Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 23 augustus 2018

Easter eggs: 5 verwijzingen naar Apple in Pixar-films

Als je goed oplet tijdens het kijken van een Pixar-film, zal het je niet ontgaan dat er behoorlijk wat easter eggs in zitten. Er zijn veel verwijzingen naar andere films van de studio, maar ook Apple komt geregeld aan bod. Dat is best logisch, want Apple-oprichter Steve Jobs was lange tijd CEO van Pixar.

Jobs kocht Pixar van Lucasfilm in 1985 nadat hij uit Apple was gegooid door toenmalig CEO John Sculley. Hij was tot de verkoop aan Disney in 2006 de grootste aandeelhouder van de studio. De filmverwijzingen van Pixar naar Apple zijn een knipoog naar Jobs ‘technische nalatenschap’ en het succes dat hij de studio heeft gebracht. Dit zijn de 5 opvallendste.

1) De tijdschriftadvertentie in Monsters, Inc.

In de film Monsters, Inc. komt Apple duidelijk voorbij op de achterkant van een magazine dat Mike Wazowski vasthoudt. Hij is blij met zijn succesvolle bedrijfje dat hij samen met Sulley (knipoog naar John Sculley) heeft opgericht. Hij houdt het tijdschrift waarin het bedrijf uitgelicht wordt omhoog en op de achterkant zie je een advertentie voor iets dat op een computer lijkt. De slogan is “Scare Different”, wat wel erg aan Apple’s “Think Different” doet denken.

De “Think Different”-campagne werd gelanceerd in 1997, hetzelfde jaar dat Jobs terugkeerde naar Apple als CEO.

Klik/tap voor groter.

2) Apple EVE

In de film Wall-E ziet een afgedankt robotje in de strak uitziende robot EVE we ware. EVE ziet er dusdanig strak uit, dat het wel een Apple-ontwerp lijkt. Dat was ook precies de bedoeling. Wall-E-regisseur Andrew Stanton gaf in een interview met CNN Money in 2008 toe dat EVE ook ontworpen is om eruit te zien als een iOS-apparaat. Jony Ive, Chief Design Officer bij Apple, heeft zich zelfs een dag lang met het ontwerp beziggehouden.

Klik/tap voor groter.

3) Er is een Mac in het land der doden

Ook in de film Coco zien we een duidelijke Apple referentie voorbijkomen. Wanneer Mamá Imelda probeert uit te vinden waarom ze het Land van de Doden niet kan verlaten om haar familie te bezoeken, gebruikt de receptioniste een Mac om haar op te zoeken. Volgens Pixar Wikia is de computer waarschijnlijk de allereerst Mac-computer, de Macintosh 128K die in 1984 werd gelanceerd.

Toch fijn dat ze in het land der doden niet tegen de blue screens of death van Windows aan hoeven te kijken.

Klik/tap voor groter.

4) Racen in de iCar

Er zijn de laatste tijd veel geruchten over een Apple Car, maar de Pixar-film Cards was zijn tijd ver vooruit. Apple komt voorbij als een sponsor van één van de raceteams. Tijdens het racen, zie je een witte auto voorbij scheuren met het nummer 84 en een Apple-logo op de motorkap. Toevallig is de naam van de desbetreffende auto “Mac iCar”. En het getal 84? Dat is geen toeval. 1984 is namelijk het jaar dat de allereerste Mac-computer op de markt verscheen: de Macintosh 128K, die in het land der doden nog altijd trouw dienst doet.

Klik/tap voor groter.

5) Holley Shiftwell ontwerpt apps in Cars 2

Ook in Cars 2 is weer een referentie te vinden, maar wel een stuk onopvallender. We hebben het over het autootje Holley Shiftwell. Dit is een geheim agent, die Finn McMissile helpt met zijn missies. Als geheim agent kun je natuurlijk je echte identiteit niet onthullen. In de film zegt Shiftwell dan ook dat haar werk het ontwerpen van iPhone-apps is. (Zin in meer vermaak? Zie ook ➝ Net echt! Apple-producten in oude beelden gephotoshopt)

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Easter eggs: 5 verwijzingen naar Apple in Pixar-films
Sluiten