Jan de Raab
Jan de Raab Apple Inc. 15 augustus 2018

Apple Car: Tesla-directeur Doug Field keert terug naar Apple

Een flinke klap voor Tesla, want het bedrijf van Elon Musk raakt een bijzondere medewerker kwijt. Doug Field, die als ‘chief engineer’ de productie van de Model 3 overzag, keert terug naar Apple. Opmerkelijk is dat Field eerder Apple juist had verlaten om bij Tesla aan de slag te gaan.

Apple werkt onder de interne codenaam Project Titan al een tijdje aan een ‘Apple Car’. Blijkbaar zijn er nieuwe ontwikkelingen die de voormalig Tesla-directeur hebben overtuigd om terug te keren naar Cupertino. Field is nu onderdeel van het managementteam van Apple’s autodivisie.

Terugkeer Doug Field geen verrassing

Doug Field en Apple hebben een lange geschiedenis. De ingenieur overzag lange tijd de ontwikkeling van alle Mac-hardware. Hij was de rechterhand van Bob Mansfield en de mannen stonden samen aan de wieg van een aantal van Apple’s beste producten. Zo overzagen ze samen de productie van de MacBook Air, de dunne iMac en de Retina-schermen voor de iPhone en de iPad. Bob Mansfield is sinds 2016 ‘Chef Apple Car’ en het is geen hele grote verrassing dat hij zijn voormalig collega terug aan boord haalt. Er staan nu dus twee veteranen aan het roer bij Apple’s auto-project.

Apple-medewerkers lijken moeilijk te aarden bij Tesla. Chris Lattner, de man die bij Apple verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van programmeertaal Swift, stapte ook over naar Tesla. Hij verliet de autofabrikant echter weer na 6 maanden. Hij zei dat het gewoon geen match was.

Doug Field in 2015 (fotomontage: 9to5Mac) – Klik/tap voor groter.

Apple Car of software voor zelfrijdende auto’s?

Het is momenteel erg moeilijk om te duiden hoe de ‘Apple Car’ of Project Titan er precies uit gaat zien. Geruchten spreken elkaar tegen en de vraag is of Apple zelf een auto gaat maken, of zich beperkt tot de software voor zelfrijdende voertuigen. Dat laatste lijkt het meest waarschijnlijk. Apple en Volkswagen werken naar verluidt namelijk aan zelfrijdende busjes. Apple levert de software en Volkswagen de auto. De busjes worden straks ingezet om medewerkers van en naar de Apple-campus in Cupertino te transporteren.

Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe standaard die van je iPhone een autosleutel maakt. De eerste auto’s met ‘carOS’ moeten naar verluidt in 2020 op de weg verschijnen, maar je iPhone kan in 2019 al als autosleutel gebruikt worden. Als je auto compatibel is, natuurlijk.

Reageer op artikel:
Apple Car: Tesla-directeur Doug Field keert terug naar Apple
Sluiten