Teardown MacBook Pro 2018 onthult 5 verrassingen

Door: Raymon Mens - 12 reacties

De nieuwe MacBook Pro (mid 2018) is nu een aantal dagen op de markt en dat wil zeggen dat het tijd is voor de teardown. Reparatiewebsite iFixit neemt deze (on)dankbare taak al jaren op zich. Er zijn altijd weer interessante details in nieuwe Apple-apparaten te ontdekken.

Bij de MacBook Pro 2018 is dat niet anders. Er blijken aan de binnenkant meer, kleine verrassingen te zitten dan je op de Apple-website kunt vinden.

1) Grotere accu in 13- en 15-inch MacBook Pro

Hoewel Apple nog steeds 10 uur accuduur claimt, is de accu in de nieuwe MacBook Pro behoorlijk groter geworden. Het 13-inch model uit 2018 heeft een accu van 58 wattuur, terwijl het model uit 2017 het met 49,2 wattuur moest doen. Ook de capaciteit bij de 15-inch MacBook gaat omhoog, van 76 wattuur naar 83,6 wattuur. Of dit in de praktijk ook een langere accuduur betekent, kunnen we nog niet zeggen. Het zou ook kunnen dat Apple compenseert voor de krachtige Intel Coffee Lake-chips met meer cores, die mogelijk meer stroom verbruiken.

MacBook Pro 2018 binnenkant 1
Klik/tap voor groter.

2) Betere speakers

De topcase (bovenkant) van de MacBook is op een klein aantal punten aangepast en daardoor is er meer ruimte voor grotere speakers. Apple heeft iedere millimeter benut om zo groot mogelijke speakers te integreren. Daarmee zet het bedrijf uit Cupertino de focus op beter geluid in al zijn apparaten voort. De afgelopen jaren hebben zowel de Mac als iPhone en iPad aanzienlijk betere speakers gekregen.

3) 32GB RAM met moeite

Dit jaar is de 15-inch MacBook Pro voor het eerst met 32GB RAM verkrijgbaar. Apple heeft daar alle zeilen voor bij moeten zetten, want officieel ondersteunen de Intel Coffee Lake-chips het type RAM-geheugen (Low Power DDR4/LPDDR4) tot maximaal 16GB. Om toch 32GB RAM aan te kunnen bieden, heeft Apple een aparte geheugencontroller in de 15-inch MacBook Pro geïntegreerd en wordt ‘gewoon’ DDR4-geheugen gebruikt in plaats van Low Power DDR4. Dat verklaart waarschijnlijk ook de fors toegenomen accu. Gewoon RAM verbruikt nu eenmaal meer stroom. Het geheugen zit overigens nog steeds op het moederbord gesoldeerd, dus upgraden is er niet bij.

MacBook Pro 2018 moderbord
Klik/tap voor groter.

4) Adapter kan tegen een stootje

Technisch gezien vind je de adapter niet aan de binnenkant van een MacBook, maar het is wel een essentieel onderdeel. De bij de MacBook geleverde adapter heeft een nieuw ontwerp en kan beter tegen een stootje. Apple heeft blijkbaar door dat er nog wel eens met de adapters gesmeten wordt en dat ze in tassen heel wat te verduren hebben. Er is extra afscherming, maar vooral veel schokbestendig schuimrubber.

5) Nieuw toetsenbord met kruimelkap

Het is je vast niet ontgaan dat er nogal wat te doen is rondom de toetsenborden van de MacBook (Pro). Het nieuwe ontwerp met vlindermechanisme is erg gevoelig en kan door een kruimel of ander vuiltje al vast komen te zitten. Apple heeft een reparatieprogramma opgezet waardoor gebruikers die dit euvel ervaren hun toetsenbord vier jaar lang gratis kunnen laten repareren. De MacBook Pro 2018 heeft echter een verbeterd toetsenbord met een siliconen ‘kapje’ dat moet voorkomen dat vuil en stof het mechanisme gaat blokkeren.

