Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 20 augustus 2018
Leestijd: 2 minuten

Apple verwijdert 25.000 apps uit Chinese App Store

China heeft een effectieve manier gevonden om Apple te dwingen tot het ondernemen van een gewenste actie. Laat de staatsomroep negatieve verhalen over de iPhone-maker uitzenden en Apple doet wat Peking wil. Zo zijn er onlangs 25.000 apps uit de Chinese App Store verwijderd na heftige kritiek van de Chinese staatsomroep CCTV.

Volgens CCTV gaat het om 25.000 illegale gok-apps of apps die valse loten aanboden. Apple wil het aantal niet bevestigen, maar zegt wel actie te hebben ondernomen. Apps die kansspelen aanbieden, zijn illegaal in China en daarom uit de Chinese App Store verwijderd.

Apps worden niet pro-actief van iPhones verwijderd

De grootscheepse verwijdering van apps is het gevolg van herhaaldelijke kritiek van de staatsmedia. Apple zou weigeren de regels voor de App Store te handhaven. Gok-apps waren enorm makkelijk te vinden door te zoeken op ‘gokken’ en ‘wedden’. Apple heeft die nu verwijderd, maar voor China is dat niet genoeg. Volgens Peking zijn er nog honderden, illegale apps geïnstalleerd op Chinese iPhones. Men ziet het liefst dat die pro-actief door Apple verwijderd worden, maar dat lijkt het bedrijf uit Cupertino niet te willen doen.

Klik/tap voor groter.

Apple krijgt vaak de kritiek iets te gewillig te zijn in het toepassen van censuur op commando van de Chinese overheid. Vorig jaar leidde het verwijderen van VPN-apps in China al tot flinke kritiek uit het Westen. Onlangs moesten VOIP-apps er ook aan geloven, omdat versleutelde gesprekken via internet niet afgeluisterd kunnen worden door Peking.

Slikken of stikken

China is een steeds belangrijkere groeimarkt voor Apple. Apple-CEO Tim Cook zei in een toelichting op de laatste kwartaalcijfers dat naast de iPhone ook de Mac het steeds beter doet in China. Apple zegt zich altijd aan de lokale wetten te houden en dat geldt dus ook als die door een dictator opgelegd worden. China is niet alleen een belangrijke afzetmarkt voor Apple, maar ook het land waar de meeste componenten geproduceerd worden. Voorlopig blijft het dus slikken of stikken voor Tim Cook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verwijdert 25.000 apps uit Chinese App Store
Sluiten