Jan de Raab
Jan de Raab Apple Inc. 3 augustus 2018

Apple explodeert op de beurs, Tim Cook blijft nuchter

Jeff Bezos, de CEO van Amazon mag zich wellicht de rijkste man ter wereld noemen, het bedrijf met de hoogste beurswaarde is Apple. Vandaag werd bekend dat de onderneming die ooit door wijlen Steve Jobs, samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne, werd opgericht de magische grens van 1.000.000.000.000 dollar aan beurswaarde heeft doorbroken. Nog nooit was een Amerikaans bedrijf zoveel waard.

Inmiddels heeft CEO Tim Cook op het nieuws gereageerd. Hij blijft in een brief aan alle medewerkers cool. Volgens Cook is dit een ‘belangrijke stap’ waar iedereen in het bedrijf trots op kan zijn, maar hij zegt ook dat het ‘niet de belangrijkste graadmeter is voor het succes van Apple’.

Succes is het gevolg van innovatie

Cook schrijft: “Financieel rendement is simpelweg het resultaat van Apple’s innovatie. We maken geweldige producten, zetten klanten op de eerste plaats en blijven trouw aan onze waarden.” Ook Steve Jobs wordt niet vergeten. “Steve richtte Apple op in de overtuiging dat de kracht van menselijke creativiteit zelfs de grootste uitdagingen kan oplossen. En dat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, degenen zijn die dat ook doen. Vandaag de dag is onze missie belangrijker dan ooit. Onze producten zorgen niet alleen voor verrassing en genot, ze stellen mensen wereldwijd in staat om hun leven en dat van anderen te verrijken.”

Cook hoopt net als zijn voorganger op een mooie toekomst: “Net zoals Steve dat altijd deed op deze momenten, moeten we allemaal uitkijken naar de mooie toekomst van Apple en het geweldige werk dat we samen zullen doen.”

Klik/tap voor groter.

Wat koop je voor 1 biljoen?

Een biljoen dollar, hoeveel is dat eigenlijk en is het mogelijk om een voorstelling te maken van dat bedrag? Natuurlijk kun je in één keer de buitenlandse staatsschuld van alle Afrikaanse landen aflossen, 678 miljard dollar. Dan hou je nog steeds aardig wat over. Nog een beter beeld? Het Algemeen Dagblad heeft er een aardige berekening op losgelaten. Voor een bedrag van 1 biljoen dollar ben je eigenaar van het volgende:

  • alle huizen op Funda
  • Shell
  • De Volkswagen Groep
  • Boeing
  • Tesla
  • Walt Disney
  • Philips
  • Heineken
  • Dell
  • 17 miljoen iPhones

Heb je dat allemaal gekocht, dan houd je nog steeds een bedrag van 5 miljard dollar over. Kun je alsnog leuk investeren, in Bitcoin bijvoorbeeld.

Apple’s luxeprobleem

Dat de koers omhoog schoot, is een luxeprobleem voor Apple. Naast de enorme beurswaarde, heeft het bedrijf maar liefst 285 miljard dollar op een goedgevulde spaarrekening staan. Geen wonder dat flink wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld een eigen Netflix-concurrent. Wat ons betreft mag er ook wat meer geld naar de Mac, want die zit -om met een kritische nooit te eindigen- behoorlijk in het slop. (Zie → De Mac zit in het slop en dat heeft Apple aan zichzelf te danken)

Reageer op artikel:
Apple explodeert op de beurs, Tim Cook blijft nuchter
Sluiten