Surface Go: Microsoft gaat strijd met iPad opnieuw aan

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Microsoft gaat de strijd met de iPad opnieuw aan. Het bedrijf uit Redmond probeerde dat in 2012 al eens met de Surface RT, maar die kruising tussen een laptop en tablet was geen succes. De nieuwe Surface Go moet dat wel worden en komt ook in de buurt van de Chromebook. De prijs is in ieder geval competitief te noemen.

De Surface Go heeft een 10-inch scherm met een verhouding van 3 bij 2 en een resolutie van 1800×1200 pixels. Hij weegt met zijn 540 gram iets zwaarder dan de iPad en is voorzien van een Intel Pentium 4415Y Gold dual core die geklokt is op 1,6 GHz. Standaard is er 4 GB RAM en 64 GB opslag. De accu gaat ongeveer negen uur mee.

Meer aansluitingen dan iPad

De nieuwe Surface is op het gebied van aansluitingen in het voordeel. Waar iPad-bezitters het met een Lightning-poort en minijack moeten doen, heeft de nieuwe Surface een microSDXC-kaartlezer en een USB 3.1-C-poort om randapparatuur aan te sluiten. Net als de andere Microsoft tablets, heeft de Surface Go een ingebouwde kickstand die je de tablet makkelijk weg laat zetten in een hoek van maximaal 165 graden. Aan de achterkant vinden we een camera met 8 megapixels, terwijl de voorkant het moet doen met 5 megapixels. De camera biedt wel ondersteuning voor gezichtsherkenning met Windows Hello.

Surface Go
Klik/tap voor groter.

Windows in S-modus

De eerste Surface-tablet flopte onder andere omdat deze op Windows RT draaide. Dit was een ARM-variant van Windows, die geen ondersteuning had voor traditionele apps. De Surface Go draait Windows in S-modus, waarbij alleen apps uit de Windows Store te gebruiken zijn. Op iOS is dat niet anders, maar Apple’s App Store is toch een stuk beter gevuld. Volgens Microsoft is het ook mogelijk om te upgraden naar Windows 10 Pro, dan kunnen alle applicaties..ook die niet in de Windows Store staan..uitgevoerd worden.

Surface Go
Klik/tap voor groter.

De tablet is te gebruiken met een afneembaar toetsenbord, een Surface Pen en een muis. Maar die moeten wel apart gekocht worden. De vraag die rest is of dit nu écht een iPad-concurrent is, of meer een antwoord op de Chromebook. De iPad heeft een beter scherm (2048 x 1536 in plaats van 1800 x 1200 pixels), een iets langere accuduur en een lager gewicht. Apple’s App Store is ook aanzienlijk beter gevuld. De Surface Go heeft daarentegen weer laptop-achtige functies zoals meer poorten en een desktop-OS.

De vanaf-prijs is in Nederland 449 euro. Daarvoor krijg je een 10-inch tablet met Windows 10 S, 64GB opslag en 4GB RAM. Ter vergelijking: de 9,7-inch iPad 6 biedt voor dat geld 128GB opslag en 2GB RAM. De instapprijs van de iPad is overigens nog altijd lager, want je koopt een al 32 GB iPad 6 voor 359 euro.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  De processor in de Surface Go is ongeveer anderhalf keer zo traag als die in de iPad 6 (en de MacBook).

 • Profielfoto
  i.am.will

  Precies de reden waarom im geen windows producten meer wil. Steeds maar een halve worst krijgen wat na 1 jaar alweer toe is aan vervanging…

 • Profielfoto
  Bunny

  Leuk tablet, maar persoonlijk houd ik het bij mijn iPad Air.

  Ik heb inmiddels de Surface RT, Surface 3 en een Surface Pro 3 gehad. En alle 3 hadden wel iets. En hoewel het draaien van een volledige windows (als je upgrade) wel heel leuk kan zijn. Zie ik mezelf niet werken op een 10 inch schermpje.

  iPad apps zijn geoptimaliseerd voor de iPad. Maar Windows app niet. Ben ook benieuwd hoe een volledig werkend Office uit zal zien op een 10 inch windows tablet.

