Aloha: Facebook werkt aan eigen Siri-concurrent

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Ooit was Siri de enige, breed beschikbare stemassistent, maar dat is al lang niet meer zo. Amazon Alexa en Google Assistant zijn serieuze concurrenten en laatstgenoemde is sinds kort ook op iOS beschikbaar. Er lijkt een vierde Siri-concurrent bij te komen uit de stal van Facebook. Maak kennis met Aloha.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft de assistent nog niet officieel aangekondigd, maar de interface zit al in de Facebook Messenger-app. Dit wijst erop dat Facebook zijn eigen spraakassistent uit wil brengen en sluit aan bij eerdere geruchten over een slimme speaker van het sociale netwerk.

Hey Sir, eh… Facebook

Onderzoeker Jane Manchun Wong ontdekte de interface voor de Aloha-assistent in Messenger. De spraakherkenning werkt al probleemloos, maar zodra een vraag wordt gesteld, verschijnt een “network error”. Dat wijst erop dat de servers die de antwoorden moeten verzorgen, nog niet ingeschakeld zijn. Het is daarom ook moeilijk om in te schatten wanneer de virtuele assistent te gebruiken is en welke talen ondersteund worden.

Opmaat naar slimme speaker van Facebook?

Hoewel het bedrijf van Mark Zuckerberg zich momenteel vooral op software focust, zijn er ook plannen voor een slimme speaker. Facebook zou die eerder dit jaar willen uitbrengen. Ze zouden tijdens Facebook F8 2018, dat op 1 mei plaatsvond, onthuld moeten worden. Het schandaal rondom Cambridge Analytica gooide echter roet in het eten. Mogelijk is de strategie nu om eerst een virtuele assistent in apps te integreren en daarna met een eigen speaker te komen. Zo is het ook mogelijk om het algoritme dat vragen kan beantwoorden beter te trainen.

Siri heeft op iOS nog weinig te vrezen. Concurrerende assistenten zoals Google Assistant op Facebook Aloha kunnen niet goed met de iPhone of iPad integreren. Siri blijft de enige assistent die via het commando “Hey Siri” of via een knop op te roepen is. Meer concurrentie kan echter wel zorgen voor meer druk op Apple om zijn assistent beter te maken. Dat is naar de mening van veel gebruikers ook hard nodig. (Zie ook → Concurrentie voor Siri: Nederlandse Google Assistant nu op iOS)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Elduderino

  Ze kunnen lang wachten op het moment dat ik een virtuele assistent van een datagraaier ga gebruiken. Stukje en beetje gaan mensen meer en meer hun privacy opgegeven, waar stopt het.

 • Profielfoto
  arno1975

  “Amazon Alexa en Google Assistant zijn serieuze concurrenten”. Bixby niet??

 • Profielfoto
  Maikelw

  Bixbi is niet echt bijster intelligent, zie het niet echt als een grote concurrent, althans, niet noemenswaardig.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ah, Bixby, ik vroeg me al af wie de vierde concurrent van Siri was, dat terloops in de tekst wordt genoemd.

  En dan is er nog MyCroft, de open source voice assistant.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Elduderino op 22 augustus 2018 11:24
  Ze kunnen lang wachten op het moment dat ik een virtuele assistent van een datagraaier ga gebruiken. Stukje en beetje gaan mensen meer en meer hun privacy opgegeven, waar stopt het.

  Dat stopt niet. Behoudens enkele wettelijke bepaling van de Europesche regering. De meeste gebruikers interesseert het helemaal niks. Ik wil van WhatsApp af maar andere weigeren op een andere manier berichten te sturen. Collega’s bijvoorbeeld, begin ik over privacy dan wordt ik glazig aangekeken, man waar heb je het over denken ze dan.

  En Mark Z. gaat onverminderd door, op naar het kunnen uitgeven van paspoorten. Brrr.