als onopvallende data-verzamelaar

Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg lijkt dochterbedrijf Onavo te gebruiken om meer gegevens over zijn gebruikers te verzamelen. Zo bracht het eerder dit jaar ook de app Bolt Lock voor Android uit. Een op het oog handige app die je apps laat vergrendelen. Echter werd in de gebruikersvoorwaarden al snel gevonden dat deze app precies in kaart bracht welke apps geïnstalleerd waren. Dit werd doorgestuurd naar Facebook-servers. Toen dit ontdekt werd, is de app uit de Google Play Store verwijderd. Het zou slechts om een test gaan, maar Bolt Lock is nooit meer teruggekomen. (Zie ook → Feit of fabel? Facebook-app luistert je gesprekken af)

Reageer op artikel:
Apple rekent af met privacy­verslinder Facebook Protect
Sluiten