Huub Everstijn
Huub Everstijn Diensten 16 juli 2018
Leestijd: 2 minuten

YouTube Music nog dit jaar in Nederland en België

Naast Apple Music, Spotify en Google Play Music kunnen muziekliefhebbers nog voor het eind van 2018 kiezen voor een vierde streamingdienst: YouTube Music. Dat vertelde YouTube-topman Robert Kync in een interview met het AD tijdens een kort verblijf in onze hoofdstad.

Een exacte datum werd niet genoemd maar men is van plan om de dienst ‘zo snel mogelijk’ uit te rollen. Net als Spotify heeft de nieuwe muziekdienst van Google een gratis en betaalde variant. Google zet zijn machine learning in om YouTube Music een aantal unieke functies te geven.

YouTube Music heeft unieke zoekfunctie

De nieuwe dienst van YouTube bevat naast miljoenen nummers en afspeellijsten ook remixen, muziekvideo’s, covers en liveopnamen. Zoals gezegd is er de keuze tussen een gratis versie met advertenties of een maandelijks abonnement. De gratis variant kan geen muziek op de achtergrond afspelen, zoals Spotify wel kan. De betaalde versie kan dit natuurlijk wel. YouTube Music Premium, zoals de betaalde versie gaat heten, heeft nog meer extra’s. Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om alleen de audio van muziekvideo’s af te spelen. Uiteraard zullen er in de Premium-versie geen advertenties getoond worden.

Een andere leuke en unieke functie is dat je niet alleen op titel, artiest of album kunt zoeken, maar ook een nummer kan beschrijven. De app geeft ook dan relevante resultaten. Denk aan “dat hipsternummer met fluitjes” voor Young Folks van Peter Bjorn en John. Google laat hier duidelijk zijn machine learning-spierballen zien. Hoe goed het echt werkt, kunnen we dus dit jaar nog ontdekken.

Prijs

YouTube Music Premium gaat € 9,99 per maand kosten. Of er ook een familie-abonnement komt is nog niet bekend. Wel kun je YouTube Music straks combineren met YouTube Premium. Dan kost de dienst € 11,99 per maand en krijg je naast alle muziek ook geen advertenties op YouTube-video’s en toegang tot originele series van YouTube Creators. Het meest belangrijke is echter misschien wel het offline opslaan van video’s. Ideaal voor iedereen met een kleine databundel of een dagelijkse reis waar stukken met slecht bereik zijn.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
YouTube Music nog dit jaar in Nederland en België
Sluiten