Apple explodeert op de beurs, Tim Cook blijft nuchter

Door: Jan de Raab - 8 reacties
Tim Cook
(archiefbeeld)

Jeff Bezos, de CEO van Amazon mag zich wellicht de rijkste man ter wereld noemen, het bedrijf met de hoogste beurswaarde is Apple. Vandaag werd bekend dat de onderneming die ooit door wijlen Steve Jobs, samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne, werd opgericht de magische grens van 1.000.000.000.000 dollar aan beurswaarde heeft doorbroken. Nog nooit was een Amerikaans bedrijf zoveel waard.

Inmiddels heeft CEO Tim Cook op het nieuws gereageerd. Hij blijft in een brief aan alle medewerkers cool. Volgens Cook is dit een ‘belangrijke stap’ waar iedereen in het bedrijf trots op kan zijn, maar hij zegt ook dat het ‘niet de belangrijkste graadmeter is voor het succes van Apple’.

Succes is het gevolg van innovatie

Cook schrijft: “Financieel rendement is simpelweg het resultaat van Apple’s innovatie. We maken geweldige producten, zetten klanten op de eerste plaats en blijven trouw aan onze waarden.” Ook Steve Jobs wordt niet vergeten. “Steve richtte Apple op in de overtuiging dat de kracht van menselijke creativiteit zelfs de grootste uitdagingen kan oplossen. En dat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, degenen zijn die dat ook doen. Vandaag de dag is onze missie belangrijker dan ooit. Onze producten zorgen niet alleen voor verrassing en genot, ze stellen mensen wereldwijd in staat om hun leven en dat van anderen te verrijken.”

Cook hoopt net als zijn voorganger op een mooie toekomst: “Net zoals Steve dat altijd deed op deze momenten, moeten we allemaal uitkijken naar de mooie toekomst van Apple en het geweldige werk dat we samen zullen doen.”

Apple Tim Cook aandeel
Klik/tap voor groter.

Wat koop je voor 1 biljoen?

Een biljoen dollar, hoeveel is dat eigenlijk en is het mogelijk om een voorstelling te maken van dat bedrag? Natuurlijk kun je in één keer de buitenlandse staatsschuld van alle Afrikaanse landen aflossen, 678 miljard dollar. Dan hou je nog steeds aardig wat over. Nog een beter beeld? Het Algemeen Dagblad heeft er een aardige berekening op losgelaten. Voor een bedrag van 1 biljoen dollar ben je eigenaar van het volgende:

 • alle huizen op Funda
 • Shell
 • De Volkswagen Groep
 • Boeing
 • Tesla
 • Walt Disney
 • Philips
 • Heineken
 • Dell
 • 17 miljoen iPhones

Heb je dat allemaal gekocht, dan houd je nog steeds een bedrag van 5 miljard dollar over. Kun je alsnog leuk investeren, in Bitcoin bijvoorbeeld.

Apple’s luxeprobleem

Dat de koers omhoog schoot, is een luxeprobleem voor Apple. Naast de enorme beurswaarde, heeft het bedrijf maar liefst 285 miljard dollar op een goedgevulde spaarrekening staan. Geen wonder dat flink wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld een eigen Netflix-concurrent. Wat ons betreft mag er ook wat meer geld naar de Mac, want die zit -om met een kritische nooit te eindigen- behoorlijk in het slop. (Zie → De Mac zit in het slop en dat heeft Apple aan zichzelf te danken)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  p-touch

  Laat ze maar eens wat geld uitkeren aan de aandeelhouders ook 😜

 • Profielfoto
  SvS

  Zo zie je maar weer, hun verkoopprijzen kunnen best iets zakken.;-)

  En inderdaad, de Macs, daar waar Apple groot mee was geworden, die mag uit de slop, met name MacMini, Mac Pro en budget-macbooks, beetje zoals iBooks van vroeger. Deed wat het moest doen.

 • Profielfoto
  Frans

  Zo’n beurswaarde kan je met een flinke korrel zout nemen. Een deel van de waarde zit in (overspannen) verwachtingen en kan zomaar weer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bijvoorbeeld als Apple zou besluiten hun verkoopprijzen te verlagen (oftewel hun marges te verlagen) zal de koers omlaag duikelen en daarmee de beurswaarde. Het is een beetje vergelijkbaar met de waarde van je woning, die kan (flink) stijgen of dalen maar je woongenot zal er niet door veranderen.

 • Profielfoto
  aplau

  Een geweldig en fraai resultaat, een mijlpaal voor bedrijf en beurs.

  Toch een nare smaak achter op de tong afkomstig van het besef dat Apple “vergeet” belasting te betalen en daarmee maatschappij onvriendelijk opereert.

  Gewoon naar omzet van het land, in elk land belasting betalen dat is eerlijk en gewetensvol ondernemerschap.

  Dan kan Cook met recht en vanuit zijn hart zeggen dat: Onze producten zorgen niet alleen voor verrassing en genot, ze stellen mensen wereldwijd in staat om hun leven en dat van anderen te verrijken.”

   

 • Profielfoto
  Frans

  aplau op 3 augustus 2018 14:40
  Een geweldig en fraai resultaat, een mijlpaal voor bedrijf en beurs.