 • Profielfoto
  Kris

  Ik gebruik naast m’n verschillende Macs en m’n M’n iPad 6 (met pencil) een Surface Pro 4 (de i7/16gb/256gb variant) en hoewel ik regelmatig een beetje ruzie heb met Windows (Voor een OS dat zich vernoemd naar vensters is vensterbeheer godsonmogelijk), moet ik zeggen dat de Surface lijn best mooie hardware is. Ik hoop dat het een groot success wordt en er een beetje fatsoenlijke concurentie ontstaat voor de iPad.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Zou zoiets niet mogelijk zijn in een 12″ of 13″ variant en dan met het appeltje erop? Ik zou dat volgens mij toch wel een fijn apparaat vinden.

  Ik heb ook even een Surface Pro gehad en moet zeggen dat er mooie kanten aan het ding zitten. Het afneembare toetsenbord werkt erg prettig en het feit dat je een volledig OS kunt draaien vind ik persoonlijk voordelen hebben t.o.v. het kreupele OS wat Apple op zijn tablets zet. iOS is in mijn optiek niet geschikt om werk op te verrichten, buiten wat specifiek artistiek werk of Office dingen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Overigens bedoel ik in mijn bovenstaande bericht “kreupel” met betrekking tot werken. Als het op recreatief bezig zijn aankomt is de iPad perfect.

 • Profielfoto
  polansky

  De kracht van de Surface Pro zit hem niet zozeer in de processor, maar wel in het feit dat hij gewoon native apps draait en dat doet hij met verve.

  Het gegeven dat je native Photoshop en Illustrator kunt gebruiken is een groot voordeel ten opzichte van het slappe aftreksel dat ik heb op mijn iPad Pro.

  Ik blijf het nog steeds een enorme misser van Apple vinden dat ze op de iPad Pro geen native MacOS hebben gezet.

 • Profielfoto
  JLnl

  polansky op 10 juli 2018 17:43
  Het gegeven dat je native Photoshop en Illustrator kunt gebruiken is een groot voordeel ten opzichte van het slappe aftreksel dat ik heb op mijn iPad Pro.

  Ik blijf het nog steeds een enorme misser van Apple vinden dat ze op de iPad Pro geen native MacOS hebben gezet.

  Ja maar dan ben jij toch wel in de minderheid. Het overgrote deel van de gebruikers die consumeren alleen maar content en daar werkt de combi iPad & iOS wel heel goed.

  Ik heb zelf ook een iPad Pro en had gehoopt het af en toe voor m’n werk in te kunnen zetten (fatsoenlijk kunnen mailen, browsen, tikken), maar dat is zelfs met het Apple keyboard geen feest. Je mist gewoon de snelheid van een echt OS.

  Mijn iPad Pro gaat er binnenkort uit en ik wacht op de nieuwe 12″ MacBook. Dan heb je wel een superlichte machine en kan je in feite alles doen. En als dat dan echt bevalt en het toetsenbord ook een beetje meezit dan kan wellicht de 15″ MBP Late-2015 eruit. Want hoe fijn die machine ook is, om daar elke dag mee op pad te gaan is het toch wel een log apparaat…

 • Profielfoto
  xaddict

  Hoe veilig is Hello?

  Want over Face ID was echt een láding gezeik en dat is slechts voor een telefoon/“creative device”, niet een volledige werkomgeving verpakt in een tablet.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  polansky op 10 juli 2018 17:43
  De kracht van de Surface Pro zit hem niet zozeer in de processor, maar wel in het feit dat hij gewoon native apps draait en dat doet hij met verve.

  Het gegeven dat je native Photoshop en Illustrator kunt gebruiken is een groot voordeel ten opzichte van het slappe aftreksel dat ik heb op mijn iPad Pro.

