Raymon Mens
Raymon Mens App Store 26 juli 2018

WhatsApp werkt aan nieuwe anti-spamfunctie

Na Facebook is WhatsApp nu ook volop bezig met het op alle fronten bestrijden van spam en fake news. De populaire chat-app legde het doorsturen van berichten de afgelopen dagen al aan banden. Nu is het tijd voor het grove geschut. Een nieuwe functie gaat verdachte links detecteren en labelen.

Voordat een gebruiker op een door WhatsApp als verdacht aangemerkte link klikt, volgt ook nog een waarschuwing. De functie wordt momenteel getest, maar wanneer de uitrol start is nog niet bekend.

Spam en verdachte links labelen

De functie is gericht op het favoriete trucje van spammers en phishers: links sturen die legitieme URL’s nabootsen. Ze gebruiken speciale tekens en schrift uit andere talen om links te maken die echt lijken, maar dat niet zijn. In onderstaand voorbeeld staat op het eerste gezicht een link naar WhatsApp.com, maar let op de punt onder de W. In dat soort gevallen zal er een rode waarschuwing bij de link verschijnen.

Klik/tap voor groter.

Facebook, eigenaar van WhatsApp, benadrukt dat deze functie niet ten koste gaat van je privacy. De controle van links vindt volledig plaats op je apparaat zelf. De functie werkt bovendien in alle talen en heeft geen invloed op de versleuteling van chats. Hoe ver de controle van links gaat, is niet duidelijk. WhatsApp markeert nu alleen spam en phishing, maar zou de functie ook in kunnen zetten om fake news te blokkeren. Dat zou echter wel de vraag oproepen wie moet beoordelen wat echt en nep is. Dat heeft Facebook ook nog niet perfect in de vingers.

Meer maatregelen WhatsApp

WhatsApp zet de laatste tijd volop in op het bestrijden van desinformatie. Nu de populariteit van de chat-app is geëxplodeerd, gaat er namelijk ook steeds meer mis. Zo leidde een bericht over een kinderlokker dat in India massaal werd doorgestuurd tot een lynchpartij. Het bleek echter om de verkeerde persoon te gaan. Het bericht ging als een lopend vuurtje rond en daarom zijn doorgestuurde berichten tegenwoordige gelabeld en beperkt (Zie → WhatsApp legt doorstuurfunctie verder aan banden)

Reageer op artikel:
WhatsApp werkt aan nieuwe anti-spamfunctie
Sluiten