Videobellen met groepen: WhatsApp maakt Skype overbodig

Door: Raymon Mens - 3 reacties
WhatsApp vinger 16x9

Waarom zou je anno 2018 nog Skype gebruiken? Het antwoord is vaak omdat de chat-app van Microsoft ondersteuning voor videobellen met meerdere personen heeft. Nu komt daar verandering in, want WhatsApp ondersteunt nu ook videobellen met een groep van maximaal vier personen.

De populaire chat-app heeft de functie vandaag uitgerold naar iOS en Android. Het was al langer mogelijk om een videogesprek te starten, maar nu verschijnt een knop die je deelnemers toe laat voegen. Je kunt een groepsgesprek dat uit maximaal vier personen bestaat ook direct omzetten in een videogesprek.

Videobellen met meerdere personen in WhatsApp

Volgens WhatsApp zijn de video-groepsgesprekken nog steeds volledig versleuteld. Niemand behalve de deelnemers kan de verbinding dus aftappen en zien of horen wat er gezegd wordt, zelfs niet als je op een openbaar Wi-Fi-netwerk zit. De kwaliteit van de video en het geluid worden automatisch aangepast aan de netwerkverbinding. Het zou ook met beperkt bereik nog moeten werken. Onze ervaring tijdens een kleine test is dat de video bij een slechte verbinding bevriest, maar de audio vloeiend blijft. Een acceptabel compromis.

Een belangrijke beperking is dat videobellen alleen op iOS en Android werkt. Op WhatsApp voor Mac, PC of WhatsApp Web in de browser kun je niet videobellen.

WhatsApp videobellen
Klik/tap voor groter.

De maximaal vier deelnemers zijn er wel wat minder dan de maximaal 25 deelnemers die een Skype-gesprek kunnen hebben. In iOS 12 en macOS Mojave spant Apple met FaceTime de kroon, want daar kunnen 32 deelnemers tegelijk videobellen.

Veel nieuwe functies in WhatsApp

De afgelopen weken zijn er in hoog tempo nieuwe functies aan WhatsApp toegevoegd. Ze focussen zich vooral op groepen. In mei werd het bijvoorbeeld mogelijk om snel te zien of je berichten in groepsgesprekken gemist hebt. Vorige maand voegde de populaire chat-app die eigendom van Facebook is nog een optie toe voor ordelijke groepen waar alleen deelnemers berichten kunnen sturen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Fietsbel

  En ik maar denken dat Whatsapp overbodig is;)

 • Profielfoto
  KR1275

  Zeker nog nooit op kantoor gewerkt??

  Op de meeste kantoren met Windows PC’s chatten en bellen collega’s elkaar via Skype. Niks WhatsApp.

 • Profielfoto
  defores

  Skype is wat geruïneerd door microsoft de hele online status is onbetrouwbaar geworden (dit merk je op wanneer je oudere versies probeert of de web variant).