Raymon Mens
Raymon Mens App Store 11 juli 2018

WhatsApp heeft nieuw wapen tegen fake news: labels

WhatsApp wordt vaak gebruikt om fake news te verspreiden en wil daar wat aan doen. Het dochterbedrijf van Facebook heeft vandaag zijn eerste wapen tegen desinformatie geïntroduceerd: labels voor doorgestuurde berichten.

Het idee is dat nep-informatie vaak als een lopend vuurtje rondgaat door de doorstuur-functie van de chat-app. Het label “doorgestuurd” moet voor de nodige extra context zorgen. Persoonlijke berichten van vrienden worden vaak serieuzer genomen dan doorgestuurde boodschappen van iemand anders. Door het label is dat verschil nu duidelijk.

Van WhatsApp-bericht tot lynchpartij in India

WhatsApp zei vorige week al aan deze functie te werken. De chat-app lag onder vuur van de Indiase overheid nadat meerdere personen gelyncht waren omdat valse geruchten over bijvoorbeeld kinderlokkers waren verspreid via de chatdienst. Het Indiase ministerie van Elektronica en IT riep WhatsApp op om maatregelen te nemen. De labels zijn niet de enige maatregel, de chatdienst kocht vorige week ook al paginagrote advertenties in kranten. Daarin werd gewaarschuwd dat berichten die je boos maken vaak niet op waarheid berusten.

Klik/tap voor groter.

Het label lost het probleem natuurlijk niet helemaal op. Zo verschijnt de melding niet als een bericht handmatig wordt gekopieerd en geplakt. Hoe dan ook, het is een beginnetje. In Nederland speelt dit probleem veel minder omdat we goed bereikbare en betrouwbare nieuwsmedia hebben. In veel opkomende landen is dat niet het geval en is WhatsApp vaak een soort nieuwsdienst met gebruikers die elkaar op de hoogte houden. Waar Nederlanders wel eens last van hebben zijn WhatsApp-ergernissen. Aan een aantal van die irritaties kun je met een paar kleine instellingen iets doen. Wij hebben de 5 grootste ergernissen én oplossingen onlangs op een rij gezet. (Zie → De 5 grootste WhatsApp-ergernissen, met oplossingen)

Reageer op artikel:
WhatsApp heeft nieuw wapen tegen fake news: labels
Sluiten