AirPlay 2 vanaf nu beschikbaar op Sonos-speakers

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Het heeft even mogen duren, maar de eerste speakerfabrikant biedt nu ondersteuning voor AirPlay 2. De eer gaat naar Sonos. Het speakermerk dat al jaren een eigen multiroom-systeem maakt, ondersteunt vanaf vandaag ook Apple’s nieuwe standaard voor draadloze audio.

Vier Sonos-speakers ondersteunen AirPlay 2. Het gaat om de recent onthulde Sonos Beam, Playbase, Play:5 van de tweede generatie (2015) en de One. Voor deze modellen staat nu een software-update klaar die ondersteuning voor de nieuwe AirPlay-standaard brengt.

Sonos updaten voor AirPlay 2

Om je speakers bij te werken, dien je eerst de nieuwe versie van de Sonos Controller-app te installeren. Die staat nu klaar in de App Store. Open de app en ga je naar het tabblad ‘Meer’. Vervolgens tik je op ‘Online updates’ en zal naar nieuwe software gezocht worden. Na installatie verschijnen je speakers als AirPlay-apparaten in iedere app die audio kan afspelen. Je kunt ze ook in de Woning-app vinden. Dit werkt zowel vanaf iOS, als macOS en tvOS.

Sonos AirPlay 2 update
Klik/tap voor groter.

Voordelen AirPlay 2

Door de nieuwe AirPlay-standaard hoef je de Sonos-app niet meer te gebruiken om muziek te streamen. Dit kan gewoon vanuit alle iOS-apps die AirPlay ondersteunen. Dat zijn praktisch alle apps. Je kunt daar ook meteen kiezen om muziek in meerdere kamers af te spelen. Gebruikers van Apple Music kunnen nu Siri gebruiken om de muziek op voor AirPlay geschikte Sonos-speakers af te spelen en te bedienen. Vraag Siri bijvoorbeeld om muziek in de keuken af te spelen, of het volume in een bepaalde kamer harder te zetten.

Er zitten ook veel technische voordelen aan AirPlay 2. Zo onderbreken telefoontjes je muziek niet langer en moet de verbinding veel stabieler zijn. Zelfs als je even buiten het bereik van Wi-Fi bent, speelt de muziek door. In onze uitgebreide FAQ lees je veel meer over deze nieuwe standaard voor draadloze audio.

Oudere speakers

Hoewel oudere Sonos-speakers geen AirPlay 2 ondersteunen, is er toch goed nieuws. Je hebt namelijk slechts één Sonos met ondersteuning voor AirPlay 2 nodig om alle speakers van het merk in je huis te gebruiken met Apple’s draadloze protocol. De speaker die AirPlay 2 ondersteunt, zal als soort-van-bridge dienen. Je kunt in de Sonos-app een nieuwe speaker groeperen met oudere speakers en zo toch het geluid op alle speakers af laten spelen.

Volgens de fabrikant hebben oudere speakers simpelweg niet genoeg rekenkracht om AirPlay 2 te kunnen ondersteunen. De originele Play:1 heeft bijvoorbeeld 1/16e van de rekenkracht die in zijn moderne tegenhanger, de Sonos One, aanwezig is.

Sonos AirPlay 2
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Sonos

Andere fabrikanten

Andere fabrikanten werken ook aan speakers die compatibel zijn met AirPlay 2. Wij houden een lijst bij die we regelmatig aanvullen. Het stopt overigens niet bij speakers, want ook een aantal receivers krijgt ondersteuning voor Apple’s nieuwe standaard voor audio. [Zie → Deze speakers en receivers krijgen AirPlay 2 (update)]

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  JLnl

  Ik kan mij vergissen maar het grote nadeel van Airplay (2) blijft dat je muziek vanuit je iPhone of Mac gestreamd wordt. Terwijl in de huidige situatie je Spotify of Apple Music account aan een Sonos device is gekoppeld en je iPhone/ Mac slechts als een controller functioneerd. Je kan de iPhone dus ook gewoon uitzetten en dan speelt alles door. En dat lijkt met Airplay niet mogelijk te zijn.

 • Profielfoto
  MIVE

  En wat gebeurt er als je op een speaker muziek afspeelt vanaf de iPhone via airplay en iemand anders via de Sonos-App muziek gaat afspelen op een andere speaker? (het valt mij op dat als ik de sonos app open deze altijd “control” lijkt te nemen over alle aanwezige sonos spelers).

 • Profielfoto
  madcat

  Is het mogelijk om aan de sonos speaker vragen aan siri te stellen of moet dat  via de telefoon worden gedaan?

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  Waarom zou je je telefoon in hemelsnaam uitzetten JLnl?

 • Profielfoto
  apple_dre

  Spinozo op 11 juli 2018 21:53
  Waarom zou je je telefoon in hemelsnaam uitzetten JLnl?

