Apple broedt op nieuw idee: iPhone als paspoort

Door: Night - 17 reacties

De iPhone heeft steeds meer voorwerpen die je eerst op zak moest hebben, vervangen. Een walkman, een digitale camera en als Apple Pay naar Nederland komt ook je portemonnee. Dan blijf je echter nog steeds met je paspoort of identiteitsbewijs zitten.

Duurt het nog lang voordat je iPhone ook je paspoort bevat? Apple onderzoekt in ieder geval de mogelijkheid om een iPhone te gebruiken als identiteitsbewijs. Door beveiligde opslag te combineren met RFID en NFC, moet de smartphone een alternatief vormen voor het papieren document of de plastic kaart.

iPhone met RFID / NFC

Het Nederlandse paspoort bevat al een RFID-chip. Hierop staan onder andere de biometrische gegevens van de houder. Die zijn beveiligd en alleen uit te lezen door bevoegde instanties zoals gemeenten, ambassades, consulaten en instanties die vallen onder het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Apple heeft in een nieuw patent de mogelijkheid uitgewerkt om een legitimatiebewijs te importeren in een beveiligd gedeelte van de iPhone. Die gegevens moeten justitiële diensten en overheden dan weer uit kunnen lezen. Het is zo ook mogelijk om de gegevens van het rijbewijs toe te voegen. De gebruikte techniek, RFID en NFC, is in feite een radiozendertje dat alleen werkt op korte afstand. Het papieren paspoort bevat nu ook al een dergelijke chip.

Ook voor algemene legitimatie

Omdat de identiteit van een persoon met dit systeem vastligt, zijn er veel toepassingen mogelijk. Denk aan het vervangen van lidmaatschapskaarten of toegangspassen voor bedrijven. Maar hoe zorgt Apple ervoor dat niet iedereen al je gegevens uit kan lezen? Een overheidsinstantie zal een andere cryptografische sleutel krijgen dan je sportclub of bedrijf. Laatstgenoemde krijgt geen toegang tot de biometrische gegevens, maar wel tot je persoonsgegevens. Dat kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een lidmaatschapsnummer of personeelsgegevens.

Proof of Identity
(klik/tap voor groter)

Gebruiker heeft het laatste woord

De gegevens zijn bovendien alleen uit te lezen door de instantie of het bedrijf die ze geïmporteerd heeft. Zo kan een sportclub niet bij je personeelsnummer of andere gegevens. De iPhone zal de gebruiker bovendien vragen je identiteit te bevestigen. Met Face ID is dat makkelijker dan ooit.

Natuurlijk valt of staat deze techniek bij een acceptatie door overheden wereldwijd. Daarom verwachten we dat het systeem in eerste instantie gebruikt zal gaan worden door bedrijven en instellingen. Pas bij gebleken veiligheid kan de stap richting een paspoort gemaakt worden. Bovendien heeft niet iedereen een iPhone. Het universeel bruikbaar maken van deze techniek zal een hele kluif worden, maar is niet onmogelijk. Apple brengt met iOS 12 al collegekaarten naar de iPhone en Apple Watch en in de Amerikaanse staat Iowa wordt ook al langer aan een ‘iRijbewijs‘ gewerkt.

Idee of werkelijkheid?

Apple vraagt bijna dagelijks patenten aan, waarvan er slechts enkelen daadwerkelijk hun weg vinden naar de praktijk. Of de hierboven omschreven techniek werkelijkheid gaat worden? De toekomst zal het uitwijzen. Wij zijn, gezien de start met studentenkaarten die in iOS 12 gemaakt wordt, hoopvol.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Het is nu ook wel extreem belachelijk hoe je tijdens het autorijden wettelijk gezien een hoopje plastic met wat infantiele miniatuurradiootjes moet meesleuren. Ik heb mijn rijbewijs in jaren niet meer meegenomen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Daarvoor is de iPhone een te gesloten systeem.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik moet mijn rijbewijs volgende week gaan verlengen. Kan dat nog steeds niet bij Apple?