Apple zegt overigens officieel niets over deze verbetering, behalve dat het voor stillere toetsen moet zorgen. Meer over deze kwestie lees je in dit uitgebreide artikel.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Balsjer

  Flash opslag is nu ook op het moederbord gesoldeerd, deze zelf upgraden is dus niet meer mogelijk, althans als je kijkt binnen het 13” model. Kijk voor een teardown eens op IFixit teardown MacBook Pro 13-Inch 2018

 • Profielfoto
  rkuipersgrunn

  Balsjer op 17 juli 2018 13:37
  Flash opslag is nu ook op het moederbord gesoldeerd, deze zelf upgraden is dus niet meer mogelijk, althans als je kijkt binnen het 13” model. Kijk voor een teardown eens op IFixit teardown MacBook Pro 13-Inch 2018

  Klopt, maar dat is al een jaartje of 2 het geval.

   

 • Profielfoto
  Balsjer

  rkuipersgrunn op 17 juli 2018 14:06

  Balsjer op 17 juli 2018 13:37
  Flash opslag is nu ook op het moederbord gesoldeerd, deze zelf upgraden is dus niet meer mogelijk, althans als je kijkt binnen het 13” model. Kijk voor een teardown eens op IFixit teardown MacBook Pro 13-Inch 2018

  Klopt, maar dat is al een jaartje of 2 het geval.

   

  Ok duidelijk, ben ik daarvan ook weer op de hoogte.

 • Profielfoto
  Vilscon

  … en daardoor is er meer ruimte voor grotere speakers

  Ik las juist op iFixit dat de accu groter is geworden en de speakers daardoor kleiner moesten worden om de ruimte te compenseren..?

   

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik las op de tear-down van android webiste dat macbook pro ook een ander detail heeft veranderd aan toetsenboard. De i groter is geworden vanwege het woord iphone vaker word getypt en de a wat kleiner gemaakt zodat er niet zoveel reclame voor de android gemaakt kan worden.

  Ik vind het een logische stap en ze moeten tenslotte toch ergens de prijs verandwoorden.

 • Profielfoto
  rkuipersgrunn

  MEEUW op 17 juli 2018 17:46
  Ik las op de tear-down van android webiste dat macbook pro ook een ander detail heeft veranderd aan toetsenboard. De i groter is geworden vanwege het woord iphone vaker word getypt en de a wat kleiner gemaakt zodat er niet zoveel reclame voor de android gemaakt kan worden.

  Ik vind het een logische stap en ze moeten tenslotte toch ergens de prijs verandwoorden.

  Daar ben je geen teardown voor nodig om dat vast te stellen;)

   

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Repairability score van 1. Next.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Foto van de nieuwe ac adapter zou wel zo leuk zijn… kan dat nergens vinden.

 • Profielfoto
  busterpkeaton

  Met die prijzen, die unupgradeability en het totale gebrek aan wezenlijke innovatie zie ik nu echt geen enkele reden meer om de iPremium (aan het bestaan waarvan inmiddels niemand meer kan twijfelen) te gaan dokken. Mijn overstap van iPhone op Android was erg succesvol, ik heb nooit meer teruggekeken, en mijn volgende laptop wordt ook geen MacBook meer. Al vind ik het enorm jammer.

  Mijn eerste MacBook was achthonderd euro, meen ik. Mijn tweede dertienhonderd. Mijn derde vijftienhonderd. Nu is het mooi geweest.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik vrees dat velen je volgen, buskerpkeaton. Hier ook al een Android telefoon i.v.m. de onbeschofte prijzen voor een iFoon, maar ik vind Windows nog even een te hoge (lees: irritante) drempel…

 • Profielfoto
  Q-collective

  Het oude vertrouwde gezeur van de leavers blijft. Wat ook blijft zijn de recordwinsten die Apple hardnekkig blijft maken.

  Veel plezier met je Android verder.

 • Profielfoto
  Maikelw

  En door die recordwinsten is het een arrogant bedrijf geworden waar alleen de eurootjes en het iphoontje nog serieus geworden worden. Helaas zo gaan die dingen.