Apple sleutelt aan Face ID voor iMac en MacBook

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Mac MacBook

De Mac is sinds 2016 voorzien van Touch ID, maar op iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad maakt dit plaats voor Face ID. Apple sleutelt inmiddels ook een de integratie van de gezichtsscanner in de iMac en MacBook Pro.

Hoewel Touch ID leuk was, is het niet voor alle Macs praktisch. De vingerafdruk­scanner past prima in een MacBook, maar het in een extern toetsenbord bij een iMac of Mac Pro integreren is veel moeilijker. Face ID kan gewoon in het scherm geplaatst worden, mits de techniek klein en dun genoeg is.

Toepassingen voor Face ID in de Mac

Dat Apple aan Face ID voor de Mac sleutelt, blijkt uit twee patenten die het bedrijf uit Cupertino heeft aangevraagd. De eerste twee zijn al verschenen. Apple overweegt bijvoorbeeld een continue scan die de Mac kan laten ontgrendelen als de juiste gebruiker erachter gaat zitten. Dankzij de precisie van de sensoren, stelt Apple zich ook de mogelijkheid voor om bepaalde Mac-functies met handgebaren te bedienen.

Deze week werd een derde patent in deze reeks door USPTO, het US Patent and Trademark Office, aan Apple verleend. Heel technisch beschrijft dit octrooi een methode voor diepte-analyse om verschillende delen van het menselijk lichaam te detecteren en classificeren. Zo kan van iedere gebruiker die voor de Mac verschijnt een uniek profiel gemaakt worden.

Face ID iMac MacBook
Klik/tap voor groter.

Uitdaging voor iMac en MacBook Pro

Het integreren van Face ID in de Mac brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Zo moet iedere Mac die de gezichtsscanner krijgt een zogenaamde secure enclave hebben om de data van Face ID in op te slaan. De MacBook Pro en iMac Pro hebben die in de vorm van de T1- en T2-chip, maar alle andere Apple-computers nog niet. Mogelijk blijft inloggen met Face ID dus voorbehouden voor de duurste computers uit Apple’s assortiment.

Een andere uitdaging is het integreren van de gezichtsscanner in de dunne schermen. De modules voor Face ID, zoals de infrarood-belichter en rasterprojector zijn vrij fors. In een iPhone of iPad is dat geen probleem, maar het scherm van een MacBook is behoorlijk dun.

Face ID iPhone
Klik/tap voor groter.

Aan de andere kant heeft Apple nog even om de nodige techniek passend te maken. De MacBook Pro kreeg ook pas drie jaar na de introductie van de Touch ID op de iPhone 5s in 2013 de beschikking over de vingerafdrukscanner. Als Apple er weer drie jaar over doet, zien we Face ID op zijn vroegst in 2020 -drie jaar na introductie van de iPhone X in 2017 op de Mac. Het eerstvolgende apparaat dat Face ID krijgt is de iPad Pro. (Zie → Gelekt: iPad Pro 2018 krijgt wel Face ID, maar geen notch)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Zou het?

  Ik vind een 720p FaceTime camera in 2018 meer dan prima. Dan heb je tenminste geen Snapchat filters meer nodig, om je beter uit te laten zien. Dan kun je gewoon eens lekker in je neus boren tijdens het FaceTimen. Zien ze aan de andere kant toch niet. ^

   

   

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Denk dat ik in 2020 wel aan een nieuwe MacBook Pro toe ben en dan zou die Face-ID zeer welkom zijn!

 • Profielfoto
  robinho96

  Ik zie een MacBook of een iMac aankomen met een notch:D

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @  robin , de zwarte rand rond de imac is meer dan dik genoeg.:)

 • Profielfoto
  steveb

  Gemiste kans bij de laatste update van de MacBook pro

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Voor mij echt geen Face ID. Touch ID werkt heel fijn op de iPhone. Daarnaast ook geen behoefte dat er altijd een camera aan moet staan. Al helemaal niet thuis. Dus gewoon Touch ID. Mijn volgende iPhone zal dan ook de 8 worden. Aangezien die nog Touch ID heeft.

 • Profielfoto
  xaddict

  Op een iMac zie ik de toegevoegde waarde wel. Ik ken alleen geen pro-gebruikers die hun laptop áltijd open gebruiken ipv aan een Dock. Voor die mensen is nú touch id en de touch bar geen toegevoegde waarde en dán de face id geen toegevoegde waarde.

  Overigens vraag ik me sowieso af of veel pro’s die de duurste iMac pro, Mac pro en MacBook pro’s kopen behoefte hebben aan gimmicks als de touch bar. In veel gevallen zul je voor het zwaardere werk een eGPU gebruiken wat betekent dat je daar een scherm op moet vastmaken. Gebruik je dan daadwerkelijk het scherm van de laptop ernaast met minder grafische kracht zodat je die neptoetsen kunt gebruiken?

 • Profielfoto
  strigoi

  Yes! Eindelijk Animoji’s op de Mac… Ik zie hier weinig toegevoegde waarde in, behalve voor Apple zelf die er waarschijnlijk weer 100-200 euro boven op de prijs gooit.