  Ik blijf het nog steeds een enorme misser van Apple vinden dat ze op de iPad Pro geen native MacOS hebben gezet.

  Als Apple dat gewild zou hebben, dan had MacOS al veel langer geleden touch-vriendelijk gemaakt moeten worden. In zijn huidige staat is het met touch totaal nutteloos. Microsoft heeft daar vanaf Windows 8 echter al op ingezet. Ik moet wel zeggen dat ik om me heen bijna niemand dat touch-beelscherm meer dan incidenteel zie gebruiken voor “echt” werk. Ergonomisch is het niet echt ideaal, en aan het eind van de dag zit je met een (glossy) beeldscherm vol met vingerafdrukken.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik vind het eigenlijk jammer dat ik dit moet zeggen als langdurig Applegebruiker en (bijna ex-)fan, maar voor mij is dit een serieuze optie als mijn iPad door zijn hoeven gaat, en misschien wel eerder. Zoveel procent sneller of langzamer kan me niets schelen, ik doe geen spelletjes, maar een kaartlezer is noodzakelijk als je serieus met foto’s werkt, en al is USB-C voor normale mensen voorlopig een zeperd, het is altijd nog beter dan de bevoogding bij de iPad, waar je alleen via dure en onhandige accessoires of een – hopelijk aanwezige, hopelijk goede – internetverbinding data kunt versturen.
  Op zijn minst is het broodnodige concurrentie. Kom maar op met dat ding!

 • Profielfoto
  ernst.

  i.am.will op 10 juli 2018 15:46
  Precies de reden waarom im geen windows producten meer wil. Steeds maar een halve worst krijgen wat na 1 jaar alweer toe is aan vervanging…

  En hoe noem je die half ‘fabrikaten’ van Apple dan waar je eerst een basis model krijgt met een heel marketingverhaal van hoe geweldig dit allemaal toch wel niet is, om vervolgens 3/4 jaar verder een upgrade te krijgen met opnieuw een heel marketingverhaal waarom dit een unieke verbetering is t.o.v.het vorig model. Apple bedient zich al jaren in mijn ogen als Mac rebel van het eerste uur (kochten jullie ook al de eerste Mac(intosh) in 1984 met printer? Nee, je moest nog geboren worden dus shhh tegen de baas) van Microsoft tactieken om hun achterhaalde waar nog actueel te laten blijken terwijl links en rechts de concurrenten ze op specs gebied ze inhalen om maar te zwijgen over het marktaandeel.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  ernst. op 11 juli 2018 10:54
  En hoe noem je die half ‘fabrikaten’ van Apple dan waar je eerst een basis model krijgt met een heel marketingverhaal van hoe geweldig dit allemaal toch wel niet is, om vervolgens 3/4 jaar verder een upgrade te krijgen met opnieuw een heel marketingverhaal waarom dit een unieke verbetering is t.o.v.het vorig model. Apple bedient zich al jaren in mijn ogen als Mac rebel van het eerste uur (kochten jullie ook al de eerste Mac(intosh) in 1984 met printer? Nee, je moest nog geboren worden dus shhh tegen de baas) van Microsoft tactieken om hun achterhaalde waar nog actueel te laten blijken terwijl links en rechts de concurrenten ze op specs gebied ze inhalen om maar te zwijgen over het marktaandeel.

  Het hele punt is dat Apple zelden of nooit op specs concurreert. Er zijn altijd devices geweest die objectief sneller waren, een hogere pixelcount hadden, meer poorten bevatten, etc. Daar is eigenlijk nooit heel veel in veranderd. Het unique selling point van Macs en iPads is – als het goed is – de integratie van soft- en hardware en daardoor de soepelheid en elegantie van de gebruikservaring.

