Apple Pay komt nog dit jaar naar Duitsland

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Apple Pay België

Tijdens de bekendmaking van Apple’s kwartaalcijfers op dinsdagavond, deed Tim Cook een grote aankondiging. Apple Pay komt nog dit jaar naar Duitsland. Onze oosterburen vormen daarmee het dertigste land dat de beschikking krijgt over Apple’s betaaldienst die werkt op de iPhone, Mac en Apple Watch.

Er ging onlangs een klein gerucht over een aanstaande lancering van Apple Pay in Nederland, maar dat bleek niet te kloppen. Apple kon voor Duitsland nog geen concrete startdatum noemen, maar reken op oktober of november.

Mijlpaal: 30 landen met Apple Pay

In Duitsland was Google iets eerder dan Apple, want Google Pay is sinds begin juni beschikbaar. De Duitse banken Boon, N26, Commerzbank en Comdirect waren meteen compatibel met Google’s betaaldienst. Het is zeer waarschijnlijk dat deze banken Apple Pay ook in Duitsland ondersteunen.

Met Duitsland ondersteunen in totaal 30 landen Apple Pay. De wereld heeft in totaal 196 landen dus dat lijkt een peulenschil, maar als je je bedenkt dat Apple in vier jaar tijd met allerlei banken heeft moeten onderhandelen, is dat best een aardig tempo. Er worden per jaar ongeveer 7 landen aangesloten.

Naast betalen in winkels met de iPhone en Apple Watch, kan Apple’s betaaldienst in bepaalde landen ook in het OV gebruikt worden. In Londen bijvoorbeeld al sinds 2015, maar sinds kort ook in Japan. Dat heeft volgens Apple voor een enorme boost in het gebruik van de dienst gezorgd. Apple Pay is nu het meestgebruikte betaalsysteem voor het OV in Tokio.

Nederland wacht op Apple Pay

Nederlanders en Belgen rest niets anders te doen dan wachten. Hoewel er vorige week nog een sprankje hoop over de komst van Apple Pay naar Nederland was, bleek het nog te vroeg.

Er zijn overigens nog steeds Nederlanders die de betaaldienst al wel kunnen gebruiken. Dat komt door een ‘foutje’ van de bank Bunq. Die had Apple Pay voor zijn Italiaanse en Spaanse klanten geactiveerd, maar Nederlanders konden de regio van hun iPhone veranderen en de betaaldienst zo activeren. Wie er op tijd bij was, kan Apple Pay vandaag de dag nog steeds in Nederland gebruiken. Dit bewijst dat de infrastructuur er technisch klaar voor is. Apple moet het alleen nog even met onze banken eens worden. Of en wanneer dat gaat gebeuren, durven we inmiddels echt niet meer te zeggen (Zie ook → Bunq dicht Nederlands Apple Pay-achterdeurtje)

Apple Pay Nederland
Klik/tap voor groter.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  LT Barclay

  Duitsland snap ik niet. Daar kun je op veel plekken niet eens met een pinpas of creditcard betalen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Duitsland is inderdaad erg cash minded. Maar wellicht een jongere generatie.

  Wij zijn er helemaal klaar voor maar krijgen het niet. Houd Apple het tegen of toch de banken?

 • Profielfoto
  UtregCity

  Vreemd ja Duitsland, ben er net op vakantie doorgereisd. Ze hebben vaak de betaalterminal wel, maar die staat dan ergens achteraf, want bijane iedereen betaalt contant. Bij de toiletten langs de snelwegen kun je wel met je AppleWatch en ApplePay (bedankt Bunq!) betalen, lekker handig want heb zelf geen contant meer.

 • Profielfoto
  Telemachus

  Apple Pay bij bunq activeren is via een omweg nog steeds mogelijk, zie https://bunq.love/faq/

  Zelf heb ik Apple Pay nu sinds april, en ik ben er zeer tevreden over. Bijna overal waar contactloos betaald kan worden doe ik dat met mijn Apple Watch. Het is veel efficienter dan betalen met de bankpas, even dubbelklikken op de zijknop en je kan betalen. En omdat de Apple Watch beveiligd is met een pincode (die je enkel intoets wanneer je het horloge om doet) kan je er contactloos > 25 euro mee betalen, net zoveel als de normale bankpas.

