Apple doneert 1 miljoen dollar aan overstroomd gebied India

Door: Night - 10 reacties
Apple Inda Overstroming Kerala

Apple heeft aangekondigd een donatie van 1 miljoen dollar te doen aan het hevige overstromingen getroffen Kerala. Een deelstaat van India. Gulf News meldt dat het bedrijf daarnaast ook de mogelijkheid biedt om zelf donaties te doen via apple.com en iTunes.

De iPhone-maker zei in een verklaring dat het “diep geraakt is door de overstromingen in Kerala en steun wil bieden aan de overlevenden en vluchtelingen”. De deelstaat is getroffen door uitzonderlijk zware overstromingen. Het ‘zwaarste noodweer van de eeuw’ kostte het leven aan meer dan 200 mensen en heeft meer dan een half miljoen mensen uit het gebied verdreven.

Ook klanten kunnen donatie maken

Apple doet zelf een donatie van 70 miljoen Indiase roepie, zo’n 1 miljoen dollar. Dit wordt verdeeld onder het Mercy Corps en het Distress Relief Fund van de Minister-president. Daarnaast heeft het bedrijf uit Cupertino donatie-knoppen toegevoegd aan zijn Indiase website en in de iTunes store. Klanten kunnen kiezen uit verschillende donaties, van 5 tot 200 dollar. De volle honderd procent hiervan gaat naar het Mercy Corps.

Apple India Kerala overstroming
Apple zegt $1M steun toe na hevige overstromingen – Klik/tap voor groter.

Eerdere donaties

Apple geeft wel vaker financiële steun na natuurrampen. Afgelopen jaar doneerde het bedrijf ook al aanzienlijke bedragen. Dat was voor slachtoffers van orkaan Harvey en aan door bosbranden in Californië getroffen gebieden. Ook Japan kon op de steun van Apple rekenen na de hevige overstromingen aldaar.

Hoewel we deze donatie lovenswaardig vinden, rijst toch de vraag of deze steun niet tegelijk een poging is om goodwill te kweken bij de Indiase overheid en bevolking. Na de vele problemen die de iPhone-maker ondervond bij pogingen om voet aan de grond te krijgen in de grootste groeimarkt voor smartphones van dit moment, zou het ons in ieder geval niets verbazen. (Lees ook: ➔ Reseller Stores moeten de iPhone in India op de kaart zetten)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik twijfel niet aan de dubbele agenda, maar dat neemt niet weg dat de hulp hard nodig is.

 • Profielfoto
  arno1975

  Niets aan Lombok?

 • Profielfoto
  bartvdv

  India is een goedkoop land – dacht ik – maar een miljoentje in dollars (amper een 860.000 euro) is toch wel heel pover en heel selectief. Dat is zoals het pakje linnen zakdoeken dat ik als kind elke keer weer kreeg met Pasen van mijn grootmoeder zaliger; waar ik dan naar stond te staren terwijl ik ‘dank u’ zei. Mijn grootmoeder echter, wist niet beter. Apple wel. Hoeveel kostten die custom made tafels alweer ?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @bartvdv, pover? Hoeveel euro heb jij dan gedoneerd? Ahja…

 • Profielfoto
  Maikelw

  India wilde de kwestie zelf oplossen toch? Zonder hulp van buitenaf. Of haal ik nu nieuws door elkaar?

 • Profielfoto
  Melle

  Ik denk dat India geen geld wil van andere naties. Je “ziel” verkopen aan bedrijven zal een probleem zijn voor hen zeker… ik kan dat wel volgen…

 • Profielfoto
  Melle

  *zal geen probleem zijn…

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Pinuets for Apple. Een zielig bedrag voor voor een armzalig land. Een druppel op de kookende plaat.

  Er moet tientallen miljarden naar India, om een goed en een uitvoerbaar Delta plan op te zetten.

  En schoon water voor de bewoners in de kust streken.

   

 • Profielfoto
  Koezel

  Trieste reacties. Hoeveel hebben jullie gedoneerd?

 • Profielfoto
  Maikelw

  0 en jij?