Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 11 juli 2018

AirPlay 2 vanaf nu beschikbaar op Sonos-speakers

Het heeft even mogen duren, maar de eerste speakerfabrikant biedt nu ondersteuning voor AirPlay 2. De eer gaat naar Sonos. Het speakermerk dat al jaren een eigen multiroom-systeem maakt, ondersteunt vanaf vandaag ook Apple’s nieuwe standaard voor draadloze audio.

Vier Sonos-speakers ondersteunen AirPlay 2. Het gaat om de recent onthulde Sonos Beam, Playbase, Play:5 van de tweede generatie (2015) en de One. Voor deze modellen staat nu een software-update klaar die ondersteuning voor de nieuwe AirPlay-standaard brengt.

Sonos updaten voor AirPlay 2

Om je speakers bij te werken, dien je eerst de nieuwe versie van de Sonos Controller-app te installeren. Die staat nu klaar in de App Store. Open de app en ga je naar het tabblad ‘Meer’. Vervolgens tik je op ‘Online updates’ en zal naar nieuwe software gezocht worden. Na installatie verschijnen je speakers als AirPlay-apparaten in iedere app die audio kan afspelen. Je kunt ze ook in de Woning-app vinden. Dit werkt zowel vanaf iOS, als macOS en tvOS.

Klik/tap voor groter.

Voordelen AirPlay 2

Door de nieuwe AirPlay-standaard hoef je de Sonos-app niet meer te gebruiken om muziek te streamen. Dit kan gewoon vanuit alle iOS-apps die AirPlay ondersteunen. Dat zijn praktisch alle apps. Je kunt daar ook meteen kiezen om muziek in meerdere kamers af te spelen. Gebruikers van Apple Music kunnen nu Siri gebruiken om de muziek op voor AirPlay geschikte Sonos-speakers af te spelen en te bedienen. Vraag Siri bijvoorbeeld om muziek in de keuken af te spelen, of het volume in een bepaalde kamer harder te zetten.

Er zitten ook veel technische voordelen aan AirPlay 2. Zo onderbreken telefoontjes je muziek niet langer en moet de verbinding veel stabieler zijn. Zelfs als je even buiten het bereik van Wi-Fi bent, speelt de muziek door. In onze uitgebreide FAQ lees je veel meer over deze nieuwe standaard voor draadloze audio.

Oudere speakers

Hoewel oudere Sonos-speakers geen AirPlay 2 ondersteunen, is er toch goed nieuws. Je hebt namelijk slechts één Sonos met ondersteuning voor AirPlay 2 nodig om alle speakers van het merk in je huis te gebruiken met Apple’s draadloze protocol. De speaker die AirPlay 2 ondersteunt, zal als soort-van-bridge dienen. Je kunt in de Sonos-app een nieuwe speaker groeperen met oudere speakers en zo toch het geluid op alle speakers af laten spelen.

Volgens de fabrikant hebben oudere speakers simpelweg niet genoeg rekenkracht om AirPlay 2 te kunnen ondersteunen. De originele Play:1 heeft bijvoorbeeld 1/16e van de rekenkracht die in zijn moderne tegenhanger, de Sonos One, aanwezig is.

Klik/tap voor groter.

Andere fabrikanten

Andere fabrikanten werken ook aan speakers die compatibel zijn met AirPlay 2. Wij houden een lijst bij die we regelmatig aanvullen. Het stopt overigens niet bij speakers, want ook een aantal receivers krijgt ondersteuning voor Apple’s nieuwe standaard voor audio. [Zie → Deze speakers en receivers krijgen AirPlay 2 (update)]

Reageer op artikel:
AirPlay 2 vanaf nu beschikbaar op Sonos-speakers
Sluiten