  En mijn ervaring met bunq is ook zeer goed. Sinds een paar maanden ben ik helemaal overgestapt. Alles kan je regelen via de uitgebreide app, incl. een actief forum waarbij je feedback kunt geven en nieuwe ideeën kunt aandragen.

 • Profielfoto
  JLnl

  Ik had ook Apple Pay op mijn ‘oude’ iPhone maar vorige week een nieuw toestel ontvangen en helaas kan ik nu Apple Pay niet meer activeren, dat moet je blijkbaar steeds opnieuw doen bij installatie.

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Sad:(

 • Profielfoto
  Hemmik

  JLnl op 1 augustus 2018 10:03
  Ik had ook Apple Pay op mijn ‘oude’ iPhone maar vorige week een nieuw toestel ontvangen en helaas kan ik nu Apple Pay niet meer activeren, dat moet je blijkbaar steeds opnieuw doen bij installatie.

  Met bunq? Kan wel gewoon hoor! Toestel op regio IT zetten en kaart handmatig toevoegen met kaartnummer + CVC in Wallet.

 • Profielfoto
  madcat

  n26 zegt het al te kunnen:

  https://n26.com/en-eu/apple-pay

 • Profielfoto
  Usain

  @Madcat nee werkt nog niet, krijg mijn N26 kaart niet in Apple Pay als ik de regio verander naar Spanje of Italie..

 • Profielfoto
  Telemachus

  JLnl op 1 augustus 2018 10:03
  Ik had ook Apple Pay op mijn ‘oude’ iPhone maar vorige week een nieuw toestel ontvangen en helaas kan ik nu Apple Pay niet meer activeren, dat moet je blijkbaar steeds opnieuw doen bij installatie.

  Ook geprobeerd met het terugzetten van een encrypted iTunes backup van je oude iPhone naar je nieuwe?

 • Profielfoto
  rruiter1

  Het wordt toch hoog tijd om de banken eens onder druk te zetten. Waarom ze willen dat we per se hun chip (pasje) meeslepen, ik heb geen idee. Klantenbinding, kosten Apple Pay, het kan allemaal, maar wij klanten zijn koning. Ik denk dat Bunq nog wel wil, maar de grootbanken bang zijn. En Apple wil natuurlijk juist de groten binnenhalen. Kom op ABN, ING, RABO, wees eens moedig en ga mee met de tijd!

 • Profielfoto
  maessam

  Wa mij enorm verraste is dat ik niet met Apple Pay kon betalen in Nederland. In veel niet andere Apple Pay landen gaat dat perfect, maar in Nederland niet. Weird.

 • Profielfoto
  UtregCity

  maessam op 2 augustus 2018 07:05
  Wa mij enorm verraste is dat ik niet met Apple Pay kon betalen in Nederland. In veel niet andere Apple Pay landen gaat dat perfect, maar in Nederland niet. Weird.

  Verklaar u nader? Ik gebruik ApplePay via Bunq en kan overal, van drankautomaten op werk tot betalen in parkeergarages, in NL betalen waar men een terminal/apparaat heeft geschikt voor contactloos betalen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een gepruts bij de NL banken die weer zelf het wiel aan het uitvinden zijn. We willen Apple Pay. Ik stap privé en zakelijk direct over naar eerste bank die Apple Pay heeft.

 • Profielfoto
  Jorik

  maessam op 2 augustus 2018 07:05
  Wa mij enorm verraste is dat ik niet met Apple Pay kon betalen in Nederland. In veel niet andere Apple Pay landen gaat dat perfect, maar in Nederland niet. Weird.

  Dan heb je bij jouw Apple Pay betaalmogelijkheid waarschijnlijk een credit card gekoppeld? Veel betaalterminals in Nederland accepteren geen credit cards. Apple Pay via Bunq werkt via Maestro en werkt dit op eenzelfde manier als de gewone bankpassen.