  Normaal streamt het sonos netwerkt het muziek ipv de iphone….via airplay 2 moet de app blijven communiceren met de speakers. Hoop dat dit geen effect heeft op de batterij….

 • Profielfoto
  iDeMi

  Vanuit de Spotify iOS app kon al muziek worden afgespeeld op een (groep) Sonos One speakers zonder dat de iPhone een WiFi verbinding heeft. De muziek speelt dan ook direct vanaf de Sonos One.

  AirPlay 2 is een leuke aanvulling. Wat weer jammer is is dat mijn MBP (2010) wel de Sonos One speakers ziet maar er geen muziek naar toe stuurt. YouTube spelen wel door, als of het geluid wel gestreamd wordt. Ik hoop dat Apple dit nog gaat toevoegen en niet alleen bij ITunes blijft. Anders vind ik het weer een gemiste kans van Apple.

 • Profielfoto
  Facundo

  Het grote voordeel van direct spelen via airplay2 vanuit itunes en Spotify is voor ons dat volume-normalizer werkt èn dat tags zoals ‘last played date’ en ‘playcount’ worden bijgewerkt, dus ook de smart playlists die daarop zijn gebaseerd. Volumeregeling bij laag volume was lastig zonder normalizer/compressor en bij shufflen natuurlijk nog veel lastiger. Is met ap2 nu een stuk prettiger, vooral laat in de avond.

 • Profielfoto
  Elduderino

  apple_dre op 11 juli 2018 22:17

  Spinozo op 11 juli 2018 21:53
  Waarom zou je je telefoon in hemelsnaam uitzetten JLnl?

  Normaal streamt het sonos netwerkt het muziek ipv de iphone….via airplay 2 moet de app blijven communiceren met de speakers. Hoop dat dit geen effect heeft op de batterij….

  Er zal altijd meer verbruik zijn dan in stand-by mode, maar Airplay en bijvoorbeeld Apple Music is over het algemeen niet erg belastend. Je Telefoon moet nu inderdaad aan blijven, maar het voordeel is dat je nu de native apps kan gebruiken en niet in alle gevallen gebonden bent aan de Sonos app.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ik speel mijn muziek gewoon via iTunes op mijn mac af, daar heb ik al support voor meedere ruimtes (via meerdere airports) en dat werkt erg goed. In de toekomst zal er wel een update komen van shairport, en met een beetje DAC volstaat dat prima als Airplay (2) ontvanger. En daarvoor heb je geen overpriced speakers nodig.

 • Profielfoto
  iRepairs.1

  Eindelijk de Sonos speakers aan de AppleTV

 • Profielfoto
  JLnl

  Spinozo op 11 juli 2018 21:53
  Waarom zou je je telefoon in hemelsnaam uitzetten JLnl?

  Ik zet bijv. elke ochtend de Sonos aan en ga dan weg maar de muziek blijft dan voor de rest van het gezin doorspelen.

 • Profielfoto
  jgroz

  Hallo allemaal,

  Heb al weet niet hoe lang in al mijn kamers sonos misschien is alles verouderd

  inmiddels werken de afstandsbedieningen niet meer omdat er geen update meer voor is. Bediening is nu via iPhone computer of iPad. ben nog wel steeds superblij met de sonos is een van de weinige elektronica  waar ik nooit geen spijt van heb gehad.

  Echter het bovenstaande artikel begrijp ik niet  (AirPlay 2 vanaf nu beschikbaar op Sonos-speakers)    wie helpt ? wat betekend dit nu precies.

 • Profielfoto
  Elduderino

  jgroz op 14 juli 2018 08:10
  Hallo allemaal,

  Heb al weet niet hoe lang in al mijn kamers sonos misschien is alles verouderd

  inmiddels werken de afstandsbedieningen niet meer omdat er geen update meer voor is. Bediening is nu via iPhone computer of iPad. ben nog wel steeds superblij met de sonos is een van de weinige elektronica  waar ik nooit geen spijt van heb gehad.

  Echter het bovenstaande artikel begrijp ik niet  (AirPlay 2 vanaf nu beschikbaar op Sonos-speakers)    wie helpt ? wat betekend dit nu precies.

  Dat betekent dus dat je buiten de Sonos app om (bijvoorbeeld vanuit Apple music app) direct naar je Sonos systeem kan streamen. Daarnaast ondersteunt Airplay 2 ook multi-room zoals in de Sonos app en kan je met Airplay 2 meerdere devices als een afstandsbediening voor de muziek gebruiken (maar 1 device streamt) Het geeft gewoon meer mogelijkheden om buiten de Sonos app te werken, maar ook om bijv vanaf een Apple TV muziek naar Sonos te streamen,