De 5 grootste WhatsApp-ergernissen, met oplossingen

Door: Raymon Mens - 15 reacties
WhatsApp vinger 16x9

Bijna iedereen gebruikt WhatsApp, maar niet iedereen weet zich ook te gedragen. Tegen mensen die een zin als tien losse berichten versturen, kun je niets doen. Ook als je een spraakbericht van twee minuten krijgt, is dat ergerlijk, maar er is geen truc om het op te lossen.

Gelukkig zijn er ook genoeg ergernissen die je wél met een aantal instellingen kunt oplossen. Hier zijn onze vijf grootste irritaties, natuurlijk met oplossing.

1) Foto’s en video’s vervuilen je filmrol

Staat je fotobibliotheek ook altijd vol met ‘leuke’ foto’s en plaatjes die je via WhatsApp krijgt? Je kunt het natuurlijk handmatig blijven opruimen, maar makkelijker is om het automatisch opslaan van foto’s en video’s uit te schakelen. Dat doe je als volgt:

 • Open WhatsApp en tap op het Instellingen icoon (tandwieltje) rechts onderaan.
 • Tap in het menu op Chats.
 • Zet het schuifje achter Voeg toe aan filmrol naar links, zodat het grijs wordt.
WhatsApp foto's opslaan nee
Klik/tap voor groter.

Wil je toch een mooie foto of grappig plaatje dat je ontvangt opslaan? Geen probleem, dit kan altijd handmatig door op de foto te tikken, het deel-icoon aan te tikken en te kiezen voor Bewaar.

2) Te drukke groepsgesprekken

Ben je beheerder van een groep, maar kom je niet meer toe aan het lezen van alle berichten in de groep? Vraag je dan eens af wat het doel van de groep is. Waarschijnlijk is dat snel mededelingen kunnen doen aan een groot aantal mensen. Als iedereen daar doorheen zit te babbelen, veroorzaakt dat een boel ergernis. Je kunt dit voorkomen door in te stellen dat alleen beheerders berichten in een groep mogen sturen. Zo kun je toch iedereen op de hoogte houden, maar voorkom je eindeloos geklets.

 • Open WhatsApp en tap op de groep die je aan wil aanpassen en dan op de naam van de groep bovenaan.
 • Tap op Groepsinstellingen.
 • Zet bij Berichten versturen de optie op Alleen beheerders.
WhatsApp alleen beheerders berichten
Klik/tap voor groter.

3) WhatsApp heeft geen iPad-app

WhatsApp werkt prima op smartphones, maar niet op tablets. Heb je een iPad en wil je comfortabel kunnen typen op het grote toetsenbord? Dan is er een eenvoudige truc die je toch laat chatten via de iPad. Je hoeft hiervoor geen apps te downloaden, het werkt direct in Safari.

WhatsApp iPad
Klik/tap voor groter.

4) Nieuwsgierige aagjes lezen mee

Niemand, behalve de ontvanger, hoef te weten wat jij op WhatsApp zegt. Toch kunnen nieuwsgierige aagjes in een onbewaakt moment aan de hand van je notificaties een boel zien. Op een iPhone reken je hier als volgt mee af:

 • Open de Instelingen-app van je iPhone.
 • Ga in het menu naar Berichtgeving.
 • Scroll naar onder tot je WhatsApp in de lijst ziet en tap op WhatsApp.
 • Zet Toon voorvertoning op indien ontgrendeld of nooit

Het verschil tussen de laatste twee opties is dat je bij indien ontgrendeld de inhoud van notificaties alleen te zien krijgt als je iPhone ontgrendeld is. Bij nooit komt er alleen te staan dat je een bericht hebt en van wie, maar de inhoud van het bericht is alleen in WhatsApp te lezen. Wij adviseren de eerstgenoemde optie, zeker als je een iPhone met Touch ID of Face ID hebt.

WhatsApp voorvertoning
Klik/tap voor groter.

5) WhatsApp slurpt data

Gebruikers met een kleine databundel, merken nog wel eens op dat WhatsApp veel data slurpt. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel foto’s en video’s je zelf verstuurt, maar er is nog een functie die veel data slurpt. Vooral als je in veel groepen zit waar actief foto’s en video’s verstuurd worden, kan het datagebruik hard oplopen. Misschien zie je de helft van die foto’s en video’s niet, maar ze worden wel automatisch gedownload. Als je een krappe databundel hebt, kun je het automatisch downloaden van media uitschakelen. Doe dit als volgt:

 • Open WhatsApp en tap op het Instellingen icoon (tandwieltje) rechts onderaan.
 • Tap in het menu op Data- en opslaggebruik.
 • Zet het automatisch downloaden van audio, video en documenten op alleen Wifi.

Eventueel kun je hier ook nog ‘Beperk datagebruik’ aanzetten. WhatsApp neemt dan een aantal extra maatregelen om het datagebruik te beperken.

Jouw ergernis en oplossing…

Heb je zelf een WhatsApp-ergernis en slimme oplossing? Laat het weten in de reacties.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Sjeffers

  Je kunt groepen niet permanent in het archief houden. Ze worden weer zichtbaar wanneer je een nieuw bericht krijgt.

 • Profielfoto
  Kippewit

  Voor mijn enige ergernis is geen oplossing: van groepen die ik op “stil” zet, wil ik eigenlijk ook geen rode notificatiebol bij het app icoon.

 • Profielfoto
  reneo

  Mijn grootste ergernis is whatsapp. De oplossing? Verwijderd van m’n iPhone. Men kan mij nu nog bereiken middels: sms, iMessage, Line, Signal, Facebook messenger, instagram en zelfs bellen en e-mailen.

 • Profielfoto
  Pasav

  Mijn grootste ergernis dat je geen whitelist hebt, dus alleen mensen die je wil dat ze kunnen whatsappen en niet iedereen die je 06 heeft ..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  reneo op 5 juli 2018 15:42
  Mijn grootste ergernis is whatsapp. De oplossing? Verwijderd van m’n iPhone. Men kan mij nu nog bereiken middels: sms, iMessage, Line, Signal, Facebook messenger, instagram en zelfs bellen en e-mailen.

  Dat begrijp ik echt niet. SMS gebruikt echt niemand meer en iMessage is alleen voor arrogante eikels die denken dat heel de wereld een iPhone heeft. Line en Signal heb ik nog nooit van gehoord (en volgens mij 95% van de wereldbevolking ook niet) en Facebook Messenger is van die grote boze wolf die al je privacy steelt. Instagram is voor mensen die niet kunnen schrijven maar alleen foto’s van hun borsthaar rondzenden en bellen is veel te “into your face” en antiek. E-mailen doe je op je computer.

  Waarom zou je Whatsapp verwijderen? Het is snel, handig, multi-platform en je kunt mensen blokkeren, irritante berichten op “Stil” zetten, etc, dus bijna alles is naar je eigen smaak in te richten.

   

 • Profielfoto
  bitrip

  Ook bloed irritant is dat iedereen je zomaar kan toevoegen aan een groups-app zonder toestemming.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Helemaal eens met @reneo en wat een onzin @Cenobyte!
  Sms en/of iMessage wordt juist weer veel meer gebruikt door arrogante eikels zoals ik.
  Nadat ze WhatsApp eraf hebben gegooid.
  Zielige figuren zoals jij @Cenobyte zijn te gierig omdat ze bang zijn te moeten betalen voor een SMS.

  Ik gebruik nu al een maand of 3 geen WhatsApp en de bagger die je van de mensen om je heen krijgt te horen slaat echt nergens op!
  Ze kunnen me een sms of iMessage sturen, me bellen of e-mailen and thats it!

 • Profielfoto
  Antaeus

  En @Cenobyte onder welke steen heb jij gelegen als je nog nooit van Signal gehoord hebt???
  Oh wacht even, je was druk met WhatsApp en je groepen…

 • Profielfoto
  Antaeus

  WhatsApp is een app die je MOET hebben anders mis je van alles en iedereen heeft het toch, dus wel zo gemakkelijk!
  NOT!
  Het is een app die verslaafd maakt omdat we bang zijn iets te missen…

 • Profielfoto
  Antaeus

  Je gooit iets op de groepsapp dan hoef je namelijk niet one on one met iemand, want ja wat moet je dan zeggen, hè?

 • Profielfoto
  SvS

  Pfff @reneo WhatsApp verwijderen, maar wel gebruik maken van Line, Instagram en Facebook Messenger. Rara… iets klopt hier niet…?;-)
  FB is erger dan WhatsApp.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  bitrip op 5 juli 2018 17:07
  Ook bloed irritant is dat iedereen je zomaar kan toevoegen aan een groups-app zonder toestemming.

  Bam, inderdaad te bezopen voor woorden. Ja, je kunt er weer uit maar inmiddels heeft dan wel een malloot je nummer inzichtelijk gemaakt voor iedereen in de groep

 • Profielfoto
  Moos

  Ik heb geen FB, WhatsApp of alles wat me teveel tijd kost voor de interesse die ik ervoor heb dus ik weet er niet veel van. (ik kan nog mensen tegenkomen die me eens iets nieuws kunnen vertellen over henzelf)
  Maar is WhatsApp niet gewoon van FB? Dus wat is het verschil tussen de grote boze wolf van Cenobyte en WhatsApp?

 • Profielfoto
  MrJvG

  Ik wil gesprekken kunnen groeperen in een map of iets dergelijks.
  Ik heb veel groepen dat over 1 bepaald onderwerp gaat, zal erg fijn zijn om dat in 1 map te kunnen plaatsen. Ook handig om onderscheid te maken in privé en werk gesprekken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Grootste ergernis? Stap niet over van Android naar iOS of andersom. Want van een goed algemeen backup-systeem heeft de firma nog nooit gehoord.

  Nu zal het mij worst wezen dat berichten verdwijnen, maar als je berichten hebt met essentiële informatie (zoals bijv. voor je werk), is het wel fijn als ze gewoon weer standaard terugkeren op je nieuwe telefoon (met ander OS).