Raymon Mens
Raymon Mens Apps 8 augustus 2018

Adobe Premiere Pro eindelijk voor Mac geoptimaliseerd

Software van Adobe werkt zowel op Mac als PC. Die werking op macOS en Windows is een groot voordeel, want je kunt vrij van besturingssysteem wisselen. Het brengt ook een nadeel met zich mee, want de software is voor geen enkel platform écht geoptimaliseerd. Premiere Pro lijkt echter de eerste uitzondering op die regel te worden.

De video-editor van Adobe ondersteunt sinds kort hardwarematige rendering van H.264- en HEVC-video. Het zit om precies te zijn in versie 12.1.2. De GPU van de Mac wordt dus gebruikt voor het renderen en exporteren van video. Iets dat Final Cut Pro X al veel langer doet, maar Adobe was er nog niet aan toegekomen. Adobe zegt dat voor hardwarematige video-rendering minimaal macOS 10.13 High Sierra nodig is.

Snelheidswinst op iMac Pro en MacBook Pro

De hardwarematige rendering moet een aanzienlijke snelheidswinst opleveren voor gebruikers van een MacBook Pro en iMac Pro. Dat moet niet alleen tijdens het exporteren van video merkbaar zijn, maar ook tijdens het werken op de timeline. Je kunt nu meer lagen met 4K-video tegelijk gebruiken zonder haperende video of onderbrekingen in het geluid.

Klik/tap voor groter

Maar hoeveel sneller is het dan? Het exporteren van een 4K-video van twee minuten, afkomstig van een Sony A7III-camera, naar h.264 levert de volgende resultaten op een MacBook Pro 2018 (i9) op:

  • Voor update Premiere Pro: 6 minuten en 39 seconden
  • Na update Premiere Pro: 2 minuten en 42 seconden
  • Zelfde video in Final Cut Pro X: 1 minuut en 18 seconden

Zoals je ziet, helpt het een boel, maar Apple’s eigen Final Cut blijft aanzienlijk sneller. Als je echter graag met Adobe-producten werkt, is je workflow vandaag een stukje sneller geworden. Na een lange tijd van stilstand, lijkt Adobe sowieso weer met allerlei optimalisaties en nieuwe platforms bezig. Zo wordt er ook gewerkt aan een Photoshop-versie voor de iPad. (Zie → Volledige versie Photoshop komt in 2019 naar iPad)

Reageer op artikel:
Adobe Premiere Pro eindelijk voor Mac geoptimaliseerd
Sluiten