Review Sonos Beam: goed geluid voor ieders TV

Apple rmens 3 jul 2018
Leestijd: 6 minuten

De Sonos Beam komt eraan. De soundbar die nu te bestellen is en op 17 juli geleverd wordt, valt vooral op door zijn prijs. Je kon nog nooit eerder een Sonos-soundbar kopen voor € 449. Eerdere modellen zoals de Playbar en Playbase gaan voor € 799 over de toonbank.

Inmiddels pronkt de Beam een week of twee op ons kantoor en kunnen we concluderen dat Sonos klaar voor de toekomst is. Onze ervaringen vullen we aan met het commentaar van Chris Kallai (Vice President, Product Management) en Dana Krieger (Head of Design), die we onlangs spraken over de strategie van de speakerfabrikant.

Slechte TV-speakers en slimme apparaten

De toekomst is mooi en bestaat uit televisies die steeds dunner worden, dat heeft echter ook een nadeel. Er is weinig ruimte voor speakers in de dunne behuizingen en daardoor is het geluid uit TV’s steeds vaker een ondergeschoven kindje. Aan de andere kant begint ook de smarthome-revolutie op gang te komen. Een slim huis kan profiteren van een centraal apparaat dat je commando’s oppikt en verwerkt. Slinger een opdracht de ruimte in en speel zo snel je favoriete muziek af, zet timers of bedien de verlichting.

Apple heeft zijn HomePod, Google de Home-speaker, maar Sonos pakt het anders aan. Het Californische bedrijf ontwikkelt géén eigen voice assistent, maar krijgt ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Home. Eerstgenoemde werkt al, maar Google Assistant wordt later pas toegevoegd. Helaas is niet bekend wanneer Alexa Nederlands gaat praten en kan Sonos nog niet zeggen wanneer Google Assistant beschikbaar is. Nederlands wordt nog dit jaar aan de assistent van Google toegevoegd.

Door middel van een VPN-verbinding is het toch mogelijk om Alexa te activeren en hebben we kunnen testen hoe goed de Sonos je verstaat. Dat is over het algemeen prima, maar een stuk minder goed dan de HomePod. In een rustige omgeving doen de richtmicrofoons van de Beam hun werk goed. Het was zelfs vanuit een aangrenzende kamer mogelijk om Alexa op te roepen. Ook als het televisiegeluid aanstaat, weet de speaker je stem van het geluid op TV te onderscheiden. Als de muziek hard gaat (volume over de helft) heeft de microfoon van de Beam echter moeite met het oppikken van comando’s. Dat gaat aanzienlijk slechter dan bij de HomePod, die je zelfs met het volume op maximaal nog verstaat.

Officieel zijn spraakassistenten nog niet beschikbaar, maar als je de speaker met een Amerikaanse VPN-verbinding activeert kunt je Alexa al gebruiken.

Goed geluid voor iedere TV

Gebruik je momenteel de ingebouwde speakers van je TV, of kleine speakers om naar muziek te luisteren? Dan is de Sonos Beam een enorme vooruitgang. Ondanks zijn kleine formaat, komt het geluid nooit te kort. Het is ook nergens overdreven en je kunt met spraakversterking en regelaars voor hoge- of lage tonen het geluid naar je eigen hand zetten. Zo kun je focussen op verstaanbaarheid bij een soap, maar ook lekker veel lage tonen bij een actiefilm gebruiken.

De Beam is stuk kleiner (68,5 centimeter breed) dan de Sonos Playbar, de originele soundbar van Sonos. Het apparaat is geoptimaliseerd voor kleine tot middelgrote kamers en televisiegeluid. De Playbar en Playbase kunnen grotere ruimtes vullen en bieden aanzienlijk meer luidheid bij muziek, maar in een kleine kamer kom je zowel voor muziek als TV niets te kort met de Beam. Als je kamervullende muziek wil, zul je het systeem uit moeten breiden met bijvoorbeeld een Sub of voor een van de duurdere soundbars moeten gaan. Onze voorkeur gaat naar een losse subwoofer.

