Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 20 augustus 2018

5 innovaties die je iPhone-accu drastisch moeten verbeteren

Iedereen wil een batterij in zijn iPhone die minimaal een week meegaat, maar dat is nog lang geen realiteit. Toch zitten onderzoekers niet stil en wordt er volop met nieuwe technieken en materialen geëxperimenteerd die ervoor moeten zorgen dat je straks nog maar eens per week op moet laden.

Neem ‘straks’ overigens niet te letterlijk. Deze technieken bevinden zich in nog in zeer experimentele fase, maar zijn wél veelbelovend. Dit zijn de vijf meest interessante accu-innovaties. Van compleet nieuwe, andere batterijen tot supersnel opladen.

1) Batterij met gouden nanodraden

Op de Irvine Universiteit van Californië is men al heel ver met de ontwikkeling van een batterij, gebaseerd op nanodraden. Deze batterij is bestand tegen veelvuldig opladen en zal dus niet steeds minder presteren bij de toename van het aantal laadcycli, zoals nu het geval is.

Nanodraden zijn duizend keer dunner dan een menselijke haar en beloven een mooie toekomst. Er zijn echter ook problemen bij de ontwikkeling. Omdat de draden erg dun zijn, gaan ze vaak kapot. Door dunne draden in een elektrolyt-gel te gebruiken, is dit grotendeels opgelost. Bij tests werd dit type batterij binnen drie maanden meer dan 200.000 keer opgeladen. Er bleek totaal geen degradatie op te treden.

gouden nanodraden
Kan een batterij met gouden nanodraden de doorbraak worden? (klik/tap voor groter)

2) Batterij met micro-supercondensatoren

Geleerden op de Rice Universiteit hebben een doorbraak bereikt op het gebied van miniatuur supercondensatoren. Op dit moment zijn ze nog enorm duur om te maken, maar door het gebruik van lasers kan dat snel veranderen. Lasers kunnen in theorie een elektrodepatroon in een vel plastic branden, waardoor de productiekosten enorm omlaag gaan. Het resultaat is een batterij die 50 keer sneller kan opladen als een traditionele lithium-ion-accu. Daarnaast kan deze accu zijn stroom heel geleidelijk afstaan. Bijkomend voordeel is dat ze ook nog eens bijna onbreekbaar zijn. In tests bleken de batterijen, zelfs na 10.000 keer gebogen te zijn, nog steeds te werken.

microcondensator
Door gebruik te maken van lasers kunnen deze batterijen een stuk goedkoper worden (klik/tap voor groter)

3) Schuimbatterij

Het bedrijf Prieto bouwt zijn accu in 3D met een koper-schuim substraat. Door het ontbreken van een licht ontvlambaar materiaal, zijn de batterijen veel veiliger. Daarnaast hebben ze ook een langere levensduur, laden sneller op, hebben een vijf maal zo grote dichtheid dan traditionele lithium-ion-batterijen en zijn ook nog eens kleiner. Verder zijn ze een stuk goedkoper te fabriceren.

Prieto richt zich in eerste instantie op kleine batterijen, voor smartphones en wearables. Daarna gaat men kijken of de techniek ook potentie heeft voor accu’s in elektrische auto’s.

4) Vouwbare batterij

Deze batterij lijkt op papier, maar is veel sterker. De Jenax J Flex batterij is in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in buigbare gadgets. Hij kan geïntegreerd worden in kleding en wearables. De batterij is al gemaakt en zelfs op veiligheid getest. Hij kan zeker 200.000 keer gevouwen worden zonder prestatieverlies. Helaas gaat de accu niet veel langer meer dan de huidige batterijen.

J-Flex batterij
De Jenax J Flex batterij kan buigen en vouwen (klik/tap voor groter)

5) Dual carbon batterij

Het bedrijf Power Japan Plus heeft een geheel nieuw type batterij aangekondigd, genaamd Ryden Dual Carbon. Deze batterij laadt niet alleen veel sneller op en kan meer energie opslaan dan een li-ion-versie, dit type kan ook nog eens in dezelfde fabriek met dezelfde productielijnen als het huidige type batterijen gemaakt worden.

Deze batterij gebruikt koolstofmaterialen en kan 20 keer zo snel opgeladen worden als een li-ion accu. Ook is dit type duurzamer. 3000 oplaadcycli zijn geen enkel probleem. Bijkomend voordeel is dat dit type zeer milieuvriendelijk is en de kans op brand of explosie tot een minimum is gereduceerd. Dit is een van de grootste kanshebbers om over een aantal jaar in je iPhone te zitten.

Dual carbon batterij
De Dual Carbon batterij is duurzamer en sneller op te laden (klik/tap voor groter)

Nieuwe technieken of oude batterijen verbeteren?

Ook zijn er nog zeer specialistische oplossingen die we niet uitvoerig zullen omschrijven, zoals rekbare batterijen die opgeladen worden door lichaamszweet en in kleding kunnen worden verwerkt. Ideaal voor mensen die tijdens het sporten naar muziek willen luisteren.

Andere bedrijven zetten niet in op nieuwe materialen, maar proberen de conventionele li-ion batterij weer sneller op laten laden en voeren de capaciteit op. Zo zegt Samsung een grafeen-batterij te hebben die 45 procent meer capaciteit heeft en maar 12 minuten nodig heeft om op te laden. Een andere techniek is het continue monitoren van de batterijtemperatuur, waardoor deze tot vijf keer sneller kan worden opgeladen. Er wordt zowel op oude als nieuwe technieken ingezet.

Toekomstmuziek: voorlopig niet in je iPhone

Verwacht niet dat een van deze revolutionaire batterijen volgend jaar in je iPhone zit. Hoewel sommige ideeen in een lab goed werken, is het opschalen naar massaproductie hele andere koek. (Zie ook → Waarom de accu van je iPhone voorlopig niet beter wordt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 innovaties die je iPhone-accu drastisch moeten verbeteren
Sluiten