Toetsenbord MacBook Pro 2018 tóch beter beschermd tegen vuil

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Apple bracht onlangs een nieuwe MacBook Pro (mid 2018) uit met flinke hardwarematige upgrades. Het bedrijf zei echter dat een ander belangrijk kritiekpunt, het kwetsbare toetsenbord, niet aangepakt was. De toetsen werden stiller gemaakt, maar er zijn geen maatregelen genomen tegen defecten die veroorzaakt worden door stofjes en ander vuil onder het platte mechanisme van de toetsen.

Er blijkt echter wel degelijk een significante aanpassing gedaan, ontdekte iFixit. Apple heeft het mechanisme van de toetsen bedekt met een laagje plastic. Het is als het ware een kleine cocon die zorgt dat vuil en stof zich niet onder de toetsen ophoopt.

Derde generatie butterfly-toetsenbord

Apple benadrukte bij de onthulling van de MacBook Pro mid 2018 vooral dat de toetsen stiller zijn. Volgens het bedrijf uit Cupertino was dit een van de belangrijkste klachten van gebruikers. Aan de andere kant liep ook een reparatieprogramma voor alle toetsenborden van de afgelopen drie jaar met het butterfly-mechanisme. Apple is ook verwikkeld in een collectieve rechtszaak over de kwetsbaarheid van het toetsenbord, dus wil daarom waarschijnlijk niet stellig zeggen dat de problemen opgelost zijn.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Maar gaat zo’n extra cocon ook helpen? Volgens Apple zelf wel. Het bedrijf kreeg namelijk eerder dit jaar een patent op dit ontwerp. iFixit denkt dan ook dat de extra stilte vooral een bijwerking van het membraam is. Het bedrijf zegt te onderzoeken of het daadwerkelijk voorkomt dat stof en vuil zich ophoopt en de toetsen blokkeert. Daar komt het in een volledige teardown op terug. Het klinkt nu meer als een snelle patch.

MacBook Pro 2018

Apple onthulde de nieuwe MacBook Pro afgelopen donderdag. De nieuwe laptops moeten bieden waar professionals op hebben gewacht. De hardware is flink verbeterd. Zo kan de 15-inch MacBook Pro nu met maximaal 32GB RAM uitgerust worden. Zowel het 13- als 15-inch model hebben meer cores, waardoor de processor aanzienlijk sneller moet zijn. Wij verwachten dit jaar ook nieuwe instap-MacBooks, maar die komen waarschijnlijk na de zomer.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Eerst even afwachten hoe goed of slecht dit toetsenbord is en dan kan de MacBook terug een optie worden….

 • Profielfoto
  Mark Stam

  Stoppen ze dit toetsenbord dan ook bij het reparatieprogramma in de huidige macbooks?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zal mij niets verbazen als je over een paar weten je MacBook 2016/2017 bij Apple brengt met toetsen die niet goed meer functioneren dat je dan ook dit toetsenbord met het membraan erop erin krijgt.

   

  Waarschijnlijk zal het te veel kosten om alle computers uit die generaties terug te roepen + gezicht/imago -verlies, dus gaan ze dit gewoon stilletjes op de achtergrond proberen uit te voeren.

  Er zijn namelijk ook mensen  ☝️ die (nog) geen problemen hebben met hun 2017 toetsenbord.

   

 • Profielfoto
  midas

  4 weken geleden t ‘oude’ model gekocht…. ik kon niet langer wachten.

  Maar hij gaat toch Mp op, ik wil deze!!!!

 • Profielfoto
  jan jansen

  Aangezien dat we het hier hebben over iets waarvoor het patent is aangevraagd voor 2016 dus voordat de problemen er waren heb ik er toch een beetje mijn twijfels over.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Zo’n condoom onder je toetsen ziet er meer uit als iets dat na verloop van tijd scheurt, kreukelt en daarna verkleeft of verpulvert. Dat kan op termijn voor meer problemen gaat zorgen dan dat het oplost. De tijd zal het leren, en de club van Tim hoopt tot buiten de garantie periode.

  Met de huidige prijsstelling houden ze al wel rekening met het vervangen van het toetsenbord binnen de garantieperiode. Dus met een beetje “geluk” hebben ze een woeker winst.

 • Profielfoto
  tomc

  Technologiereus Apple kan nog geen toetsenbordje bouwen..

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Allemaal prima! Zolang je je boterhammetje niet boven je Macbook opeet sowieso niks aan de hand. Om te zeggen dat Apple dit allemaal expres doet en niet in staat is om een toetsenbordje te bouwen zitten er naar mijn mening echt naast.