  Toch een nare smaak achter op de tong afkomstig van het besef dat Apple “vergeet” belasting te betalen en daarmee maatschappij onvriendelijk opereert.

  Gewoon naar omzet van het land, in elk land belasting betalen dat is eerlijk en gewetensvol ondernemerschap.

  Dan kan Cook met recht en vanuit zijn hart zeggen dat: Onze producten zorgen niet alleen voor verrassing en genot, ze stellen mensen wereldwijd in staat om hun leven en dat van anderen te verrijken.”

   

  Tja, Apple  draagt gewoon omzetbelasting (BTW) af over de producten die ze in ieder land verkoopt. Dat is niet de belasting die Apple “vergeet” te betalen. Je kan je ook afvragen of het Apple is die “vergeet” die andere belasting te betalen of dat het de overheden van landen zijn die “vergeten” te heffen. Apple handelt hier niet anders dan andere multinationals. Wat niet wil zeggen dat dit eerlijk en gewetensvol is, maar dat probleem is wel groter dan Apple.

 • Profielfoto
  maconly

  Frans op 3 augustus 2018 15:08

  aplau op 3 augustus 2018 14:40
  Een geweldig en fraai resultaat, een mijlpaal voor bedrijf en beurs.

  Toch een nare smaak achter op de tong afkomstig van het besef dat Apple “vergeet” belasting te betalen en daarmee maatschappij onvriendelijk opereert.

  Gewoon naar omzet van het land, in elk land belasting betalen dat is eerlijk en gewetensvol ondernemerschap.

  Dan kan Cook met recht en vanuit zijn hart zeggen dat: Onze producten zorgen niet alleen voor verrassing en genot, ze stellen mensen wereldwijd in staat om hun leven en dat van anderen te verrijken.”

   

  Tja, Apple  draagt gewoon omzetbelasting (BTW) af over de producten die ze in ieder land verkoopt. Dat is niet de belasting die Apple “vergeet” te betalen. Je kan je ook afvragen of het Apple is die “vergeet” die andere belasting te betalen of dat het de overheden van landen zijn die “vergeten” te heffen. Apple handelt hier niet anders dan andere multinationals. Wat niet wil zeggen dat dit eerlijk en gewetensvol is, maar dat probleem is wel groter dan Apple.

  Pure maffia die geld onttrekt aan de landen waar ze omzet genereren, onderhandelen zelfs over loonheffing.

  de multinationals trekken aan de touwtjes bij trekpoppen zoals rutte juncker en nog vele regenten zonder ruggegraat.

  btw betaal jij die 21% betaal jij om hetgeen de staatskas misloopt te compenseren.

  normaal bedrijf betaalt 42%

  multinational maffia 3% en dat is hoog.

  mkb gaat kapot, overal dezelfde winkelstraten.

   

 • Profielfoto
  Ruwepit

  maconly op 3 augustus 2018 17:17

  Frans op 3 augustus 2018 15:08

  aplau op 3 augustus 2018 14:40
  Een geweldig en fraai resultaat, een mijlpaal voor bedrijf en beurs.

  Toch een nare smaak achter op de tong afkomstig van het besef dat Apple “vergeet” belasting te betalen en daarmee maatschappij onvriendelijk opereert.

  Gewoon naar omzet van het land, in elk land belasting betalen dat is eerlijk en gewetensvol ondernemerschap.

  Dan kan Cook met recht en vanuit zijn hart zeggen dat: Onze producten zorgen niet alleen voor verrassing en genot, ze stellen mensen wereldwijd in staat om hun leven en dat van anderen te verrijken.”

   

  Tja, Apple  draagt gewoon omzetbelasting (BTW) af over de producten die ze in ieder land verkoopt. Dat is niet de belasting die Apple “vergeet” te betalen. Je kan je ook afvragen of het Apple is die “vergeet” die andere belasting te betalen of dat het de overheden van landen zijn die “vergeten” te heffen. Apple handelt hier niet anders dan andere multinationals. Wat niet wil zeggen dat dit eerlijk en gewetensvol is, maar dat probleem is wel groter dan Apple.

  Pure maffia die geld onttrekt aan de landen waar ze omzet genereren, onderhandelen zelfs over loonheffing.

  de multinationals trekken aan de touwtjes bij trekpoppen zoals rutte juncker en nog vele regenten zonder ruggegraat.

  btw betaal jij die 21% betaal jij om hetgeen de staatskas misloopt te compenseren.

  normaal bedrijf betaalt 42%

  multinational maffia 3% en dat is hoog.

  mkb gaat kapot, overal dezelfde winkelstraten.

   

  Hilarisch…het MKB gaat niet kapot aan deze onzin die je hier voor ze zoveelste keer aan het verkondigen bent. MKB gaat kapot aan innovatie en gemeentelijk beleid. Maar zolang je als MKB wijst naar een ander hoef je het nooit bij jezelf te zoeken, wel? Typisch MKB gedrag….

 • Profielfoto
  Romper

  ..but then again..zijn het niet dagkoersen waar beursen op gedijen?!…