Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juli 2018

Surface Go: Microsoft gaat strijd met iPad opnieuw aan

Microsoft gaat de strijd met de iPad opnieuw aan. Het bedrijf uit Redmond probeerde dat in 2012 al eens met de Surface RT, maar die kruising tussen een laptop en tablet was geen succes. De nieuwe Surface Go moet dat wel worden en komt ook in de buurt van de Chromebook. De prijs is in ieder geval competitief te noemen.

De Surface Go heeft een 10-inch scherm met een verhouding van 3 bij 2 en een resolutie van 1800×1200 pixels. Hij weegt met zijn 540 gram iets zwaarder dan de iPad en is voorzien van een Intel Pentium 4415Y Gold dual core die geklokt is op 1,6 GHz. Standaard is er 4 GB RAM en 64 GB opslag. De accu gaat ongeveer negen uur mee.

Meer aansluitingen dan iPad

De nieuwe Surface is op het gebied van aansluitingen in het voordeel. Waar iPad-bezitters het met een Lightning-poort en minijack moeten doen, heeft de nieuwe Surface een microSDXC-kaartlezer en een USB 3.1-C-poort om randapparatuur aan te sluiten. Net als de andere Microsoft tablets, heeft de Surface Go een ingebouwde kickstand die je de tablet makkelijk weg laat zetten in een hoek van maximaal 165 graden. Aan de achterkant vinden we een camera met 8 megapixels, terwijl de voorkant het moet doen met 5 megapixels. De camera biedt wel ondersteuning voor gezichtsherkenning met Windows Hello.

Klik/tap voor groter.

Windows in S-modus

De eerste Surface-tablet flopte onder andere omdat deze op Windows RT draaide. Dit was een ARM-variant van Windows, die geen ondersteuning had voor traditionele apps. De Surface Go draait Windows in S-modus, waarbij alleen apps uit de Windows Store te gebruiken zijn. Op iOS is dat niet anders, maar Apple’s App Store is toch een stuk beter gevuld. Volgens Microsoft is het ook mogelijk om te upgraden naar Windows 10 Pro, dan kunnen alle applicaties..ook die niet in de Windows Store staan..uitgevoerd worden.

Klik/tap voor groter.

De tablet is te gebruiken met een afneembaar toetsenbord, een Surface Pen en een muis. Maar die moeten wel apart gekocht worden. De vraag die rest is of dit nu écht een iPad-concurrent is, of meer een antwoord op de Chromebook. De iPad heeft een beter scherm (2048 x 1536 in plaats van 1800 x 1200 pixels), een iets langere accuduur en een lager gewicht. Apple’s App Store is ook aanzienlijk beter gevuld. De Surface Go heeft daarentegen weer laptop-achtige functies zoals meer poorten en een desktop-OS.

De vanaf-prijs is in Nederland 449 euro. Daarvoor krijg je een 10-inch tablet met Windows 10 S, 64GB opslag en 4GB RAM. Ter vergelijking: de 9,7-inch iPad 6 biedt voor dat geld 128GB opslag en 2GB RAM. De instapprijs van de iPad is overigens nog altijd lager, want je koopt een al 32 GB iPad 6 voor 359 euro.

https://www.youtube.com/watch?v=krRRskzHWFE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Surface Go: Microsoft gaat strijd met iPad opnieuw aan
Sluiten