Onderzoek: ‘Android verzamelt 10 keer meer data dan iOS’

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Google werd onlangs betrapt op het volgen van de locatie van gebruikers die locatiegeschiedenis nadrukkelijk uit hadden geschakeld. Een incident? Niet echt. Google verzamelt namelijk structureel een boel meer data dan Apple. Een gemiddelde Android-telefoon verzamelt 10 keer meer data dan een iPhone met iOS.

Dat blijkt uit een onderzoek van Professor Schmidt van de Amerikaanse Vanderbilt University. Hij bracht in kaart hoe vaak een niet-actieve Android-telefoon data naar Google stuurt. Dat bleek 14 keer per uur te gebeuren. Bij Apple’s iPhone wordt geen data verstuurd als het apparaat niet actief is.

Android heeft een grote datahonger

Android-toestellen blijken een enorme datahonger te hebben. Als een toestel niet gebruikt wordt, stuurt het besturingssysteem ongeveer 340 keer per dag data naar Google. Locatiegegevens omvatten ongeveer 35 procent van deze datastroom. Met 2 miljard gebruikers is Android een steeds belangrijker vehikel voor Google om data te verzamelen. De hoeveelheid verstuurde data neemt flink toe zodra een Google-dienst zoals Maps of Google Chrome gebruikt wordt. Per maand wordt van een gemiddelde gebruiker ongeveer 350 MB aan data naar Google’s servers gestuurd.

Ook gebruikers van een iPhone of iPad ontkomen niet aan Google’s datahonger. Dat komt omdat de zoekgigant niet alleen een zoekmachine en mobiel besturingssysteem heeft, maar ook een advertentienetwerk en diensten op het internet. Veel websites gebruiken advertenties van Google of Google Analytics en dat kan een gebruiker ook in kaart brengen. Ook in apps als Google Maps en YouTube op iOS wordt data verzameld. De onderzoekers konden echter vaststellen dat Google niets kan op een iPhone die niet actief gebruikt wordt met een Google-dienst. Bij het actief gebruiken van Google-diensten op een iPhone of iPad, wordt ongeveer de helft minder data verzameld dan op Android.

Google Pixel 2 Android
Klik/tap voor groter.

Apple levert geen Google-diensten meer bij iOS

Als je dit onderzoek leest, is het niet gek dat Apple steeds minder Google-diensten bij de iPhone en iPad levert. Ooit kwam Google Maps als standaard Kaarten-app bij ieder iOS-apparaat. Tegenwoordig heeft Apple zijn eigen Kaarten-app. Die is misschien (nog) niet zo goed, maar verzamelt een stuk minder data. Ook YouTube staat niet meer standaard op de iPhone en kan dus geen data op de achtergrond verzamelen.

Het volledige onderzoek is hier als PDF te lezen. Wil je zorgen dat Google zo min mogelijk van je weet? Volg dan de gids die wij onlangs samen hebben gesteld. (Zie → Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Een mens zijn is tegenwoordig toch een heel gedoe

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een Android device kan dan ook 10x zoveel met die data dan een iOS device. .;)

 • Profielfoto
  arno1975

  KarelWillem op 22 augustus 2018 17:20
  Een Android device kan dan ook 10x zoveel met die data dan een iOS device. .;)

  En dan blijven ze maar pronken met betere specs🤘🏽😂

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  arno1975 op 22 augustus 2018 17:29

  KarelWillem op 22 augustus 2018 17:20
  Een Android device kan dan ook 10x zoveel met die data dan een iOS device. .;)

  En dan blijven ze maar pronken met betere specs🤘🏽😂

  En support/updates ook al:p

 • Profielfoto
  Shmoo

   

  Zo ziet DATA in context er al heel anders uit. Als je telefoon vol staat met gratis appjes en spelletjes die gedreven worden op Advertenties tonen dan kan ik mij idd. voorstellen dat je telefoon op de achtergrond meer data verstuurt. Dat Apple dit blokkeert wanneer je telefoon afgesloten is wilt niet zeggen dat deze data niet verzonden wordt zodra je weer actief wordt.

   

  Maar goed, dit was niet de bedoeling van het artikel. De bedoeling was natuurlijk dat mensen gaan denken een algemene term als DATA (wat heel erg veel kan zijn) privégegevens zijn die naar Google worden verzonden en dan verkocht aan de hoogste bieder.

   

  Hier nog zo’n waardeloos artikeltje.

  10 keer zoveel data – 50 keer zoveel data. Maak er maar gewoon wat van.

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  @Shmoo Locatiegegevens zijn inderdaad privé en worden inderdaad verkocht aan de hoogste bieder. En dat is 35% van de DATA…

 • Profielfoto
  Ziegler

  Shmoo op 22 augustus 2018 19:16

   

  Zo ziet DATA in context er al heel anders uit. Als je telefoon vol staat met gratis appjes en spelletjes die gedreven worden op Advertenties tonen dan kan ik mij idd. voorstellen dat je telefoon op de achtergrond meer data verstuurt. Dat Apple dit blokkeert wanneer je telefoon afgesloten is wilt niet zeggen dat deze data niet verzonden wordt zodra je weer actief wordt.

  Maar wat wil het wel zeggen dan? Ik heb namelijk geen idee wat je nu eigenlijk zegt.

 • Profielfoto
  Joid

  De data van Shmoo raakt Google aan de straatstenen niet kwijt.

 • Profielfoto
  donut

  Ik begrijp dat google

  “een boel meer data”

  verzameld dan Apple;

  wat ik zou willem weten wat Apple precies verzameld.

  is dat openbaar? Wie controleert Apple?