Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 augustus 2018

‘Augmented Reality-bril Apple al over twee jaar op de markt’

Wie de laatste tijd apps die met ARKit werken op zijn iPhone of iPad heeft geprobeerd, zal kunnen beamen: deze techniek schreeuwt om een bril. Apple’s Augmented Reality is indrukwekkend, maar door het scherm van een iOS-apparaat kijken doet afbreuk aan de ervaring. Gelukkig komt daar naar verluidt al over twee jaar verandering in. Apple zou zijn AR-bril in 2020 op de markt willen brengen.

Dat claimt de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo. Hij heeft van zijn bronnen gehoord dat Apple momenteel een race tegen de klok voert om in 2020 een AR-bril uit te brengen. Helaas zijn verdere details nog erg schaars. Eerder zei Bloomberg-reporter Mark Gurman ook al dat Apple op 2020 mikt voor zijn bril.

Apple is niet de eerste, wel de beste

Zoals met de iPhone, zou Apple bewust niet de eerste willen zijn. Het bedrijf uit Cupertino wil de markt voor Augmented Reality opnieuw definiëren met een bril die niet alleen voor de early adopters of gamers is, maar voor iedereen nuttig kan zijn. Momenteel is het een prille markt met Microsoft die het voortouw neemt met de Hololens.

Ook de start-up Magic Leap lanceerde onlangs een Augmented Reality-bril op kleine schaal. De “Magic Leap One Creator Edition” kost $ 2295 en dat laat zien dat de technologie nog lang niet voor iedereen toegankelijk is. Bovendien vereist deze bril een kleine computer (past in je broekzak) die met draden aangesloten is op de bril. Dit zijn waarschijnlijk zaken die Apple beter wil doen. De iPhone zou bijvoorbeeld als krachtige computer bij de bril kunnen dienen en de verbinding zou draadloos kunnen worden.

De Magic Leap One Creator Edition – Klik/tap voor groter.

Apple-CEO Tim Cook hintte in een interview onlangs nog naar Apple’s plannen met Augmented Reality, waarbij een laag over de echte wereld wordt gelegd. Hij ziet weinig in Virtual Reality, dat je afsluit en in een compleet andere wereld plaatst. Cook denkt dat AR-brillen die binnenkort op de markt komen geen goede ervaring bieden. Hij wacht liever wat langer. “Het maakt me niets uit of we de eerste zijn. We willen gewoon de beste ervaring bieden”, aldus de Apple-CEO. Eerder kocht Apple nog een veelbelovende start-up die de een mix van augmented en virtual reality wil maken.

Ervaar Augmented Reality eerst op je iPhone

Voorlopig kun je Augmented Reality het best via een iPhone of iPad ervaren. De iPhone 6s of nieuwer (dus ook de iPhone SE) en iPad 5e generatie en iPad Pro hebben ondersteuning voor ARKit. De bekendste AR-app is die van IKEA, je plaatst er virtuele meubels direct mee op schaal in je woonkamer. Toch zijn er ook talloze andere apps om te proberen. Wij hebben een lijstje met de leukste (Zie → ARKit en iOS 11: ervaar Augmented Reality met deze 5 apps)

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
‘Augmented Reality-bril Apple al over twee jaar op de markt’
Sluiten