WhatsApp legt doorstuurfunctie verder aan banden

Door: Raymon Mens - 0 reacties
WhatsApp op smartphone illustratie 16x9

WhatsApp gaat de mogelijkheid om berichten door te sturen verder aan banden leggen. Gebruikers kunnen berichten nu nog maar naar maximaal 20 contactpersonen of groepen doorsturen. Voorheen konden berichten naar maximaal 250 chats doorgestuurd worden.

De populaire chat-app doet dit omdat fake news dankzij massaal doorgestuurde berichten vaak als een lopend vuurtje rond gaat. In India leidde dat onlangs tot lynchpartijen, omdat berichten die opriepen tot het opsporen van een pedofiel werden doorgestuurd.

Beperkingen doorstuurfunctie

In India zijn de beperkingen nog strenger. Daar mag een bericht naar maximaal vijf chats doorgestuurd worden én is het icoon om snel een foto of video door te sturen verborgen. Volgens WhatsApp worden er in India meer berichten doorgestuurd dan in ieder ander land.

WhatsApp paste de doorstuurfunctie al eerder aan. Zo werden doorgestuurde berichten onlangs voorzien van een label. Op die manier kunnen gebruikers zien dat een bericht niet van een contact persoonlijk afkomstig is. De chat-app hoopt zo dat gebruikers beter nadenken over de inhoud van een bericht.

WhatsApp doorstuur labeling
Klik/tap voor groter.

Facebook – eigenaar van WhatsApp – staat onder grote druk om iets te doen tegen desinformatie en berichten die oproepen tot geweld. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg gaat dit soort posts op Facebook en Instagram verwijderen, maar omdat WhatsApp volledig versleuteld is, kan dat in de populaire chat-app niet. Wij hopen dat het bij functionele beperkingen blijft en dat de goede encryptie van WhatsApp niet langzaam uitgeschakeld wordt in de strijd tegen fake news.

Reacties

0 reacties