Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 augustus 2018

Onderzoek: ‘Android verzamelt 10 keer meer data dan iOS’

Google werd onlangs betrapt op het volgen van de locatie van gebruikers die locatiegeschiedenis nadrukkelijk uit hadden geschakeld. Een incident? Niet echt. Google verzamelt namelijk structureel een boel meer data dan Apple. Een gemiddelde Android-telefoon verzamelt 10 keer meer data dan een iPhone met iOS.

Dat blijkt uit een onderzoek van Professor Schmidt van de Amerikaanse Vanderbilt University. Hij bracht in kaart hoe vaak een niet-actieve Android-telefoon data naar Google stuurt. Dat bleek 14 keer per uur te gebeuren. Bij Apple’s iPhone wordt geen data verstuurd als het apparaat niet actief is.

Android heeft een grote datahonger

Android-toestellen blijken een enorme datahonger te hebben. Als een toestel niet gebruikt wordt, stuurt het besturingssysteem ongeveer 340 keer per dag data naar Google. Locatiegegevens omvatten ongeveer 35 procent van deze datastroom. Met 2 miljard gebruikers is Android een steeds belangrijker vehikel voor Google om data te verzamelen. De hoeveelheid verstuurde data neemt flink toe zodra een Google-dienst zoals Maps of Google Chrome gebruikt wordt. Per maand wordt van een gemiddelde gebruiker ongeveer 350 MB aan data naar Google’s servers gestuurd.

Ook gebruikers van een iPhone of iPad ontkomen niet aan Google’s datahonger. Dat komt omdat de zoekgigant niet alleen een zoekmachine en mobiel besturingssysteem heeft, maar ook een advertentienetwerk en diensten op het internet. Veel websites gebruiken advertenties van Google of Google Analytics en dat kan een gebruiker ook in kaart brengen. Ook in apps als Google Maps en YouTube op iOS wordt data verzameld. De onderzoekers konden echter vaststellen dat Google niets kan op een iPhone die niet actief gebruikt wordt met een Google-dienst. Bij het actief gebruiken van Google-diensten op een iPhone of iPad, wordt ongeveer de helft minder data verzameld dan op Android.

Klik/tap voor groter.

Apple levert geen Google-diensten meer bij iOS

Als je dit onderzoek leest, is het niet gek dat Apple steeds minder Google-diensten bij de iPhone en iPad levert. Ooit kwam Google Maps als standaard Kaarten-app bij ieder iOS-apparaat. Tegenwoordig heeft Apple zijn eigen Kaarten-app. Die is misschien (nog) niet zo goed, maar verzamelt een stuk minder data. Ook YouTube staat niet meer standaard op de iPhone en kan dus geen data op de achtergrond verzamelen.

Het volledige onderzoek is hier als PDF te lezen. Wil je zorgen dat Google zo min mogelijk van je weet? Volg dan de gids die wij onlangs samen hebben gesteld. (Zie → Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet)

Reageer op artikel:
Onderzoek: ‘Android verzamelt 10 keer meer data dan iOS’
Sluiten