Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 29 augustus 2018
Leestijd: 2 minuten

Verrassing! AirPort Express tóch voorzien van AirPlay 2

De AirPort Express wordt officieel niet meer door Apple verkocht, maar de kleine router is niet vergeten. Apple heeft vandaag een belangrijke software-update uitgebracht. Versie 7.8 van de router-firmware brengt AirPlay 2. De AirPort Express heeft aan audio-uitgang waar je een speaker op aan kunt sluiten.

Dit komt als een grote verrassing, want Apple heeft de productie en ontwikkeling van de AirPort al een tijdje geleden gestaakt. Toen werd gezegd dat er nog wel software-updates zouden komen, maar de verwachting was dat dit vooral bugfixes en beveiligingsupdates zouden zijn. Niets blijkt minder waar.

AirPort Express met AirPlay 2 in Woning-app

Na het installeren van de software-update verschijnt de AirPort Express niet alleen als AirPlay 2-apparaat, maar kun je de router ook vinden in de Woning-app. De kleine router is dan onderdeel van je HomeKit-netwerk en wordt daar als speaker getoond. Je kunt ‘m in iedere kamer plaatsen en vervolgens vanuit het AirPlay-menu benaderen als gewone speaker. De router heeft een analoge en digitale uitgang en werkt met een mini-jack-plug.

Klik/tap voor groter.

Deze uitbreiding maakt de AirPort Express niet alleen een betere router, maar ook interessant voor iedereen die een ‘ouderwetse’ speakers wil voorzien van AirPlay 2. Google heeft de Chromecast Audio die je aan bestaande speakers kunt koppelen. In het Apple-ecosysteem is echter geen klein apparaatje dat van iedere speaker een AirPlay 2-speaker kan maken. Een mooie kans voor Apple of een andere fabrikant om een oplossing op de markt te brengen.

AirPlay 2 is beschikbaar sinds iOS 11.4

Om AirPlay 2 te gebruiken, heb je een iOS-apparaat met minimaal iOS 11.4 en compatibele speakers of apparaten nodig. Naast de AirPort Express is ook de Apple TV met tvOS 11.4 als AirPlay 2-ontvangen te gebruiken. Ook Apple’s eigen HomePod heeft ondersteuning voor de nieuwe standaard voor draadloze audio. Andere fabrikanten zoals Sonos zijn bezig met de uitrol. (Zie ook → AirPlay 2: alles over Apple’s nieuwe standaard voor audio)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verrassing! AirPort Express tóch voorzien van AirPlay 2
Sluiten