Spotify brengt drie nieuwe functies naar zijn app

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Spotify is de uitrol van een aantal nieuwe functies naar zijn app begonnen. Het gaat om twee functies die naar alle gebruikers komen en één experimentele functie die momenteel voor een aantal gebruikers zichtbaar is. Iedereen krijgt de optie om mobiele data en opslagruimte te besparen, maar een aantal gebruikers kan ook experimenteren met de audiocompressie.

Data en opslagruimte besparen met Spotify

Heb je een kleine databundel, maar wil je soms toch muziek streamen? Dan biedt de nieuwe data saver uitkomst. Je kunt dit inschakelen via het Instellingen-menu. Om dit te bereiken, moet je eerst naar het tabblad ‘Home’ of ‘Bibliotheek’ gaan en vervolgens op het tandwiel rechtsboven klikken. Daar is de data saver te vinden. Deze functie stelt de streamingkwaliteit geforceerd in op laag. Dat is met een simpele hoofdtelefoon overigens nog steeds te doen, maar hoge tonen worden wel wat rafelig. De geluidskwaliteit is 24kbit/s. Dat is klein genoeg om ook als je provider je verbinding heeft afgeknepen als je door je databundel bent te kunnen streamen.

De tweede, nieuwe functie is voor iedereen die wel eens ruimte tekort komt op zijn smartphone. Spotify stelt je nu in staat om de cache met nummers die opgeslagen zijn handmatig te legen. Voorheen gebeurde dit af en toe automatisch, maar als je ruimte tekort komt, kun je nu via het Instellingen-menu onder de optie ‘Opslag’ handmatig ingrijpen.

Spotify
Klik/tap voor groter.

Audionormalisatie aanpassen

Er is ook een experimentele functie die nog niet bij alle gebruikers verschijnt. Spotify experimenteert met de mogelijkheid om de audionormalisatie op nummers aan te passen. De streamingdienst past deze normalisatie normaal automatisch toe om volumeverschillen tussen nummers tegen te gaan. Heel simpel gezegd worden zachte stukken harder gemaakt en hardere stukken iets zachter, zodat er een consistent volume ontstaat.

Spotify normalisatie
Klik/tap voor groter.

Audiofielen waarderen dit echter niet altijd en daarom kunnen een aantal gebruikers de normalisatie nu aanpassen. Onder de sectie ‘Afspelen’ in het Instellingen-menu kan gekozen worden voor zachte normalisatie, gemiddelde normalisatie of harde normalisatie. Dat laatste zorgt voor minder dynamiek, maar zorgt wel dat nummers consistent klinken. Er ontstaat als het ware één blok audio dat alle omgevingsgeluid overstemt. Prima voor in de auto. Nog niet alle iOS-gebruikers zien deze functie, maar op Android is de grootschalige uitrol al gestart.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik zou dit geen normalisatie noemen. Dat zat er namelijk altijd al in. Dit is meer een compressor / limiter. Normalisatie maakt het gehele volume harder of juist zachter, en dat tast het signaal niet aan. Maar die nieuwe knop is een compressor /limiter in 3 standen, waarbij Hard en Normaal het geluid of de dynamiek aantasten. Klinkt op het eerste gehoor heel lekker maar is op den duur zeer vermoeiend.

 • Profielfoto
  Betatester

  Ik heb audio normalisatie.

 • Profielfoto
  dkoel

  Betatester op 18 juli 2018 21:32
  Ik heb audio normalisatie.

  Ik ook.

 • Profielfoto
  Chiel1990

  Die functie met het kiezen qua level normalisatie zit er bij mij al een aantal maanden in, eventueel helpt het dat ik premium ben en altijd met een koptelefoon luister. Al lijkt mij dit sterk dat dit redenen zijn.

  Ik wist alleen niet wat het deed, dus mooi dat ik daar nu achter ben:p

 • Profielfoto
  Raridder

  Ik zie het wel, maar kan het niet aanpassen. Blijft op normaal staan. Iemand een idee?