Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 augustus 2018

Analist legt uit: ‘Waarom Apple in 2025 tóch met eigen auto komt’

De geruchten over een Apple Car gaan momenteel alle kanten op. Onlangs hoorden we nog dat Apple een samenwerking met Volkswagen is gestart. De auto-fabrikant levert de voertuigen en Apple de software voor zelfrijdende auto’s. Vandaag spreekt de bekende analist Ming-Chi Kuo dit tegen. Apple’s ‘Project Titan’ zou veel meer zijn.

Volgens de analist komt Apple tussen 2023 en 2025 wel degelijk met een eigen voertuig. Het blijft dus niet bij alleen software voor zelfrijdende voertuigen. Kuo denkt dat de auto wel eens Apple’s “next big thing” kan zijn. Het bedrijf heeft sinds de iPhone in 2007 geen echt groot verkoopsucces meer gehad.

Kuo: Apple Car wordt next big thing

De analist noemt een aantal redenen op waarom Apple toch zal besluiten om met een eigen auto te komen.

  • Veel potentieel op vervangingsmarkt als nieuwe technologieën hun intrede doen. Denk aan zelfrijdende voertuigen.
  • Apple kan met zijn technologische voorsprong de rijervaring opnieuw uitvinden. Denk aan het inzetten van Augmented Reality.
  • Apple’s inkomsten uit diensten zouden flink kunnen groeien door de markt voor financieringen van auto’s. Of het aanbieden van Apple Car als een service. Apple Care voor je auto, iemand?
  • Een goede integratie van hardware, software en diensten kan Apple op voorsprong zetten tegenover traditionele merken.
Klik/tap voor groter.

Apple kan auto in twee fases uitrollen

Of het gewoon nattevingerwerk van de analist is, of hij deze verwachtingen op concrete informatie baseert, is niet duidelijk. Kuo heeft de afgelopen jaren echter een ijzersterke reputatie opgebouwd en heeft een netwerk met goed ingelichte bronnen.

Een realistische mogelijkheid is dat Apple de automarkt in twee fases wil betreden. Allereerst door andere fabrikanten software die een uitbreiding op CarPlay vormt aan te leveren. Zo kan de techniek voor zelfrijdende voertuigen alvast getest worden. Het verhaal over een samenwerking met Volkswagen in 2020 onderbouwt dit. Daarna zou Apple nog een aantal jaar verder kunnen sleutelen aan een eigen voertuig en zo beslagen ten ijs kunnen komen.

Nieuw duo aan het hoofd van Project Titan

Er staat sinds kort een nieuw duo aan het hoofd van Apple’s autoproject. De Apple Car wordt nu overzien door Bob Mansfield en Doug Field. Deze twee Apple-veteranen hebben in het verleden samen aan talloze hardware-projecten gewerkt. Denk aan de MacBook Air, de dunne iMac en de Retina-schermen voor de iPhone en iPad. Het is dus goed mogelijk dat de ambities onder hun beleid recentelijk verhoogd zijn en dat Apple voor een eigen voertuig gaat. De tijd zal het leren. (Zie ook → Tesla-directeur Doug Field keert terug naar Apple)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Analist legt uit: ‘Waarom Apple in 2025 tóch met eigen auto komt’
Sluiten