Hoewel we het vooral over televisiegeluid hebben, heeft Sonos ook veel zorg besteed aan de weergave van muziek. Het doel van de fabrikant is volgens Kallai om het geluid te laten klinken zoals muziek- en filmproducenten het bedoeld hebben. “Elke speaker die we uitbrengen, testen we onder leiding van Giles Martin (mede-producent van Beatles-album Love en opperhoofd van de beroemde Abbey Road Studios in Londen) door muziek- en filmproducenten naar hun eigen werk te laten luisteren. Klinkt het zoals zij het bedoeld hebben? Bij een negatief antwoord gaan we terug naar het laboratorium om het geluid af te stellen tot het perfect is.”

Klik/tap voor groter

Vertrouwd gebruiksgemak

Aan zelfvertrouwen heeft Sonos geen gebrek. “Groei is secundair, een perfecte ervaring is primair. We zijn sinds de oprichting altijd bezig om de perfecte gebruikerservaring voor onze gebruikers te realiseren. De cijfers bewijzen dat het gros tevreden is: 93 procent van onze oudere producten wordt nog steeds gebruikt,” zegt Head of Design Dana Krieger.

En inderdaad: met het gebruikersgemak zit het behoorlijk goed. Dit is de eerste Soundbar met een HDMI-aansluiting, dus hij werkt met bijna iedere televisie. Om precies te zijn werkt de Beam met HDMI-ARC. Dat is een standaard die ervoor zorgt dat alle apparaten die op je TV zijn aangesloten ook via de soundbar werken. Deze standaard is inmiddels ruim vijf jaar oud, dus de meeste moderne TV’s zullen erover beschikking. Bij afwezigheid van HDMI, kun je de een meegeleverde adapter gebruiken om de optische uitgang van de televisie te gebruiken. Sonos lijkt in een aantal gevallen op Apple, maar verkoopt je liever geen losse adapter van 50 euro. Lovenswaardig.

Net als alle andere speakers van Sonos, ondersteunt de Beam Apple Music, Spotify, Soundcloud en lokale muziek. Later deze maand komt er ook ondersteuning voor AirPlay 2. Hoewel de hardware erg gebruiksvriendelijk is, laat de app laat nog wat steekjes vallen. Zo is het onmogelijk om lokale bestanden binnen Spotify te streamen naar een Sonos-speaker, wat voor veel audiofielen een muziekliefhebbers een probleem is. Lokale bestanden vanuit Apple Music streamen of direct vanaf je device binnen de Sonos-omgeving kan wel. Ook SoundCloud werkt binnen de Sonos-omgeving minder aangenaam, maar de schade is te overzien. Al dit ongemak komt overigens te vervallen als AirPlay 2 straks beschikbaar is, dan kan alle audio met iOS direct naar Sonos-apparaten gestuurd worden.

Sonos Beam komt in wit en zwart

De Sonos Beam verschijnt in twee kleurvarianten: zwart en wit. Je kunt speaker neerleggen op een tv-kast of ophangen onder het scherm. Enkel de stroomkabel en een HDMI (naar ARC of optische audio ingang met de meegeleverde adapter) komen uit de achterkant van het apparaat. De bovenzijde is lichtjes naar binnen gebogen en precies in het midden schuilen vier aanraakgevoelige knoppen voor de standaard functies. Die zul je waarschijnlijk zelden meer gebruiken zodra Google Assistant in Nederland verschijnt.

Onder de motorkap schuilen drie passieve radiatoren, een tweeter, vier full-range woofers, vijf D-klasse digitale versterkers en vijf far field-microfoons. Krieger: “Aan mij was de uitdaging om geen enkele compromis te doen, maar wel met een compact en strak design op te proppen te komen. Een goed ontwerp is wat mij betreft niet mooi of lelijk, maar functioneel. Dat is – na veel schaven – goed gelukt met de Beam.”

Klik/tap voor groter.

Je kunt de Beam nu bestellen voor 449 euro, wat een stuk goedkoper is dan de Playbar of Playbase die voor 799 euro over de toonbank gaan. Vanaf 17 juli wordt de soundbar geleverd en is hij verkrijgbaar in winkels. We konden het ten slotte niet laten om te vragen of Sonos met de Beam de concurrentie met de HomePod aan wil gaan. Kallai: “Nee, zeker niet. Apple verkoopt Sonos gewoon in hun winkels, ondanks de Homepod. De Beam is compatibel met Apple Music en AirPlay 2 en we zitten elkaar niet in de weg. Ooit waren we de enige slimme speaker op de markt, maar de concurrentie houdt ons nu scherp. Beam is een vrucht van die instelling.” Well played Sonos, well played.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen