Weekend poll: hoe regel jij je iOS back-ups?

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Tijdens het zwemmen, op het strand of tijdens een vakantie. Een ongelukje met je iPhone of iPad zit in een klein hoekje. Gelukkig heb je een back-up, toch? Apple biedt als standaard iCloud back-ups aan en dat is handig. Er zijn echter ook andere mogelijkheden. Zo heeft een iTunes back-up als voordat dat het je geen ruimte in de cloud kost en je bestanden versleuteld op je eigen Mac of PC staan.

Hoe is jouw back-up-strategie? Stem in onze weekend poll! Het waarom is uiteraard welkom in de reacties.

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Zet die even uit om te stemmen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Waarom zou je hem op iTunes een back-up maken als je al één op iCloud hebt staan?🧐

 • Profielfoto
  Romper

  Omdat je dan misschien in opslag capaciteit moet voorzien: zeg kopen p/mnd
  Kansloos

 • Profielfoto
  Dapaool

  Mijn mobiel maakt regelmatig backups met iCloud. Foto’s worden direct geüpload naar mijn iCloud, en mijn iMac thuis download de originele weer naar Foto’s. Regelmatig maak ik dan weer Backups met de Airport Time Capsule.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Het enige wat voor mij echt belangrijk is zijn m’n foto’s. Aangezien die standaard worden opgeslagen in de iCloud Fotobibliotheek zijn toestel backups voor mij niet echt interessant. De meeste apps maken hun eigen backup in iCloud zelf, dus mocht ik een nieuw toestel hebben of moeten herstellen vanuit een herinstallatie dan configureer ik het toestel altijd zonder backup.

 • Profielfoto
  reneo

  Tegenwoordig zit alles zo’n beetje in de cloud. Dus een backup maken is niet echt heel erg nodig meer…

 • Profielfoto
  Gitte65

  Via iTunes, zo hoef ik geen betaald iCloud abonnement aan te schaffen ;-).

 • Profielfoto
  Night

  Via iTunes mét wachtwoord. Dat is de meest complete backup. Als er iets misgaat, heb ik zó alles terug zonder dat ik opnieuw zaken zoals wachtwoorden opnieuw hoef in te stellen. Het enige wat overblijft zijn de apps, maar ja, linksom of rechtsom, die worden toch automatisch opnieuw gedownload.

 • Profielfoto
  Bas

  Best of both worlds! Cloudcarrier tip:

  Via iTunes kun je een “encrypted” backup maken. hierin zitten ook app wachtwoorden opgeslagen. Dit is handig, want bij het overzetten op een nieuwe iPhone hoef je zo niet voor elke App opnieuw in te loggen.

  Voor dagelijks gebruik is het vooral belangrijk dat je een actuele backup hebt van je data. Hiervoor kun je dan ook het beste iCloud backup gebruiken, zo hoef je er niet over na te denken dat je een nieuwe backup moet maken. Als je iPhone wordt gestolen of kapot gaat dan ben je geen data kwijt. En je apps opnieuw inloggen, tja.. maar hoevaak komt dat nou echt voor?

  Nieuwe iPhone? Maak een encrypted iTunes backup van je oude iPhone en zet deze terug op je nieuwe iPhone. Dit is nog steeds de snelste backup en restore oplossing maar vereist wat handmatige handelingen;)

 • Profielfoto
  tinus_omt

  De iCloud backup bevat minder dan een iTunes backup. Bovendien zit de iTunes backup tegenwoordig in de Time Machine backup dus als je om een of andere reden een andere dan de laatste backup terug wil zetten kan dat.

  Ook prettig om te weten dat Apple niet een van hun kleine vergissinkjes kan maken en per ongeluk hunzelf of iemand anders toegang kan geven tot je gegevens.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Overigens is het ook wel prettig dat je als iemand je Apple account hackt en je telefoon leeggooit en je backup en andere gegevens verwijdert, nog een backup hebt waarvoor je niet bij Apple support op je knieën hoeft.

 • Profielfoto
  xaddict

  Je zult toch iCloud mail gebruiken… dan moet je dus 5GB gebruiken voor je mail (én bijlagen), je backup én je foto’s (mocht je dat aan hebben gezet). Volgens mij is alleen al de backup meer dan 5GB.

 • Profielfoto
  gipsman

  Zoals hierboven meermaals gezegd: iTunes backup is sneller en vollediger dan iCloud backup. Ik gebruik dus iTunes backup en bijkomend de iCloud backup voor noodgevallen. Maar… mijn 256GB macbookair is niet meer geschikt om zowel de iPad 12.9 256GB + iPad mini 128GB + iPhone 128GB te backuppen. Spaarvarken moet dus open…voor een macbook met heel veel opslag ofwel voor nog meer iCloud en iTunes afvoeren.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Foto’s worden op de NAS opgeslagen net als mijn contacten.
  Mocht e.e.a fout gaan, dan wordt het een schone installatie van IOS.

  Nadat eerder epub’s en foto’s uit de cloud verdwenen bij Apple, ben ik voorgoed genezen van deze vorm van backup, die maak en beheer ik voortaan zelf wel.

 • Profielfoto
  tuuur

  ICloud backup is zowieso goed en dan de foto’s ook op Google foto’s, Dropbox en Stack 😁
  Stack is een Nederlands bedrijf en gaf gratis 1TB opslag bij de introductie weg 👍🏼

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik verbaas me hoeveel mensen hier toch nog zweren bij een backup via iTunes. Dat terwijl iCloud, zeker met twee-factor authenticatie, een zeer solide “default” is geworden. Gaat nog wat geven als Apple de lightning port gaat droppen en de iPhone gewoon géén poorten meer heeft 😅

 • Profielfoto
  henq

  Q-collective op 22 juli 2018 03:28
  Ik verbaas me hoeveel mensen hier toch nog zweren bij een backup via iTunes. Dat terwijl iCloud, zeker met twee-factor authenticatie, een zeer solide “default” is geworden. …

  Wat ik uit sommige reacties begrijp is een iTunes reacties nog steeds ‘vollediger’, met name dat ook wachtoorden van apps bij iTunes mee gaan in de back up. Maar misschien is dit een achterhaalde notie en neemt de iCloud backup ook wachtwoorden mee?

   

   

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Ik verbaas me hoeveel mensen hier toch nog zweren bij een backup via iCloud. Dat terwijl iTunes, zelfs zonder twee-factor authenticatie, een zeer solide “default” is. En je hoeft er niet per maand voor te betalen.

 • Profielfoto
  Vilscon

  vuurvreter op 21 juli 2018 17:41
  Foto’s worden op de NAS opgeslagen net als mijn contacten.
  Mocht e.e.a fout gaan, dan wordt het een schone installatie van IOS.

  Nadat eerder epub’s en foto’s uit de cloud verdwenen bij Apple, ben ik voorgoed genezen van deze vorm van backup, die maak en beheer ik voortaan zelf wel.

  Welke NAS en welke software gebruik je hiervoor?

 • Profielfoto
  Vilscon

  tinus_omt op 22 juli 2018 22:29
  Ik verbaas me hoeveel mensen hier toch nog zweren bij een backup via iCloud. Dat terwijl iTunes, zelfs zonder twee-factor authenticatie, een zeer solide “default” is. En je hoeft er niet per maand voor te betalen.

  Nee, maar wel je telefoon op de pc aan te sluiten. Nog nooit gedaan voor een Backup en zal ik nooit doen ook. Voor €3 per maand staan al mijn foto’s en backups in de cloud. Geen gedoe met iTunes of eraan hoeven te denken is mij zeker wel drie euro per maand waard.

 • Profielfoto
  Airheart

  Vroeger met Time-machine nu veel via iCloud. Maar ik heb dan op mijn Imac voor foto’s en iCloud drive het wel zo ingesteld dat alle originelen op de harde schijf staan, en dat dus time-machine dat alles ook back-upt.