   

  Prutsers.

 • Profielfoto
  defores

  Daar kan Apple wel naar fluiten want die data mogen ze toch niet van burgers allemaal gaan bewaren en dat is maar goed ook.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Een paspoort en rijbewijs zijn eigendom van de Nederlandse staat, en is de enige die dit mag uitgeven. Kan dus ook nog een juridisch tintje aan zitten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Maar praktisch zou het zeker zijn, ik heb vaker m’n iPhone op zak dan ID.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Tja het kan handig zijn, scheelt toch weer een document mee nemen, maar wat nu als je lekker op vakantie bent, en een mooie foto wil maken op een berg of een rots in de oceaan, en je telefoon valt onverhoopt? En er is geen mogelijkheid meer dat je bij die telefoon kan omdat ie of in het ravijn ligt of op de oceaanbodem?

   

  heeft u toevallig een rijbewijs waarmee u zich kan identificeren ? Oh wacht, die zit in diezelfde telefoon.?

   

  plus dat het een bult aan extra kosten met zich mee gaat brengen als je je telefoon kwijt raakt, of onverwacht stuk gaat, of een nieuw toestel koopt elk jaar.

   

  lijkt me namelijk niet dat je hier zelf zomaar een backup van kan maken, aangezien het op een beveiligd gedeelte staat?

   

  de ontwikkeling is mooi, maar ik zal nog even de kat uit de boom kijken totdat mij duidelijk is hoe met deze issues omgegaan wordt?

 • Profielfoto
  RobinJans

  Arjan E. op 9 augustus 2018 22:04
  Tja het kan handig zijn, scheelt toch weer een document mee nemen, maar wat nu als je lekker op vakantie bent, en een mooie foto wil maken op een berg of een rots in de oceaan, en je telefoon valt onverhoopt? En er is geen mogelijkheid meer dat je bij die telefoon kan omdat ie of in het ravijn ligt of op de oceaanbodem?

   

  heeft u toevallig een rijbewijs waarmee u zich kan identificeren ? Oh wacht, die zit in diezelfde telefoon.?

   

  plus dat het een bult aan extra kosten met zich mee gaat brengen als je je telefoon kwijt raakt, of onverwacht stuk gaat, of een nieuw toestel koopt elk jaar.

   

  lijkt me namelijk niet dat je hier zelf zomaar een backup van kan maken, aangezien het op een beveiligd gedeelte staat?

   

  de ontwikkeling is mooi, maar ik zal nog even de kat uit de boom kijken totdat mij duidelijk is hoe met deze issues omgegaan wordt?

  Ik neem aan dat je dan op vakantie nog steeds je “ouderwetse” paspoort of ID mee neemt en deze veilig in de kluis ligt op je luxe resort. Ik denk juist dat je je iPhone in deze situatie meer kan zien als een back-up van je tastbare identiteitsbewijs. In zo’n situatie lijkt het me wel ideaal, mits goed beveiligd.

 • Profielfoto
  Marvandd

  Hydræ op 9 augustus 2018 22:00
  Een paspoort en rijbewijs zijn eigendom van de Nederlandse staat, en is de enige die dit mag uitgeven. Kan dus ook nog een juridisch tintje aan zitten.

  Moet je toch eens checken wie nu dat papiertje daadwerkelijk maakt.

   

  hint:dat is niet de nederlandse staat.

   

 • Profielfoto
  plonserd

  In België hebben we sinds een tijdje de Itsme app om zonder id-kaartlezer in te loggen op overheidswebsites, bankwebsites etc.. Wat ik dan weer jammer vind is dat zo’n app niet gewoon zou volstaan als de politie je legitimatie vraagt, en dat zowel je identiteitskaart (en je rijbewijs als je in de auto zit) altijd op zak moet hebben. Met die app zouden ze toch gemakkelijk je identiteit kunnen verifiëren en zien of je bv daadwerkelijk in het bezit bent van een geldig rijbewijs? Zou het fijn vinden om -als we ooit Apple Pay krijgen – mijn portemonnee thuis te laten…

 • Profielfoto
  Night

  Ik denk ook dat het meer ‘een verlengstuk van…’ zou worden, in plaats van vervanging. Misschien….ooit… in de heel verre toekomst. Dan zit je iPhone gewoon als minuscuul chipje geïmplanteerd onder je huid.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Hydræ op 9 augustus 2018 22:00
  Een paspoort en rijbewijs zijn eigendom van de Nederlandse staat, en is de enige die dit mag uitgeven. Kan dus ook nog een juridisch tintje aan zitten.

