Huub Everstijn
Huub Everstijn Geruchten 9 augustus 2018

Apple broedt op nieuw idee: iPhone als paspoort

De iPhone heeft steeds meer voorwerpen die je eerst op zak moest hebben, vervangen. Een walkman, een digitale camera en als Apple Pay naar Nederland komt ook je portemonnee. Dan blijf je echter nog steeds met je paspoort of identiteitsbewijs zitten.

Duurt het nog lang voordat je iPhone ook je paspoort bevat? Apple onderzoekt in ieder geval de mogelijkheid om een iPhone te gebruiken als identiteitsbewijs. Door beveiligde opslag te combineren met RFID en NFC, moet de smartphone een alternatief vormen voor het papieren document of de plastic kaart.

iPhone met RFID / NFC

Het Nederlandse paspoort bevat al een RFID-chip. Hierop staan onder andere de biometrische gegevens van de houder. Die zijn beveiligd en alleen uit te lezen door bevoegde instanties zoals gemeenten, ambassades, consulaten en instanties die vallen onder het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Apple heeft in een nieuw patent de mogelijkheid uitgewerkt om een legitimatiebewijs te importeren in een beveiligd gedeelte van de iPhone. Die gegevens moeten justitiële diensten en overheden dan weer uit kunnen lezen. Het is zo ook mogelijk om de gegevens van het rijbewijs toe te voegen. De gebruikte techniek, RFID en NFC, is in feite een radiozendertje dat alleen werkt op korte afstand. Het papieren paspoort bevat nu ook al een dergelijke chip.

Ook voor algemene legitimatie

Omdat de identiteit van een persoon met dit systeem vastligt, zijn er veel toepassingen mogelijk. Denk aan het vervangen van lidmaatschapskaarten of toegangspassen voor bedrijven. Maar hoe zorgt Apple ervoor dat niet iedereen al je gegevens uit kan lezen? Een overheidsinstantie zal een andere cryptografische sleutel krijgen dan je sportclub of bedrijf. Laatstgenoemde krijgt geen toegang tot de biometrische gegevens, maar wel tot je persoonsgegevens. Dat kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een lidmaatschapsnummer of personeelsgegevens.

Proof of Identity
(klik/tap voor groter)

Gebruiker heeft het laatste woord

De gegevens zijn bovendien alleen uit te lezen door de instantie of het bedrijf die ze geïmporteerd heeft. Zo kan een sportclub niet bij je personeelsnummer of andere gegevens. De iPhone zal de gebruiker bovendien vragen je identiteit te bevestigen. Met Face ID is dat makkelijker dan ooit.

Natuurlijk valt of staat deze techniek bij een acceptatie door overheden wereldwijd. Daarom verwachten we dat het systeem in eerste instantie gebruikt zal gaan worden door bedrijven en instellingen. Pas bij gebleken veiligheid kan de stap richting een paspoort gemaakt worden. Bovendien heeft niet iedereen een iPhone. Het universeel bruikbaar maken van deze techniek zal een hele kluif worden, maar is niet onmogelijk. Apple brengt met iOS 12 al collegekaarten naar de iPhone en Apple Watch en in de Amerikaanse staat Iowa wordt ook al langer aan een ‘iRijbewijs‘ gewerkt.

Idee of werkelijkheid?

Apple vraagt bijna dagelijks patenten aan, waarvan er slechts enkelen daadwerkelijk hun weg vinden naar de praktijk. Of de hierboven omschreven techniek werkelijkheid gaat worden? De toekomst zal het uitwijzen. Wij zijn, gezien de start met studentenkaarten die in iOS 12 gemaakt wordt, hoopvol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple broedt op nieuw idee: iPhone als paspoort
Sluiten