  Maar eerlijk gezegd heb ik Apples verhaal over de iPad als een complete productivity-oplossing nooit echt gezien; het blijft te beperkt in zijn mogelijkheden. Datzelfde geldt overigens voor de Surface; na twee maanden eentje te hebben meegesleept heb ik de oorlog verklaard aan die @#*$&(@*&(@ kickstand. Geef mij maar iets met een goed afstelbaar beeldscherm en een vast toetsenbord. En een compleet OS. En nu MacBooks/Ultrabooks ook onder de kilo binnenkomen zie ik het punt niet meer zo van een tablet voor productivity.

 • Profielfoto
  polansky

  xaddict op 10 juli 2018 20:01
  Hoe veilig is Hello?

  Want over Face ID was echt een láding gezeik en dat is slechts voor een telefoon/“creative device”, niet een volledige werkomgeving verpakt in een tablet.

  Microsoft maakt hierbij gebruik van IR en gezichtsdetectie en scant je gezicht volledig in 3D. Hierdoor werkt het in tegenstelling tot FaceID beter in het donker. Daarnaast maken ze gebruik van FIDO2 protocol. Hiermee kun je de gezichtsdetectie uitbreiden met een USB key of je telefoon dmv Bluetooth, of door een extra device als een vingerafdrukscanner. Net als bij FaceID werkt Hello ook niet goed als de achtergrond sterk overbelicht is. Hoe veilig het is als je een tweeling naast elkaar zet durf ik niet te zeggen.

   

 • Profielfoto
  goldoni

  Titel is weer onzin. Microsoft gaat helemaal niet de strijd aan met de iPad. Deze Go wordt gepositioneerd voor scholen. Dus de strijd met Chromebooks ligt veel meer voor de hand.

  Windows Hello werkt prima, gebruik het op meerdere machines en nooit een probleem in lichte of donkere ruimtes. Tweelingen issue is een jaar of 3! al getest en glansrijk doorstaan door Hello.

 • Profielfoto
  smacdab

  in 2012 al artikelen: ‘can microsoft lure ipad owner to $499 surface?’

 • Profielfoto
  smacdab

  ernst. op 11 juli 2018 10:54

  i.am.will op 10 juli 2018 15:46
  Precies de reden waarom im geen windows producten meer wil. Steeds maar een halve worst krijgen wat na 1 jaar alweer toe is aan vervanging…

  En hoe noem je die half ‘fabrikaten’ van Apple dan waar je eerst een basis model krijgt met een heel marketingverhaal van hoe geweldig dit allemaal toch wel niet is, om vervolgens 3/4 jaar verder een upgrade te krijgen met opnieuw een heel marketingverhaal waarom dit een unieke verbetering is t.o.v.het vorig model. Apple bedient zich al jaren in mijn ogen als Mac rebel van het eerste uur (kochten jullie ook al de eerste Mac(intosh) in 1984 met printer? Nee, je moest nog geboren worden dus shhh tegen de baas) van Microsoft tactieken om hun achterhaalde waar nog actueel te laten blijken terwijl links en rechts de concurrenten ze op specs gebied ze inhalen om maar te zwijgen over het marktaandeel.

   

 • Profielfoto
  smacdab

  maar we moeten vaak wel ‘word’ of ‘365’ gebruiken. MS gaat niet over hardware m.i.

 • Profielfoto
  smacdab

  TheBigZ op 10 juli 2018 15:38
  De processor in de Surface Go is ongeveer anderhalf keer zo traag als die in de iPad 6 (en de MacBook).

  maar hoe ervaar jij dat?

 • Profielfoto
  klonic

  Huh, hebben ze nou de zelfde achtergrond gekozen als de ‘kleurenexplosie’ op Mac? Zo wordt het wel heel obvious!

  Verder vind ik het concept van de Surface producten wel heel goed. Ook de Surface tablets vond ik altijd erg interessant. Als ik weer naar Windows zou Switchen (en met Apples prijzen die veel harder stijgen dan de inflatie is dat niet een raar perspectief) dan zou ik denk ik voor een Surface Book gaan.