  Apple gaat echt geen paspoort en/of rijbewijs uitgeven. Wat ze hiermee willen is dat je de identiteitsbewijzen opslaat op je iPhone. Apple geeft ook geen betaalkaarten uit, maar toch slaan worden ze op de iPhone opgeslagen tbv Apple Pay.

 • Profielfoto
  Bart119

  De vraag is dan wel of dat Apple wel zorgvuldig omgaat met al onze data.

  Als bedrijven als Google & Facebook miljoenen verdienen aan data van gebruikers, waarom zou Apple het dan niet doen?

 • Profielfoto
  Frans

  Op zich een interessant idee, maar meer dan dat is het nog niet. Dat je daar een patent op kan aanvragen, en krijgen, dat vind ik dan weer niet zo’n goed idee.

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon.
  dit idee is toch niet helemaal nieuw?
  wallet begon met
  2012 passbook
  2014 apple pay
  ik herinner me een interview met een apple medewerker (ik dacht eddy cue) waarin de vraag al kwam. Wanneer komt ons rijbewijs in de iPhone? en ons id?
  het apple zei
  “we kijken naar uit om met wallet veel meer te doen. het is voor iedereen leuk om minder in u zakken te hebben. maar het wordt een grote uitdaging om met overheden samen te werken om officieel papier te digitaliseren. maar of en wanneer dit zou kunnen lukken? geen idee.”

  dit idee bestaat dus al heel lang.

  gelukkig was er meer
  apple health helpt ons sinds 2014. ook hier liggen heel wat mogelijheden om persoonlijke gegevens te verzamelen en delen.
  – orgaan donor kan sinds 2016.
  – bloedgroep
  – medische conditie

  al heb ik bij veel van bovenstaande mogelijkheden het gevoel dat europese overheden nog steeds niet volledig mee zijn met deze nieuwe mogelijkheden.
  maar zij maken dan wel weer eigen apps.
  hier in België ben ik zeer blijk met apps zoals
  – its me voor identificatie
  – doccle voor (online) archiveren van documenten
  – kbc touch  (mobile banking)

  het lijkt mij tijd dat apple nog eens wat inkopen gaat doen. overnames van startups of goed draaiende apps zoals hierboven. zodat ze die kunnen in bouwen in ios en mac os dat iedereen er kan van genieten. en niet elk land een eigen app bouwt.

   

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Frans

  Bart119 op 10 augustus 2018 09:02
  De vraag is dan wel of dat Apple wel zorgvuldig omgaat met al onze data.

  Als bedrijven als Google & Facebook miljoenen verdienen aan data van gebruikers, waarom zou Apple het dan niet doen?

  Omdat Apple een ander verdienmodel heeft, waar het beschermen van de data van gebruikers een onderdeel van is.

 • Profielfoto
  Frans

  defores op 9 augustus 2018 21:07
  Daar kan Apple wel naar fluiten want die data mogen ze toch niet van burgers allemaal gaan bewaren en dat is maar goed ook.

  Als je de moeite neemt het diagram van het patent zorgvuldigbte bestuderen dan zal je zien dat de data niet door Apple bewaard gaat worden maar dat deze alleen op de ‘secure enclave’ chip in een iPhone opgeslagen zal worden. De data zal dus nooit een iPhone verlaten, net als nu je vingerafdruk of gezichtscan altijd binnen die ‘secure enclave’ chip blijft (als je een iPhone met TouchId of FaceId hebt).